De ce este bine să îți acoperi camera laptopului

De ce este bine să îți acoperi camera laptopului

Redactor Andreea Baluteanu

Noi recunoaștem: adorăm ultimele invenții ale tehnologiei, dar nu suntem la fel de entuziasmate atunci când vine vorba de amenințările pe care acestea le presupun. Auzim tot mai multe povești despre vedete ale căror imagini sau texte private au fost dezvăluite în mediul online de hackeri, obligate să trăiască apoi într-o lume în care fanii (și nu numai) știu mai multe decât ar trebui despre ele.

Cu toate acestea, este la fel de important pentru cineva care nu este o persoană publică să își asume aceleași măsuri de siguranță? Experții sunt de părere că da! Află, din rândurile de mai jos, de ce ar trebui ca și tu să îți acoperi camera laptopului!

Acoperă-ți acum camera laptopului, te avertizează specialiștii!

Azi nu primim sfaturi de la o vedetă „pățită”, ci de la nimeni altul decât directorul FBI, James Comey. Deși executivul a fost demis între timp de Președintele Trump, nimeni nu poate nega faptul să sfatul oferit de el a fost unul de bun simț, mai ales că s-a bazat, așa cum el însuși a afirmat, pe gestul făcut de „cineva mai deștept decât el”.

camera de laptop

Iată ce ne spune James Comey, fostă autoritate a Biroului Federal de Investigații: „Toată lumea ar trebui să își acopere camera laptopului. (...). E unul dintre lucrurile de bun simț pe care ar trebui să le faci. (...). O faci pentru ca oamenii care nu au autoritate să nu te poată urmări. Cred că e un lucru bun. ”

Și, dacă te întrebi ce persoană a exercitat o asemenea influență asupra fostului director FBI, află că este vorba de nimeni altul decât Mark Zuckerberg. Acesta a postat în iunie 2016 o imagine pe Facebook, celebrând influența Instagram, iar în fotografie se putea observa cu ușurință că își acoperise camera de la laptop.

mark zuckerberg laptop
Sursa: Facebook / Mark Zuckergerg

Desigur, Zuckerberg e un mogul media și are toate motivele să se păzească de hackeri, dar oare și noi, muritorii de rând, care nu suscităm același interes precum inventatorul celei mai cunoscute rețele sociale, avem motive să ne îngrijorăm? Da, cel mai probabil, nimeni nu te va urmări ca să îți posteze viața de zi cu zi pe Youtube, dar nu strică să fii prevăzătoare. Chiar și oamenii obișnuiți pot ajunge protagoniști ai unor evenimente neobișnuite, pentru care ar putea fi mai târziu șantajați. Și, mai presus de toate, nu credem că te încântă gândul de a fi spionată de ochi străini.

Urmărește mai jos și un filmuleț care îți explică de ce este necesar să iei această măsură!

Cum îți ascunzi camera laptopului? Experții te îndeamnă să lipești o bucată de bandă, un sticker peel-off sau orice alt accesoriu care se poate dezlipi. Desigur, în cazul în care nu utilizezi camera laptopului, o poți dezinstala fără probleme, dar nu este o măsură la care îți recomandăm să apelezi.

Alte măsuri pe care le poți lua pentru protecția intimității tale

Hackerii accesează camerele de le laptop și te pot vedea în timp ce te dezbraci (dacă îți lași laptopul să te „privească”), dar nici nu e recomandat să cazi în cealaltă extremă și să crezi că sunt la un click distanță de a avea acces la toate secretele tale. Te poți proteja de intruziunea lor în viața ta, dacă urmezi câteva reguli simple!

Nu accesa link-uri primite prin mail, mai ales dacă nu cunoști persoana sau site-ul care le-a trimis. E o regulă de bun simț, care te va ține departe de hackeri. Este modalitatea lor preferată de a pătrunde în calculatorul tău: tu dai click pe link și instalezi în schimb programe prin care ei îți pot accesa orice fișier din calculator, inclusiv (și mai ales) camera.

Stinge computerul atunci când nu îl folosești. Nu doar că îl vei ajuta să reziste mai mult, oferindu-i răgazul necesar de odihnă, dar astfel îl vei proteja și de eventualele atacuri.

fata cu laptop

Instalează mereu cele mai noi variante de programe, plug-ins, browsere de navigare pe Internet și Adobe Flash. Ele sunt permanent updatate cu cele mai noi sisteme de protecție, menținându-te în siguranță.

Asigură-te că firewall-ul este în permanență pornit. Trebuie să fie verde și să aibă statusul enabled.

Tu ce părere ai? Vei urma exemplul lui Mark Zuckerberg și al directorului FBI și îți vei acoperi și tu camera laptopului?

Surse foto: Facebook, IStock

Articolul urmator
Instinctele sunt mai puternice decat tine si Universul iti arata asta. Semne clare ca nu iti asculti intuitia
Instinctele sunt mai puternice decat tine si Universul iti arata asta. Semne clare ca nu iti asculti intuitia
Ce fel de camera ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de camera ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.