De ce să nu spui ”sănătate!” cuiva care strănută

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Spunem ”sănătate” cuiva care strănută deoarece așa suntem învățați de mici că este ”frumos”. Cu siguranță așa îți spunea și mama ta de fiecare dată când nasul tău detecta niște intruși, la fel și doamna învățătoare sau colegii, în copilărie. Această urare o făceai și tu prietenilor tăi și chiar te amuzai atunci când strănuturile acestora nu încetau.

Totuși se pare că această urare nu este tocmai potrivită. Sunt voci care susțin că acesta ar fi un gest urât, invocând motive etice. Părerile sunt împărțite, așa că decizia de a ura cuiva care strănută ”sănătate” îți aparține doar ție.

femeie in rapita care stranuta

Iată de ce să nu spui ”sănătate” cuiva care strănută!

Primul motiv pentru care nu este bine să îi urezi cuiva ”sănătate” este pentru că strănutul este o reacție firească, naturală. Strănutul este reacția corpului nostru atunci când virușii ajung în zona feței. Prin strănut scăpăm de acești microbi și astfel nu le permitem să ajungă în organism. Deoarece, așa cum spuneam, este o funcție naturală, la fel ca tușitul sau mersul la baie, este indicat să nu semnalezi atunci când cineva are această reacție.

Un alt motiv pentru care nu trebuie să îi spui ”sănătate” cuiva care strănută este pentru că această urare este banală și nu are niciun scop. Persoana care strănută poate fi răcită și se poate simți îngrozitor. Urarea pe care i-o faci tu nu îl va ajuta să se însănătoșească absolut deloc, ci doar pastilele și ceaiul. În loc să faci o urare fără sens, mai bine i-ai aduce o cană de ceai.

Ce spune ”Codul bunelor maniere”

Bunele maniere ne îndeamnă să ignorăm aceste reacții naturale care apar la persoanele din jurul nostru. Se pare că aceasta este cea mai elegantă metodă prin care putem reacționa. Gândește-te doar cum ar fi dacă ai reacționa la toate zgomotele pe care le scoate corpul uman?

Imaginează-ți că cineva începe să sughițe iar tu începi să îi urezi ceva la fiecare convulsie a diafragmei. Sau că o persoană începe să tușească incontrolabil, iar tu încerci să fii politicos, făcându-i urări de sănătate și de însănătoșire grabnică. Nu pare momentul ideal pentru a-i ura așa ceva, nu crezi? ”Codul bunelor maniere” ne îndeamnă să vedem urările de sănătate la strănutat exact în acest mod.

femeie la birou care stranuta

Când putem să urăm ”sănătate” cuiva care strănută

Deși este o urare blamată de cei care stabilesc codurile de conduită, se pare că îți poți permite să îi urezi însănătoșire grabnică prietenului tău cel mai bun sau unui membru al familiei. Aceasta este singura excepție admisă, deoarece persoana apropiată te cunoaște foarte bine și apreciază gestul tău. De asemenea, aceasta nu se va simți stânjenită de observația pe care i-o faci.

În concluzie, poți să urezi ”sănătate” unei persoane apropiate, însă este bine să te abții în preajma unui necunoscut. Totuși acest lucru rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator Ce să nu spui niciodată celorlalți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (16)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.