Freelancer in Romania: pareri si sfaturi pentru reusita

Freelancer in Romania: pareri si sfaturi pentru reusita

Redactor Alexa Galgau

In economia actuala, tot mai multi oameni au inceput sa se orienteze catre o cariera in care sunt propriii lor sefi. Freelancingul a cunoscut un adevarat avant in ultimii ani, atat in afara, cat si in tara. Multe persoane si-ar dori sa isi faca propriul program si sa aiba posibilitatea sa isi castige existenta dintr-o pasiune, nu dintr-o munca ce nu ii reprezinta deloc. 

Daca si tu te-ai gandit sa devii liber profesionista, iata cateva pareri si sfaturi utile pentru a fi freelancer in Romania si nu numai!

Freelancer in Romania: ghidul succesului

Principala teama a celor care vor sa devina freelanceri este ca veniturile nu sunt sigure. Si, desigur, nu sunt departe de adevar, pentru ca nimeni nu le poate garanta ca vor avea parte de proiecte mereu, ceea ce inseamna ca numai persoanele care isi gestioneaza perfect finantele pot face fata acestui impediment. Pe de alta parte, sa privim si din alt unghi problema: in general, sunt locurile de munca asa sigure cum credem noi?  Adevarul este ca orice ai face in cariera, de cele mai multe ori situatia este incerta. Asadar, daca te-ai decis sa acorzi freelancingului o sansa, iata cateva pareri si sfaturi care te pot ajuta in acest sens. 

1. Marketing, marketing si iar marketing

Daca tu nu iti faci reclama, nimeni nu iti va face. Atunci cand faci freelancing, ai sanse mai mari sa ai succes daca te axezi pe o activitate de nisa, nu pe una pe care foarte multi oameni o presteaza. Apoi, dupa ce ai ales un domeniu, brandingul personal este esential pentru a atrage atentia potentialilor clienti. Demonstreaza-ti valoarea profesioanala. Investeste intr-un site personal care sa arate profesionist, nu te multumi doar cu o pagina de blog. Fii o prezenta activa in social media, creandu-ti o pagina de Facebook pentru afacere si postand regulat pe ea. Deschide-ti, pe langa site, si un blog in care sa iti exprimi opinia despre diferite probleme ale domeniului de activitate in care prestezi. Cu toate instrumentele pe care le ai la indemana in domeniul online, brandingul personal tine doar de efortul tau consecvent de a te promova.

2. Creeaza-ti legaturi si contacte 

Poate ai impresia ca a fi freelancer inseamna ca esti in mare parte independent, insa nu este complet adevarat. Pentru a supravietui pe piata in perioadele cand proiectele nu sunt destule pe cat ai avea nevoie (si asemenea perioade apar, fara indoiala), trebuie sa iti faci suficiente contacte. Networkingul este ceva ce nu trebuie sa omiti ca freelancer. Mergi la workshopuri in domeniul tau de activitate, cunoaste oameni si tine legatura cu ei. Fii mereu atenta pentru a descoperi potentialii clienti si asigura-te ca le oferi cartea de vizita. Timiditatea este o trasatura de caracter pe care trebuie sa o elimini daca ai de gand sa te faci freelancer!

3. Incheie contracte

Aceasta este o regula de aur pentru o cariera de freelancer: incheie intotdeauna un contract inainte de a presta orice fel de munca. Citeste legislatia si intereseaza-te ce fel de contracte trebuie sa inchei. Te poti consulta cu un avocat, daca este nevoie. In contract trebuie sa specifici suma cu care vei fi remunerata, costurile incluse in munca ta, timpul necesar pentru fiecare task etc. De multe ori, se profita de freelanceri si acestia ajung sa lucreze pe gratis daca nu sunt atenti la aspectele legale. Contractul te asigura ca vei fi platita pentru munca ta, asa ca nu trebuie sa sari peste aceasta etapa esentiala. 

4. Organizeaza-te

Ca freelancer, este foarte posibil sa ai mai multe proiecte simultane. De aceea, desi la inceput iti va fi greu sa te organizezi, trebuie ca in timp sa te gandesti serios la cat de mult va dura un anumit proiect. Cu cat estimezi mai corect durata fiecarui task, cu atat iti va fi mai usor sa iti creezi un orar de lucru pe care sa il respecti zi de zi. Foloseste tabele - da, stim ca nu iti plac, dar pot fi foarte utile. In scurt timp, vei deveni prietena buna cu mult temutul Excel. Gandeste-te ca principalul avantaj de a fi freelancer, adica acela de a nu avea un superior care sa te coordoneze, se poate dovedi a fi un dezavantaj daca nu stii cum sa iti gestionezi timpul si resursele. 

5. Fii flexibila

Stim ca atunci cand ai o idee buna, iti este foarte greu sa renunti la ea. Ca freelancer, insa, te vei lovi foarte des de aceasta problema. De multe ori, ceea ce tie ti se pare o idee geniala nu ii va conveni clientului si va trebui sa schimbi totul, oricat de greu ti-ar fi. Flexibilitatea este o calitate pe care trebuie sa o dezvolti, astfel incat sa fii capabila sa ii oferi celui care te plateste ceea ce vrea, chiar daca nu este pe gustul tau. 

A fi freelancer este o afacere buna si in Romania, atata timp cat ai un talent pe care il poti exploata si cat ai si o doza de spirit antreprenorial. Urmeaza sfaturile noastre si vei avea sanse mai mari sa atingi culmile succesului intr-un timp scurt!

Articolul urmator
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.