Este mierea aliment de post? Ce spune Biserica

Este mierea aliment de post? Ce spune Biserica

Alida Enache

Consumăm sau nu consumăm miere în timpul postului? - aceasta este o întrebare care a creat numeroase controverse în mediul online în ultima perioadă. Răspunsul Bisericii, totuși, este clar, iar câțiva preoți chiar au oferit justificări concrete pentru care am putea sau nu să mâncăm miere în timp ce postim.

Veche de când lumea și pământul, mierea este un aliment natural, nu doar delicios, ci și abundent în vitamine și minerale. Beneficiile sale sunt numeroase, motiv pentru care aceasta și-a câștigat, cu timpul, titlul de "medicament natural", care este la îndemâna oricui. Printre proprietățile sale "miraculoase" se numără și scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, reglarea bătăilor inimii, creșterea anduranței, îmbunătățirea sistemului digestiv și multe altele.

Mai mult de atât, în timp, s-a descoperit și faptul că mierea poate aduce îmbunătățiri semnificative pielii, motiv pentru care este folosită în tratamente faciale și creme. Poate ameliora acneea având proprietăți antibacteriene și poate hidrata tenul în timpul sezonului rece. Să nu mai spunem că, utilizată în produse pentru păr, ajută podoaba capilară să se regenereze și să își recapete strălucirea de altădată.

Este mai mult decât evident că mierea este indispensabilă omului, așa că de ce am renunța la ea în timpul postului? Cum altfel s-a mai îndulci prăjiturile în timpul postului de Crăciun, de exemplu? Ei bine, în timp ce părerile credincioșilor sunt împărțite, răspunsul Bisericii rămâne unul ferm. Mierea este un aliment de post, clar, iar acest lucru îl menționează și preotul Andrei Atudori.

”Mierea este un aliment de post. De când mă știu și în orice context pe care mi-l pot aminti, mierea am perceput-o ca fiind de post. Însuși Ioan Botezătorul, care a fost cel mai mare postitor, se hrănea cu faguri de miere”, a mărturisit el.

Mai mult de atât, mierea de albine este considerată un aliment bisericesc, aceasta fiind menționată, de asemenea, în Biblie.

miere in Biserica

"Mierea de albine apare menționată în Sfânta Scriptură de aproape 70 de ori. Multe dintre cuvintele Scripturii fac amintire de cuvântul „miere” cu sens de aliment (II Regi, capitolul 17, versetul 29; III Regi, capitolul 24; Iov, capitolul 20, versetul 17; Pildele lui Solomon capitolul 24, versetul 13). Din Sfintele Evanghelii aflăm că Înaintemergătorul Domnului s-a hrănit cu miere sălbatică (Marcu, capitolul 6, versetul 1). Însuși Mântuitorul Hristos, după a Sa Înviere, a gustat dintr-un pește fript și dintr-un fagure cu miere, ca să adeverească ucenicilor că nu au în față o nălucă, ci pe Însuși Învățătorul lor (Luca, capitolul 24, versetul 42).

Tot dumnezeieștile Scripturi folosesc substantivul „miere” în chip metaforic, trimițând cu gândul la bunăstarea unei zone geografice (Ieșire, capitolul 3, versetul 8; Levetic, capitolul 20, versetul 24; Ieremia, capitolul 32, versetul 22). Mai întâlnim în Sfânta Scriptură o comparație memorabilă referitoare la miere: cuvintele se arată mai dulci decât mierea (Psalmul 118, versetul 103), iar Înțeleptul Solomon ne spune: „Cuvintele frumoase sunt un fagure cu miere, dulceață pentru suflet” (Pilde, capitolul 16, versetul 24), înțelegând că învățămintele duhovnicești, graiul așezat, pașnic, aduc binecuvântare sufletească.

Având în vedere toate acestea, concluzionăm că mierea de albine este un aliment biblic, considerat printre cele vitale, conform cărții Înțelepciunii lui Isus Sirah (capitolul 39, versetul 31): „Începutul a toată trebuința vieții omului este: apa, focul și fierul, sarea și făina de grâu, mierea și laptele, sângele strugurelui, untdelemnul și haina”. Dulcele aliment a constituit pentru inspirații scriitori ai cuvintelor dumnezeiești chiar un termen de comparație spre a sugera binecuvântarea, belșugul, dar și folosul cuvintelor duhovnicești.", se arată pe portalul ortodox Doxologia.ro.

Există anumite motive pentru care oamenii tind să creadă, totuși, că mierea nu ar fi produs de post. De exemplu, laptele este un produs provenit de la animale, care nu se poate consuma în timpului postului, iar mulți îl aseamănă cu mierea. Albinele produc mierea ca un proces natural, ci nu neapărat pentru a fi consumată de oameni.

Este bine de știut și că 100 de grame de miere pot conține aproximativ 300-350 de calorii, dar și că alimentul este compus din vitamine, proteine, zaharuri, apă, urme de polen, substanțe minerale, amestecuri de acid pantotenic, acid nicotinic sau acid folic.

Citește și: 8 lucruri benefice care se întâmplă în corpul tău dacă mănânci miere în fiecare zi

Surse foto: iStock

Surse articol: Spynews, Doxologia, Fanatik

Articolul urmator
De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?
De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.