„Nunta slută - Un Pamflet” de Laura Nureldin. Recenzia unei satire politice cu substrat complex

De oricare parte a baricadei te-ai fi aflat în ce privește opțiunile politice și simpatiile din cursul ultimei runde de alegeri prezidențiale (anulate), din decembrie 2024, un lucru e cert: sigur ai nemulțumiri. Politica a devenit iar un subiect tabu în familie, învrăjbind rudele unele împotriva altora, tulburând armonia de sărbători și producând chiar tragice despărțiri.
Nu știm dacă îți mai amintești, dar atunci când făceam recenzia seriei Demoni, semnată de Laura Nureldin, prefiguram că ar avea sânge de vrăjitoare. Acum nu mai avem nici cel mai mic dubiu în acest sens! Talentata autoare pare că a anticipat cu o intuiție fără cusur criza politică din ultima perioadă deși, atenție mare, cartea sa, „Nunta slută - Un Pamflet” a fost publicată în noiembrie 2024.
Așadar, nu ne rămâne decât să o rugăm să continue să privească în globul său magic de cristal, dar să ne împărtășească cu blândețe din previziunile sale. Nu de alta, dar așa cum delicios nuanțează neconvenționala sa protagonistă: „satu’ ăsta a ajuns tare, tare rău”. Sau... altfel spus... e groasă!
„Ea nu prea ar fi vrut să se mărite”
După ce ne-a câștigat drept cititoare pe viață cu epopeile fantasy „Demoni” și „Regii timpului” și ne-a înfiorat cu magistrala „Jucării”, Laura Nureldin ne încântă acum cu un pamflet de inspirație politică care ne arată ce e adevărata groază și care tare ne-am mai dori să fie fantezie!
Dar ce ne-a plăcut cel mai tare la „Nunta slută - Un Pamflet” e că poate fi citită și savurată și dincolo de latura sa politică. Chiar dacă preferi să ignori complet politica, o să râzi în hohote la această poveste spumoasă, pentru că Laura Nureldin a reușit să strecoare atât de fin satira în urzeala istorisirii sale încât poți alege să o ignori și tot o să te distrezi de minune.
Când „Las Fierbinți” întâlnește „Sinteza Zilei”: cam așa am putea cataloga scrierea autoarei noastre. Așadar, rămâne la latitudinea ta dacă o abordezi ca pe o senzațională porție de comedie, tăvălindu-te pe jos de râs la scenele hilare surprinse din viața unui sat specific românesc, dacă surâzi cu lacrimi la implicațiile politice cu ramificații de talk show sau dacă (și asta e abordarea noastră favorită) împaci capra cu varza și decizi să „te detașezi puțin” de nebunia politică. E exact sugestia autoarei!
Dar să nu mai pierdem timpul și să facem cunoștință cu Buldoaga aka „curva satului”. Trecând direct la subiect, Laura Nureldin pune acest pitoresc personaj să își spună oful amoros. Parcă femeii nu i-ar veni să se mărite, nu când are o „bătătură” curată și bogată și-și poate face de cap cu marinarul din sat, legendarul Traian. Dar iată că singurătatea și „gura lumii” o fac pe altfel independenta Buldoaga să ia în considerare cererea de căsătorie venită din partea lui Penel, cu care se iubise cândva.
Dacă deja ți-a apărut un surâs cunoscător în colțul gurii, probabil că nu o să te uimească să afli că Penel nu e nici el un sfânt, ba chiar a terminat recent o relație cu... Peseda. Fată bogată, cu dare de mână, Peseda, „mai forțoasă” decât Penelul nostru, a sfârșit prin a fi părăsită de pretențiosul băiat de „familie bună” și iată cât de elegant se conturează cuplul ce și-a „împărțit ciolanul” vreme multă.
Revenit la burlăcie, Penel a pus ochii pe Buldoaga și a cerut-o în căsătorie. Inițial, femeia l-a respins, dar după o cugetare deloc adâncă a hotărât să dea o șansă măritișului. Nu de alta, dar și Traian o trădase cu Pâmpa, o „blondă fâșneață” și „sulemenită”. Așa că... de ce să nu încerce?
Până să ajungem să le urăm celor doi „îndrăgostiți” „Casă de piatră”, hai să mai dăm o raită prin sat. Pe undeva, învrăjbită, Meruna, „cea curioasă și gură-spartă”, „Șpioana” lui Traian, e supărată că a fost părăsită de marinar pentru Pâmpa. Așa că nu se codește deloc să-i țină calea pe ulițele satului și să o păruiască cu înflăcărare pe „boarfa sulemenită”. După ce se răcorește, nu-i mai rămâne decât să aștepte răzbunarea miticului Traian.
