Festivalul SoNoRo: Calatoria catre sunetul perfect

Festivalul SoNoRo: Calatoria catre sunetul perfect

Laura Chivu

Dupa weekendul groazei, cred ca meritam cu totii niste momente de relaxare. Urmatoarea mea propunere reprezinta un remediu pentru serile stresante, zecile de ore petrecute cu ochii in calculator, in facturi sau alte hartoage care tin de micile probleme cotidiene. Sa nu mai mentionez zecile de telefoane, de cereri, de ordine de la clienti sau sefi.


Duminica, 1 noimbrie, a inceput Sonoro, Festivalul International de Muzica de Camera, unul dintre putinele evenimente care organizeaza si promoveaza concerte de muzica clasica in Romania. Si pe langa faptul ca i s-a dus vestea peste mari si tari, cu invitati care au venit chiar din indepartata Anglie sau de prin vecinatati, precum Rusia, valoarea biletelor este neinsemnata, avand in vedere ca artistii sunt dintre cei mai talentati, iar locatiile se ridica la standardele cele mai inalte.

 

Primul concert a fost sustinut la Palatul Cotroceni, iar cel de-al doilea a avut loc  la Cercul Militar National. Precizez faptul ca, in fiecare seara a festivalului, concertele au loc intr-o locatie diferita - astfel, timp de 13 zile, cei care au reusit sa obtina abonamente, pot admira palatele, muzeele si catedralele Bucurestiului, reprezentative pentru patrimoniul romanesc. Nu este decat o dovada in plus ca Romania detine locuri superbe, cu care se poate mandri in fata altor nationalitati. Din pacate, putini dintre noi sunt constienti de valoarea culturii noastre.


Festivalul Sonoro a fost initiat in Romania in 2006 de catre Razvan Popovici, nascut in Bucuesti intr-o familie de muzicieni. A inceput studiul violei alaturi de tatal sau, Mugur Popovici si a studiat la Salzburg, Paris si Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem si Wolfram Christ. Experienta si portofoliul artistului aduce un omagiu muzicii clasice, dar cel mai important este traditia pe care Razvan doreste sa o imprime culturii romanesti. Festivalul International de Muzica de Camera aflat la a patra editie aduce inaintea publicului artisti de prima marime ai genului cameral.

 

Aflam dintr-un articol scris de LiterNet, partener media al evenimentului, ca asteptarile fondatorului Razvan Popovici sunt foarte mari. Impartaseste credinta lui legata de evolutia fireasca a festivalului: cinci ani pentru pozitionare, inca cinci pentru consacrare si apoi mentinerea la nivelul cel mai inalt. Se pare ca anul viitor, suprizele vor fi si mai mari, caci editia de anul viitor va fi una aniversara.

Ceea ce m-a impresionat este faptul ca Razvan isi doreste cu tot dinadinsul tineri in salile de spectacol, chiar daca, uneori, acestia aplauda intre parti, iar tinuta lor nu este tocmai adecvata.

 

Vestea buna pe care doresc sa o impartasesc cu voi este faptul ca Razvan Popovici ofera sansa si oportunitatea unor zile de concerte cu intrare libera. Reprezinta o alta dovada ca artistul, alaturi de toti organizatorii, ofera romanilor sansa de a gusta din rafinamentul sunetului perfect. Nici pretul biletelor nu este mare - intre 30 - 50 ron pentru adulti si 25 - 15 ron reducere pentru elevi si studenti.

Ieri seara, Palatul Bragadiru a fost inundat de ritm si poezia muzicii clasice. Timp de doua ore si jumatate, cu o pauza de 15 minute, in care participantii au fost invitati sa guste din vinul Sonoro, special produs pentru acesta ocazie, am pornit cu totii intr-o calatorie a notelor halucinante.


Concertele cu intrare libera au loc in aceasta seara, ora 20:00, la Catedrala Sf. Iosif, care va gazdui ansamblul condus de celebrul violonist Daishin Kashimoto, noul prim concertmaestru al Filarmonicii din Berlin, si sambata, ora 18:00, la muzeul national „George Enescu", unde vor canta David Cohen - violoncel - impreuna cu bursierii Sonoro - Interferente 2009.

Duminica, concertul va fi sustinut intr-un loc de mare traditie, Ateneul Roman, iar biletele pot fi achizitionate chiar la fata locului. Pentru celelalte concerte, biletele se gasesc in magazinele Diverta.

 

Am inca o surpriza pregatita pentru cei din Iasi si Cluj - pe 11 si 12 noiembrie, artistii pregatesc doua concerte, care vor avea loc la Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu", Aula (Ias) si Universitatea Babes-Bolyai, Auditorium (Cluj).

Sper ca v-am inseninat un pic saptamana si va astept cu drag la eveniment!

Foto: www.sonoro.ro

 

Articolul urmator
Număr de înger 1313. Ce semnificație are în iubire și viață 
Număr de înger 1313. Ce semnificație are în iubire și viață 
Catre ce se indreapta relatia voastra?
Incepe quiz
Catre ce se indreapta relatia voastra?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    maria (anonim)
    10 noiembrie 2009 22:10

    foarte frumos!!!!!