De ce să miroși acele de brad înainte să îl cumperi? Uite ce trebuie să ai în vedere când alegi bradul de Crăciun

De ce să miroși acele de brad înainte să îl cumperi? Uite ce trebuie să ai în vedere când alegi bradul de Crăciun

Ramona Jurubita

Crăciunul este o sărbătoare pe care mulți români o așteaptă cu nerăbdare, nu doar pentru semnificația creștină, ci și pentru tradiții și cadouri. Unii oameni se bucură nespus de poveștile spuse în jurul bradului, de zâmbetele și chicotelile copiilor care desfac darurile de la Moș Crăciun. Dar una dintre cele mai mari provocări este chiar alegerea pomului pe care trebuie să îl împodobească.

Există persoane care optează pentru brazii artificiali, fiindcă nu vor să repete investiția în fiecare an. Pentru ei, alegerea este una ușoară, căci trebuie să țină cont doar de aspect și de preț. În cazul celor care vor brazi naturali, situația se complică puțin sau...puțin mai mult. Degeaba cumpără un copac aspectuos dacă până ajung cu el acasă îi cad toate acele și crengile rămân goale.

Persoanele care vor să aducă aroma Crăciunului în casele lor trebuie să țină cont de câteva aspecte esențiale în momentul în care pleacă la cumpărături. În primul și în primul rând, trebuie să se asigure că aleg un brad proaspăt tăiat! Este condiția de bază, fiindcă doar așa vor păstra și aroma în casă pentru mai mult timp. Te întrebi dacă ar trebui mirosit în piață sau în magazinul din care îl iei? Păi cum altfel să îți dai seama dacă merită să îl cumperi?

Cei tăiați de multă vreme sigur și-au pierdut din intensitatea aromei, așa că ar trebui să îi eviți. Probabil nimeni nu și-ar dori să plătească pentru un pom de Crăciun care nu va prinde nici măcar Ajunul Crăciunului! După ce te asiguri că ai ales unul cu durată mare de viață, trebuie să îți asumi responsabilitatea de a-l îngriji. În caz contrar, nu te vei bucura de prospețimea crenguțelor până când vine Moșul să pună cadourile pentru copiii cuminți.

Iată unde ar trebui să așezi bradul, potrivit lui Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brănești:

„Ideal ar fi să nu îl ținem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun.
Nu trebuie așezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină și pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed, dar din cauza temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă și atunci trebuie să păstrăm această umiditate.”, a explicat specialistul.

Tot el le recomandă românilor să miroasă și să atingă acele de brad cu degetele în momentul achiziției.

Bărbat blond îmbrăcat în haine de iarnă, în timp ce atinge crengile unui brad cu zăpadă pe el.

În acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare aproape 31.000 de copaci. Prețurile variază în funcție de specie, înălțime și bineînțeles, volumul crengilor.

„Prețurile sunt aceleași ca în anii trecuți. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 și un metru, iar cei care ajung la înălțimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad prețul este între 25 și 35 de lei.
Prețurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportați în piețe sau în alte locații se adaugă costurile de transport, manipulare și depozitare. Posibilitățile de recoltare din acest an au fost cam aceleași ca în anii precedenți.
Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun și am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi.”, a spus Bodgan Boghian, șef serviciu în cadrul Direcției Comerciale a Romsilva.

Asta înseamnă că oamenii au de unde alege și că nu trebuie să se grăbească. Totuși, nici așteptarea până în ultimul moment nu este recomandată, fiindcă prețurile se pot mări în preajma Crăciunului. Dacă vrei să fii prieten/ă cu mediul și să replantezi copacul, ar trebui să iei unul în ghiveci și să nu îl ții mult timp în casă. Imediat ce trece ziua cea mare, îl poți muta în curte sau oriunde vrei să înfrumusețeze locul.

Uite alte trucuri pe care le poți folosi pentru a prelungi durata de viață a bradului:

  • nu îl pune din prima într-o încăpere călduroasă, este indicat să îl pui mai întâi pe balcon/în hol/în garaj/în pivniță, astfel încât să se facă mai ușor trecerea de la frig la cald;
  • când îl bagi în camera în care va sta de sărbători, nu trebuie să îl poziționezi lângă o sursă de căldură;
  • dacă nu este în ghiveci, îl poți așeza într-un recipient cu apă, astfel încât umiditatea să ajungă la fiecare ac în parte, prin porțiunea tăiată de jos. Cel mai bine ar fi să cioplești 2-3 centimetri din scoarță;
  • apa din recipient ar trebui schimbată regulat, astfel încât să fie mereu curată și proaspătă;
  • dacă folosești un spray special pentru revigorarea altor plante din casă, nu ezita să îndrepți câțiva stropi și spre brăduț;
  • trebuie neapărat să îl pui lângă o sursă directă de lumină, adică lângă fereastră, fiindcă doar lumina naturală îl poate ține în viață;
  • asigură-te că nu îl împodobești cu decorațiuni prea grele care pot frânge crengile.
Brad împodobit cu puține decorațiuni
Brad împodobit cu decorațiuni ușoare, pentru protecția crengilor

„Trebuie luat în calcul că aceste plante sunt ființe vii și trebuie tratate ca atare. Și anume, în momentul în care alegeți să achiziționați și să împodobiți un brad de Crăciun, trebuie să țineți cont și de nevoile acestuia, mai ales nevoia de apă. Nu-l tratați ca pe un element artificial, el are nevoie de apă, are cerințe în ceea ce privește lumina și bineînțeles umiditatea și căldura.”, a subliniat asistentul universitar dr. Roxana Pașcu, de la Facultatea de Horticultură Iași, potrivit Agrointel.

Pont: Dacă vrei să simți aroma proaspătă a naturii în fiecare colț din casă, poți sacrifica o crenguță din pomul tău. Dacă tai mai multe ramuri din ea și le distribui uniform prin toate camerele, vei avea peste tot același parfum îmbietor. Cum ți se pare această idee?

Femeie care taie crenguțe de brad cu o foarfecă

Tu ce brad alegi anul acesta? În cazul în care vrei să ai unul natural, încearcă să iei în calcul toate sfaturile de mai sus. Nu uita! Cel mai important pas este alegerea lui, căci îngrijirea va fi un efort depus în zadar dacă ai luat un copac tăiat de foarte mult timp. 

Citește și: Cum îi cheamă pe renii lui Moș Crăciun și care este legenda lor

Surse foto: Freepik, FreepikPexelsPexels

Surse articol: PlaytechCotidianulEuronewsGradinameaAgrointel

Articolul urmator
Rugăciunea „Brâul Maicii Domnului” vindecă sufletele îngenuncheate de suferințe! Când trebuie rostită
Rugăciunea „Brâul Maicii Domnului” vindecă sufletele îngenuncheate de suferințe! Când trebuie rostită
Ce cadou vei primi de Craciun?
Incepe quiz
Ce cadou vei primi de Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.