Care Traian e și el necăjit. Nu că i se mărită Buldoaga, ci pentru că e vorbit de rău în sat. Nu e nimic, are el ac de cojocul nerecunoscătorilor. „Vă sparg pe toți, că am o prietenă veche, Codruța zisă Șefă la Justiție”. Tare se mai complică lucrurile, nu?
Și o să te tot complice, pentru că Buldoaga află că Penel nu a dat divorț de Peseda („o să dea vreodată?” vor spune sarcastic amatorii de politică), Pâmpa e hotărâtă să le arate ea tuturor de ce e în stare, mătușa Mona o avertizează pe Buldoaga că Penel o s-o lase, dar ce să vezi, că și Buldoaga are un secret. Colac peste pupăză, Traian dezgroapă, precum pirații, o comoară: o lădiță de fier încuiată cu lacăt care amenință să distrugă echilibrul și așa precar al țării... pardon... al satului.
Iar când umbra vrăjitoarei Draga se profilează pe deasupra tuturor, e clar că, așa cum am anticipat, e „groasă”!
„Dacă nici tâlharii nu se ajută între ei...”
După ce dai la o parte primul strat al romanului, cel de poveste de dragoste „slută”, regăsești un substrat mult mai bogat și mai complex, respectiv o satiră a contextului politic de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2014.
Un pic să fi fost interesat/ă de politică și o să ghicești cu ușurință cele mai puțin voalate aluzii satirice ale Laurei Nureldin. Nu ai cum să îl ratezi pe Traian și nici pe urmașul său prezidențial, ce va apărea în ultimele pagini ale romanului. Lor, autoarea „le zice pe nume”, că doar au avut rang și putere.
La fel de sugestive sunt și generalizările cu iz politic. Peseda, Penel, Pâmpa și Udmera ne duc imediat cu gândul la formațiuni politice și, în vreme ce râdem în hohote de scenele irezistibil de comice în care sunt surprinse personajele și ne minunăm de iscusința autoarei, de finețea observațiilor sale și de condeiul său ascuțit, ne întrebăm dacă într-adevăr trăim cu toții într-o mare bătătură. Nu ne-ar strica nici „păhărelul de rachiu” când vedem ce nuntă s-a mai pus la cale!
A treia categorie de personaje sunt cele a căror identitate e sugerată în mod subtil. Aici apar vrăjitoarea Draga, Florică Colduc, mătușa Mona și naivul Gionea. Ba chiar și Floricel Anton, un alt personaj revenit în atenția publică ca prin magie, de parcă Laura Nureldin i-ar fi dat un ghiont și i-ar fi girat „renașterea politică”.
Te provocăm să o iei ca pe un joc: câte personaje identifici din narațiunea Laurei Nureldin? Savurează sprințarele sale ghicitori, ia indiciile în considerare, mai consultă-l și pe Domnul Google (nu de alta, dar a trecut ceva vreme din 2014). Joacă-te, căci dacă nu ne mai salvează nici spiritul ludic, nu știm unde vom ajunge.
„Când stai prea aproape de țintă, îți tremură mâna și ratezi”
Mărturisim că inițiativa Laurei Nureldin ne-a surprins și ne-a plăcut la nebunie. Paginile zboară printre degete mai ceva decât aeronavele prezidențiale. Nu e vorba că „Nunta slută - Un Pamflet” are dimensiuni mici, e vorba că are un umor atât de irezistibil și o profunzime atât de neașteptată încât pur și simplu nu te poți abține până ce nu afli pe mâna cui încape ograda Buldoagei.
Dar ce ne place cel mai tare – da, mai tare chiar și decât grafica și ilustrațiile deosebite, decât comicul de limbaj care l-ar face invidios și pe Caragiale și alegoriile excelente – e că pamfletul Laurei Nureldin a adus o binemeritată doză de umor într-un context politic atât de controversat. Chiar dacă nu actualele alegeri sunt obiectul scrierii autoarei, nu contează: am priceput lecția. Umorul te scoate și din cel mai adânc necaz, iar un pic de detașare nu strică. Sau un strop de înțelepciune, o frântură de perspectivă. Pentru că până la urmă, toate trec, nu? Darul acesta, al viziunii „mai mari”, e cadoul pe care ni-l face Laura Nureldin, și tare îi mai suntem recunoscătoare pentru el.
Și pentru că a dovedit că aveam nevoie de un Caragiale modern și nici măcar nu o știam și pentru că i-a stat tare bine în locul său, o rugăm pe Laura Nureldin să continue. Doar actualele alegeri sunt și mai ofertante, nu?
Dacă ești curios/asă să vezi cum a transformat scriitoarea un context politic într-un amor în „bătătură”, trebuie neapărat să citești „Nunta slută - Un Pamflet”. Garantăm că o să râzi cu gura până la urechi, de o să te doară obrajii după. Găsești pamfletul în mediul online, gata să îți dea atât de necesara perspectivă!



Surse foto: Facebook Laura Nureldin, Microsoft Bing