Cum se coase un fermoar

Adelina Ion

Cu siguranta ca si tie ti s-a intamplat de multe ori ca fermoarele de la unele obiecte vestimentare sa-ti dea batai de cap. Solutia nu este insa aruncarea hainelor si nici macar abandonarea lor prin cine stie ce colt al dressingului in speranta ca, la un moment dat, iti vei face timp sa treci pe la croitoreasa. Daca vrei sa rezolvi tu insati problema si sa inlocuiesti fermoarul stricat, citeste randurile urmatoare din care vei afla cum se coase un fermoar ascuns simplu si rapid.

Descopera, asadar, cum se coase un fermoar ascuns la obiectele vestimentare!

Cum se coase un fermoar pas cu pas

Inainte de a incepe sa inlocuiesti fermoarul vechi, cel mai simplu ar fi sa desfaci cusatura de la spate a obiectului vestimentar, cea care se afla in continuarea fermoarului. Desigur, va trebui sa descosi si fermoarul vechi. Acum esti timpul sa inveti cum se coase un fermoar pas cu pas.

1. Pentru inceput, vei avea nevoie de o intaritura pe care o vei aplica pe linia de mijloc a spatelui fustei sau a rochiei. Intaritura va trebui sa fie ceva mai scurta decat fermoarul si va trebui cusuta de o parte si de alta a despicaturii obiectului vestimentar.

2. Marcheaza capatul fermoarului pe intaritura cu ajutorul unei linii desenate. Capatul fermoarului este considerat locul in care se termina dintii acestuia.

3. Asaza fermoarul peste intaritura, astfel incat sa expui doar dintii acestuia. Partea de material a fermoarului trebuie sa se suprapuna perfect intariturii. Coase apoi intaritura lasand o distanta de aproximativ 6 mm de la margine.

4. Suprapune apoi cele doua parti ale fustei sau rochiei si continua cusatura in jos, de la baza fermoarului pana la poale. Dupa cum vezi in imagine, aceasta ultima cusatura nu trebuie sa vina in continuarea celei a intariturii, ci cu 2-3 mm mai in interiorul acesteia din urma.

5. La baza fermoarului, executa o taietura in diagonala exact asa cum vezi in imagine, fara insa a taia cusatura. Aceasta taietura in diagonala trebuie facuta de ambele parti ale obiectului vestimentar.

6. Indoaie marginile materialului in zona in care exista intaritura si apoi pe cele de la baza fermoarului pana la poalele fustei/rochiei. Preseaza-le foarte bine cu ajutorul fierului de calcat.

7. Prinde fermoarul de material cu doua ace de siguranta, in asa fel incat baza fermoarului sa ajunga in zona in care se termina intaritura. La baza, fermoarul este prevazut cu o capsa metalica al carei rol este acela de a tine unite cele doua parti ale fermoarului. Aceasta capsa trebuie sa fie vizibila pe fata obiectului vestimentar.

8. Executa o cusatura orizontala mica la baza fermoarului inchis pentru a-l fixa de material.

9. Coase apoi fiecare dintre cele doua parti ale fermoarului inchis de materialul dublat de intaritura, incepand de la baza acestuia pana spre partea de sus. Cusatura trebuie sa fie cat mai apropiata de dintii fermoarului.

10. Indeparteaza acele de siguranta si preseaza bine zona pe care ai lucrat, cu ajutorul fierului de calcat.

Acum ca ai aflat cum se coase un fermoar ascuns, crezi ca vei incerca sa-l inlocuiesti singura ori de cate ori va fi nevoie sau vei apela in continuare la persoane care se pricep mai bine decat tine?

Sursa foto: www.patternrunway.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.