Fie ca ai auzit sau nu de FoMO, `Fear of missing out`, cu siguranta ai trait sentimentul acela de nesiguranta si invidie, ca cineva, undeva, se bucura mai mult de viata decat o faci tu.
Ce inseamna cu adevarat FoMO? Cuvantul a fost adaugat in Oxford English Dictionary in 2013, definindu-l ca „ sentimentul de nelinistite care te consuma pentru ca apropiatii fac, stiu sau detin ceva mai bun decat tine”.
Prin urmare, sentimentul nostru de „normal” devine distorsionat si ti se pare ca viata ta nu este la fel de interesanta precum a celor din jurul tau. Iar in contextul social din ziua de astazi, atunci cand cautam sa ne protejam sanatatea sau suntem nevoiti sa reducem cheltuielile financiare, am renuntat la o vacanta, la intalnirile cu prietenii, iesirile la restaurant sau la film, s-ar putea sa vedeti numeroase fotografii ale prietenilor care se bucura de momente distractive.
La nivel mondial, trei sferturi dintre adultii tineri au experimentat fenomenul FoMo. Anxietatea provocata conduce la verificarea continua a retelelor de socializare doar pentru a simti ca facem parte din eveniment. Uneori, aceasta verificare constanta a contului de social media amelioreaza starea de anxietate.
Este acesta doar un simptom al vietii moderne, sau nu simtim ca viata noastra este suficient de palpitanta? Nu este vorba doar de retelele sociale, si nu afecteaza doar Milenials si Generatia Z. De fapt, un studiu recent realizat in timpul pandemiei SARS-COV 2 si publicat in Journal of Social and Personal Relationships a constatat ca singuratatea, stima de sine scazuta si lipsa compasiunii fata de propria persoana sunt strans asociate cu FoMO. Ne aflam in mijlocul unei epidemii de singuratate chiar inainte de inceperea pandemiei; de atunci, sentimentele de singuratate si izolare nu au facut decat sa sporeasca in intensitate.
FoMO isi are adesea originea in nefericire personala
Descoperirile arata ca cei cu niveluri scazute de satisfactie a nevoilor de competenta, autonomie si relationare tind spre niveluri mai ridicate de FoMO, la fel ca si cei cu niveluri mai scazute de dispozitie si satisfactie generala a vietii.
Anxietatea FOMO este de fapt cauzata de tristete si senzatie de nemultumire in propria viata. Prin urmare, una dintre cele mai bune modalitati de a face fata tristetii este sa va concentrati atentia asupra tuturor lucrurilor pe care le apreciati.
Evitati pe cat posibil social media. Rezultatele cercetarilor au confirmat ca FoMO a fost asociat puternic cu implicarea in retelele sociale. FoMO ii determina pe oameni sa verifice retelele de socializare imediat dupa ce se trezesc, inainte de a merge la culcare si in timpul meselor. Daca va simtiti trist si singur, Facebook si Instagram nu va ofera compania pe care o cautati.
Chiar daca stim ca retelele de socializare nu descriu exact viata oamenilor, confruntarea cu aparenta unei vieti satisfacatoare traite de altcineva ne poate afecta stima de sine, deja vulnerabila.
A gasi fericirea pe retelele sociale nu este o idee buna, fericirea se gaseste in interiorul nostru. Persoanele afectate isi pierd autenticitatea si stima de sine. Persoanele cu FOMO nu mai acorda atentie realitatii personale si apeleaza la social media pentru regasirea fericirii lor.
Ce este de facut?
Daca renuntarea la retelele de socializare nu reprezinta o solutie pentru tine, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa combati anxietatea FoMO.
- Sa intelegem ca ne vom bucura din nou de experientele care ne lipsesc acum.
- Sa beneficiem de timpul alocat exclusiv dezvoltarii noastre personale.
- Sa alegem noi provocari care sa ne imbunatateasca profesional, sau personal (noi hobby-uri, abilitati etc).
- Sa invatam sa ne adaptam oportunitatilor disponibile.
- Sa gasim solutii naturale care sa ne reduca starea neplacuta de anxietate.
Campania #suntbine promovata de COSMO PHARM® in mediul on-line rupe tacerea despre stigmatul afectiunilor psihologice si a sentimentelor intense de anxietate, frica, stres si depresie pe care le-a dezvoltat contextul social actual.
Depasirea reactiilor de stres, anxietate si depresie este posibila, aceste tulburari nu trebuiesc lasate sa persiste, intrucat se pot agrava. Daca recunoasteti simptomele, apelati la ajutorul celor dragi sau al specialistului.
Cu cat stresul si anxietatea incep sa interfereze cu abilitatea de a trai o viata normala, cu atat acesta poate sa declanseze boli la nivel fizic, le poate inrautati pe cele existente, poate schimba modul in care ne alimentam (mancat compulsiv, bulimie, anorexie, hiperfagie) sau poate influenta chiar si consumul de substante daunatoare organismului (alcool, tutun, droguri).
Considerat precursor al serotoninei (hormonul fericirii), 5-HTP (l-%-hidroxitriptofan) este un aminoacid natural extras din semintele plantei Griffonia simplicifolia – o planta medicinala din Africa de Vest, care, in prezenta vitaminelor C si B6, se transforma in serotonina.
5 HTP Premium 100 mg/capsula, are cea mai mare doza disponibila de 5 HTP:
- Ajuta la cresterea nivelului serotoninei si a melatoninei;
- Trateaza starile depresive si anxioase;
- Induce starea de calm, siguranta de sine si relaxare;
- Reduce irascibilitatea si schimbarile de comportament;
- Sustine tonusul psihic si gandirea optimista;
- Diminueaza senzatia de oboseala si durerea de cap;
- Elimina unele forme de dependenta (alcool, tutun, mancare, droguri);
- Este util in curele de slabire si regleaza apetitul.
5 HTP 100 mg de la COSMO PHARM® este un supliment alimentar eficient in: depresie, anxietate, stres, atac de panica, emotivitate, insomnii, iritabilitate, extenuare, dependenta mancare, alcool sau tutun.
COSMO PHARM® iti aduce Sanatate din Natura®!