Cum sa pornesti o afacere si ce greseli sa eviti

Cum sa pornesti o afacere si ce greseli sa eviti

Ioana Dinu

Romanii sunt foarte creativi, iar istoria inventiilor romanesti sta drept indubitabila dovada. Cu toate acestea, nu toate afacerile romanesti au succes. Factorii sunt multi, dar exista si greseli comune, pe care majoritatea antreprenorilor aflati la inceput de drum le fac.

E vorba despre natura afacerii, despre momentul lansarii acesteia si, de asemenea, despre locul lansarii. Uite cum sa pornesti o afacere si ce greseli sa eviti. E mai bine sa inveti din greselile altora, decat sa traiesti esecul si falimentul pe pielea ta.

Nu porni o afacere fara un plan

Cand iti incepi business-ul, nu ai cum sa o faci fara o strategie pe un an de zile, cel putin. Trebuie sa te gandesti la publicul caruia i te adresezi, la modul in care il va ajuta produsul tau, la concurenta, la evolutia pietei in urmatorul an, ce iti doresti sa obtii, cum doresti sa te pozitionezi, care este profitul dorit etc. Acest plan are nevoie de multa cercetare si rabdare, dar fara el n-ai cum sa iti dai seama daca afacerea ta merita pornita sau nu.

Nu face doar ce iti place

Multe idei de afaceri se nasc din placerile celor care le pornesc. E normal. Pe langa aceasta, mai exista si riscul sa nu fii cel mai bun practician in ceea ce iubesti. Daca iti plac gentile, nu inseamna neaparat ca stii sa confectionezi una. Mai bine ai face lucrul la care te pricepi cel mai bine, chiar daca nu se regaseste in topul lucrurilor pe care iti place sa le faci. O afacere nu e doar despre pasiune, e si despre profit. Iar profitul nu se obtine doar muncind, ci si avand rezultate.

Nu ignora competitia

Cand locuiesti intr-un oras aglomerat, poate fi foarte greu sa iti pornesti o afacere care sa mearga. Si aceasta pentru ca majoritatea ideilor au fost luate. Iar daca n-au fost ele luate, atunci a fost luat spatiul ideal. Ca sa iti fie mai clar, nu este in regula sa deschizi o farmacie care are preturi mai mari decat farmacia veche situata la 10m distanta.

Nu numai ca oamenii vor fi tentati sa cumpere medicamente de la farmacia pe care o cunosc deja, dar, doar intrand si zarindu-ti preturile, nu se vor mai intoarce, chiar daca diferenta e mica. De asemenea, daca esti in Bucuresti, o covrigarie nu e cea mai buna idee de afacere. Sunt peste tot si nu se diferentiaza cu nimic. Daca n-ai de gand sa aduci o imbunatatire pietei, degeaba iti mai pornesti afacere.

Nu uita ca si tu ai calitati si defecte

Cand faci planul afacerii tale, este necesar sa faci si o analiza SWOT a acesteia. Analiza SWOT cuprinde punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile care se pot ivi in calea business-ului mult visat. Un exemplu clar este si modul in care personalitatea ta se potriveste afacerii. Astfel, daca nu esti o persoana sociabila si careia ii place sa cunoasca si sa vorbeasca, sa te lansezi in domeniul retailului nu e o idee stralucita.

Intelege-ti produsul

Fie ca furnizezi servicii sau produse, tot oferi ceva comunitatii si publicurilor tale. Ei bine, este musai sa stii ce este acel ceva, cum poate fi folosit, de ce este el nou si cum se va raporta publicul tau la el, cand se va invechi, cine nu il foloseste, pe cine ar putea deranja si multe altele. Si,un alt lucru esential pentru pornirea unei afaceri este sa o pozitionezi cum trebuie, iar pentru aceasta ai nevoie si de campanii publicitare puternice.

Vezi sa iti ajunga banii

La inceput, nimeni nu iti va da bani fara motiv. Mai mult, nu poti sa mizezi pe castigurile imediate. In general, investitiile intr-o afacere nu se recupereaza decat dupa un an sau mai multi. Cand nu ai certitudinea ca iti ajung banii, degeaba iti mai pornesti afacerea. Fara bani suficienti, va fi sortita esecului.

Tine minte ca nu le poti face pe toate

O fi ideea ta si o fi cea mai buna idee a secolului, dar esti om si sunt sanse foarte mari sa existe lucruri la care nu te pricepi. Odata ce pornesti o afacere, tu vei fi conducatorul ei, asa ca nu e necesar sa fii si responsabil de marketing, si portar, si femeie de serviciu ori sef. Cand vrei ca afacerea ta sa aiba succes, te asiguri ca la ea lucreaza cei mai competenti oameni din domeniu.

Acum ca stii care sunt cele mai importante greseli de evitat cand pornesti o afacere, nu iti mai trebuie decat o idee geniala. Pe care sa o ai la momentul potrivit, in contextul social, politic, cultural si financiar ideal. Floare la ureche, nu?

Articolul urmator
Seriale spaniole: cele mai bune titluri pe care să le vezi
Seriale spaniole: cele mai bune titluri pe care să le vezi
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.