Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL
Adevarata Stare de Bine

În atenția credincioșilor! Când pică Paștele în 2021

Andreea Baluteanu

Cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinătății, Paștele se celebrează în fiecare an la date diferite, în funcție de evenimente fixe sau mutabile, așa cum îți vom explica în rândurile de mai jos. Și pentru că știm că sufletul tău deja tânjește după perioada de binecuvântare, îți spunem în rândurile de mai jos când vom sărbători Paștele 2021.

Află de asemenea și data la care se sărbătorește Paștele catolic, dar și când vei avea vacanță și câteva activități recomandate!

Paștele în 2021: când sărbătorim

Paștele 2021 în calendarul ortodox se sărbătorește în acest an pe 2 mai. Data este una variabilă, modalitatea sa de stabilire fiind decisă în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din 325. Astfel, sărbătoarea Învierii era celebrată în duminica de după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.

vizual cu cruce ortodoxa alaturi de oua vopsite si incondeiate de Paste in stil romanesc

Există însă un „dar”. În cazul în care această duminică sfântă coincidea cu Paștele evreiesc, era amânată cu o săptămână. Ca să te lămurim, Paștele evreiesc nu are nicio legătură cu triumfului Mântuitorului Iisus Hristos asupra morții, ci sărbătorea eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt a poporului evreu. Data cădea întotdeauna în luna Nisan (întâia lună de primăvară și întâia a calendarului ecleziastic, dar a șaptea a anului civil). De origine asiro-babiloniană, denumirea de nisan poate fi tradusă drept „luna fericirii”, semnificând perioada când toate roadele pământului revin la viață și are loc renașterea miraculoasă a naturii. În general, Nisan-ul cădea în luna martie sau aprilie a calendarului gregorian.

Dar data Paștelui ortodox 2021 nu este importantă numai pentru celebrarea în sine. În funcție de ea, sunt stabilite și alte sărbători religioase, cum sunt, de exemplu, Rusaliile.

Descoperă și 10 rețete de prăjituri de Paște pentru o masă festivă perfectă!

În ceea ce privește semnificația în sine a Paștelui, aceasta este atât de profundă. Conform crestinortodox.ro, de Paște prăznuim „omorârea morţii, sfărâmarea iadului și începătura altei vieţi veşnice și săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri".

Vacanța de Paște 2021

E de înțeles că gândul ne stă nu numai la cele sfinte, dar și la Paștele 2021 și zilele sale libere. