Îţi înfiinţezi o firmă sau îi schimbi sediul? Vezi aici tot ce trebuie să ştii despre cum se procedează!

Dacă te gândești să îți deschizi propriul PFA/ firmă sau vrei să schimbi sediul social, atunci nu poți porni la drum fără un bagaj solid de cunoștințe. În special acelea care țin de domeniul juridic! Fie că vrei să devii persoana fizica autorizata sau ca vrei sa știi ce prevede procedura de schimbare sediu social, nu ai cum să scapi de temeiul legal.
Acesta include, evident, câteva prevederi referitoare la acte necesare PFA sau SRL pe care trebuie să le ai în vedere neapărat. Dacă vrei să eviți vizitele frecvente la Oficiul Național al Registrului Comerțului și frustrarea care se acumulează, iată ce trebuie să știi:
Pentru înfiinţare PFA
Persoana fizică autorizată sau PFA este cea mai simplă formă sub care persoanele pot desfăsura independent şi individual activităti economice. Foarte multe persoane optează pentru înfiinţare PFA datorită unor avantaje care nu se regăsesc întotdeauna la un SRL. Pentru înființare PFA, procedura este una relativ simplă şi presupune costuri reduse. Alt avantaj este faptul că un PFA nu are nevoie de un contabil neapărat, ci poate susţine contabiliatea în partidă simplă.
Dar poate că cel mai important este aspectul legat de ce înseamnă de fapt acte PFA. Organul de stat care se ocupă cu acceptarea cererilor şi înregistrarea firmei este Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Tot acesta promovează o listă completă şi oficială pentru dosarul ce conţine acte PFA necesare înscrierii. Dacă nu întocmeşti dosarul corescpunzător, întregul proces de înfiinţare se va prelungi. Şi pentru că vrei să îţi vezi firmă cât de curând pusă pe picioare, ai grijă la întocmirea acestor acte PFA!
Pentru schimbare sediu social
Și această operațiune se defășoară la Registrul Comerțului și presupune câțiva pași de urmat. La fel ca în cazul înființării firmei, trebuie întocmit un dosar. Lista cu actele necesare la schimbare sediu social se regăsesc tot pe site-ul ONRC. De asemenea, ține cont că schimbarea sediului presupune modificarea actului constitutiv al firmei și a certificatului de înregistrare. Acestea două urmează sa fie predate la sediul ONRC pentru a fi actualizate.
Totodată, va fi nevoie de achiziționarea unui nou Registru Unic de Control. Iar toate documentele care au trecută adresa veche vor fi actualizate de asemenea. După acești pași, administratorul va reveni la ONRC pentru a depune actul modificator și textul actului constitutiv.
Cât despre taxe, acestea pot ajunge chiar și la 400 de lei în total. În cazurile în care schimbarea de sediu se face în alt județ, trebuie achitată suma de 250 lei taxa de registru. Taxa de registru reprezintă plata pentru rezervarea denumirii firmei.
De asemenea, mai trebuie luat în calcul și un procent aplicat taxei de registru în valoare de 150 de lei. Pe altă parte, dacă schimbarea sediului se face în același județ, Registrul Comerțului aplică tarife mai scăzute. Taxa de registru este 45 de lei și procentul aplicat taxei de registru de 27 de lei.
Mai trebuie să fii atent și la riscurile pe care le implică neconcordanța informațiilor legate de adresă din actul constitutiv. În acest document este prevăzut și un termen de expirare. Iar o societate care funcționează cu un sediu social expirat se supune riscului de a fi declarată inactivă.
Pentru mai multe informații poți apela la o firmă de consultanță specializată – Fabrica-de-firme.ro e aici pentru a te ajuta încă de la început! Acolo îți vor fi explicate în amănunt toate procedurile astfel încât să poți să-ți creezi și gestionezi fără probleme propria firmă!


