Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Moșii de toamnă: ce tradiții și obiceiuri sunt de Sâmbăta Morților și ce trebuie să dai de pomană

Raluca Margean

Conform tradiției creștin ortodoxe, în prima sâmbătă din luna noiembrie se face pomenirea tuturor celor trecuți în neființă, iar această zi este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă. Anul acesta, Moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 2 noiembrie 2019, iar în această zi toți credincioșii se vor ruga pentru iertarea păcatelor celor adormiți.

moșii de toamnă-lumânări

În calendarul ortodox, pe lângă această zi destinată pomenirii generale a morților, mai avem Moșii de iarnă, care se sărbătoresc în sâmbăta de dinaintea Înfricoșătoarei Judecăți (de obicei cade în luna februarie sau martie), și Moșii de vară, care se sărbătoresc în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor (la 50 de zile după Paște).

Moșii de toamnă: ce semnificație are această zi

Moșii de toamnă reprezintă ziua în care Biserica îi pomenește pe toți cei care au trecut în neființă și se roagă pentru sufletele lor în fața lui Dumnezeu. „Moșii” înseamnă toți „strămoșii” neamului nostru, toți cei dragi nouă care au trecut în lumea de dincolo.

În această zi, rugăciunile sunt atât pentru sufletele credincioșilor care ajung în rai, cât și pentru cele ale păcătoșilor care ajung în iad. Există credința că prin aceste rugăciuni sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup. Așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, suntem datori să ne rugăm pentru cei adormiți: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

În Sâmbăta Morților, sufletele celor adormiți vor fi pomenite în cadrul Liturghiei săvârșite de Sfânta Biserică și mai apoi prin oficierea slujbei de Parastas. Biserica a stabilit ziua de sâmbătă pentru pomenirea celor adormiți pentru că aceasta este ziua în care Mântuitorul a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul s-a pogorât în iad ca să elibereze toți adormiții. Totodată, un alt motiv pentru care sâmbăta a fost aleasă pentru pomenire este faptul că această zi este cea de dinaintea duminicii, considerată Ziua Învierii.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă

Sâmbăta Morților este o zi dedicată rugăciunii și nu este bine să muncești. În această zi trebuie să mergi la biserică și să participi la Sfânta Liturghie și la slujba de Parastas oficiată pentru pomenirea celor adormiți.

Pe lângă rugăciune, pomenirea morților constă și în oferirea de pomană (mâncare și băutură) celor nevoiași. În funcție de fiecare zonă a țării, bucatele pregătite pentru a fi date de pomană diferă, însă ceea ce este comun pentru toate zonele sunt coliva, colacii, sticla de vin și lumânarea.

moșii de toamnă-colivă

Coliva se face din grâu fiert și semnifică trupul celui adormit (deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul) și credința în nemurirea sufletului și în înviere. Bobul de grâu este simbolul învierii și există credința că, așa cum grâul trebuie să fie semănat (îngropat în pământ ca să rodească), la fel și trupul celui adormit trebuie îngropat pentru a învia mai apoi „întru nestricăciune”. Dulciurile și ingredientele care intră în compoziția colivei reprezintă virtuțile sfinților și ale răposatului pomenit sau dulceața vieții celei veșnice pe care credincioșii nădăjduiesc că a dobândit-o cel adormit.

Obiceiul de a legăna coliva cu mâinile în timpul cântării „Veșnică pomenire” reprezintă legătura sufletească pe care cei vii o au cu cei adormiți. Totodată, reprezintă și un semn al învierii, fiind asemănător celui din Sfânta Liturghie, când preoții leagănă sfântul aer deasupra Darurilor la citirea Crezului până la momentul când se zic cuvintele „Și a înviat a treia zi, după Scripturi”, închipuind cutremurul care a avut loc cu ocazia morții și învierii lui Iisus Hristos (Matei 27, 51).

Pâinea, colacul și prescura aduse la Parastas pentru pomenire au același simbol precum coliva, respectiv învierea, pentru că sunt făcute tot din grâu.

Vinul se folosește pentru stropirea în formă de cruce a colivei și reprezintă simbolul miresmelor cu care a fost uns trupul lui Hristos după moarte.

Lumânarea care se pune pe colivă sau colac simbolizează jertfa pentru cel adormit.

Surse foto: Pixabay, iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!