Cum să preiei controlul asupra vieții tale - 3 pași pentru un viitor mai sigur

Cum să preiei controlul asupra vieții tale - 3 pași pentru un viitor mai sigur

Andreea Constantin

Deşi nu putem controla toate evenimentele din jurul nostru, putem să alegem cum răspundem la provocările care apar firesc în viaţa de zi cu zi. Dacă simţi că ai nenumărate lucruri pe care trebuie să le faci şi că obligațiile sociale și financiare îţi dictează de multe ori comportamentul şi alegerile, merită să ştii că oricând poți schimba situația. Poți prelua controlul şi poţi să ai mai multă siguranță când vine vorba despre viitorul tău. Iată care sunt paşii pe care îi poţi face în acest sens.

Acordă prioritate sănătăţii tale

Deseori amânăm să luăm deciziile care ne-ar ajuta să fim în cea mai bună formă. Ca să ai un mai bun control asupra vieţii tale, este important să ai grijă de tine. Şi sunt câteva modalităţi prin care poţi face acest lucru. 

Mișcare și alimentație sănătoasă

După cum probabil ştii, mişcarea este un aspect fundamental pentru o viaţă sănătoasă. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să mergi de cinci ori pe săptămână la sală, ci presupune să-ţi faci în mod constant timp pentru activităţi fizice plăcute. Poţi ieşi cu bicicleta în parc sau poţi opta să mergi cât mai mult pe jos. Important este să faci mişcare în fiecare zi. 

La fel de importantă este alimentaţia. Poţi discuta cu medicul tău de familie sau cu un medic nutriționist despre ce înseamnă o alimentaţie echilibrată pentru stilul tău de viaţă. Deşi ştim că e important să consumăm cinci porţii de fructe şi legume, peşte şi carne slabă de pasăre şi cât mai puţine alimente procesate, fiecare persoană este unică şi are necesităţi nutriţionale diferite, aşa că indicat este să afli care sunt cerințele corpului tău.  

Somn de calitate 

În ceea ce priveşte somnul, atât cantitatea, cât şi calitatea sunt importante. Ca să te simţi odihnită şi revigorată, ai nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Pentru a te bucura de un somn cu adevărat odihnitor, încearcă să închizi orice dispozitiv electronic cu două ore înainte să te așezi în pat şi să te relaxezi cu un duş cald, o carte bună şi un ceai de muşeţel sau de lavandă. 

Investiții smart în sănătate 

Să investeşti în sănătatea ta înseamnă să investeşti în viitorul tău. Aşadar, nu ezita să te interesezi de abonamente medicale care îţi pot permite să-ţi faci periodic toate controalele necesare şi să ai acces la tehnologie de vârf. Ca investiţie pe termen lung, asigurarile medicale îţi oferă protecție financiară pentru a face față unor situaţii neprevăzute, care necesită tratament medical, fie el medicamentos, fie chirugical. Află mai multe detalii aici.

Fă-ți un plan de carieră și acționează în funcție de obiectivele stabilite

În ceea ce priveşte viaţa profesională, ca să simţi că tu eşti cea care deţine controlul, este important să-ţi stabileşti obiective realiste şi să-ţi creezi un plan de acţiuni. Deşi nu este întotdeauna simplu să ai o viziune pe termen lung a carierei tale, cu siguranţă ai deja o perspectivă despre direcţia în care vrei să te dezvolţi. 

Obiectivele pe care ţi le-ai stabilit determină și acțiunile tale. Uneori asta poate însemna să faci un pas curajos spre necunoscut şi să-ţi schimbi cu totul domeniul de activitate. Alteori va presupune să îţi îmbunătăţeşti anumite abilităţi prin cursuri de specializare, studii suplimentare etc. 

Oricare ar fi planul tău, nu uita să-ţi urmăreşti progresul şi, chiar şi în momentele în care te simţi descurajată, să îţi aminteşti ce te motivează şi să continui pe drumul tău.  

Analizează și gestionează eficient și predictibil situația ta financiară

Relaţia pe care o avem cu banii este influențată de o mulțime de factori, dar vestea bună este că ai la îndemână din ce în ce mai multe instrumente de educaţie financiară. De la cărţi scrise de specialişti până la videoclipuri online care promovează practici utile, ai la îndemână diferite surse de informare care să te ajute să faci o analiză a situaţiei tale financiare şi să găseşti soluţiile potrivite pentru a o îmbunătăţi. 

Ca să te simţi stăpână pe viaţa ta, independenţa financiară este crucială. Pentru a ajunge în acest punct, trebuie să înveţi să-ţi gestionezi bugetul lunar, să reduci din costuri pentru anumite produse care nu-ţi îmbunătăţesc semnificativ stilul de viaţă şi, foarte important, să faci economii. 

Învăţând să gestionezi eficient banii şi să reduci din cheltuieli, îţi poţi crea un fond de urgenţe, care îţi va fi de mare ajutor în diferite situaţii. 

Să simţi că ai cu adevărat control asupra vieții tale este rezultatul unui proces de durată. Acesta poate implica schimbări majore ale stilului de viață, care s-ar putea să nu se producă peste noapte. Ţine seamă de sfaturile de mai sus şi fă primii paşi cu încredere!

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
„Tristețea grădinii de șofran” de Monica Ramirez, un „roman-mamut” care se joacă cu limitele imaginației tale
„Tristețea grădinii de șofran” de Monica Ramirez, un „roman-mamut” care se joacă cu limitele imaginației tale
Care este chemarea vietii tale?
Incepe quiz
Care este chemarea vietii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.