De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?

De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?

Ramona Jurubita

În tradiția ortodoxă există un obicei pe care îl respectă toți oamenii care au pierdut pe cineva drag. Este vorba despre pomenirea celor trecuți în neființă, ce se face periodic, la un anumit interval de timp, sau de câte ori este o sărbătoare închinată acestora. De asemenea, se spune că e bine să dăm de pomană pentru o persoană decedată pe care o visăm, mai ales dacă aceasta ne cere ceva în vis. Gestul de a oferi mâncare sau un obiect simbolic are și un răspuns pe care mulți nu îl înțeleg. Te-ai întrebat și tu ce înseamnă „bogdaproste”, cuvântul rostit de aceia care primesc obiectele/alimentele date de pomană?

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, cuvântul de bază este „bodaproste”, iar „bogdaproste” este o variantă a sa. Potrivit definiției din DEX, acesta este un „cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană” sau „cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă”.

Pe doxologia.ro, la secțiunea de întrebări adresate preoților, un creștin s-a gândit să ceară o explicație pentru acest cuvânt. Răspunsurile nu au ezitat să apară, așa că persoana respectivă s-a lămurit într-un timp foarte scurt.

„Doamne ajută! Știu că e recomandat ca atunci când primești ceva de pomană, în loc de „mulțumesc”, să răspunzi folosind cu cuvântul „Bogdaproste”. Ce înseamnă cuvântul acesta și de ce e recomandat să îl folosim? Se poate folosi și în alte situații decât atunci când primești de pomană? Mulțumesc.”, a scris persoana respectivă.

Femeie care oferă un bol cu biscuiți unui bărbat aflat lângă o poartă

Iată ce i-a răspuns părintele Andrei Atudori, care este și consilier al sectorului administrativ-bisericesc în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:

„Doamne ajută!
Cuvântul vine din limba slavă și poate fi tradus în mai multe forme, apropiate una de cealaltă:

  1. „Dumnezeu să(-ți) ierte păcatele!”
  2. „Dumnezeu să-i ierte pe cei răposați!”
  3. „Să fie bine primit!” sau „Să primească Dumnezeu”.

Oricare ar fi înțelesul pe care l-am lua în considerare, cuvântul „bogdaproste” ne trimite cu gândul la iubirea lui Dumnezeu și e o formă de recunoștință pe care o arătăm pentru cei care oferă o milostenie pentru sufletul cuiva, chemându-L pe Dumnezeu ca martor la respectivul act de milostenie și rugându-L totodată să îl răsplătească.

Nu îmi dau seama la ce alte situații faceți referire, în afară de acelea în care primești ceva de pomană sau cineva îți oferă sau chiar te ajută cu ceva, însă dacă avem în vedere faptul că înseamnă și „Să fie primit!” sau „Să primească Dumnezeu!”, nu văd nici o problemă în a fi folosit, cu toată bună cuviință, fără a abuza de el sau a-l bagateliza.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!”

Astfel, „bogdaproste” nu este doar o mulțumire pentru pomana primită, ci și o rugăciune pentru sufletele celor adormiți. Când rostim acest cuvânt, îl rugăm pe Dumnezeu să ierte păcatele persoanei pentru care s-a făcut pomana respectivă.

Interesant, nu? Știai deja aceste detalii? Sigur nu mai încape urmă de îndoială acum, după ce ai citit și explicația unui preot.

Te poți împărtăși dacă nu ai ținut post? Ce spune Biserica

Surse foto: iStock, Freepik

Surse articol: DoxologiaLibertateaZiarullumina

Articolul urmator
Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică
Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.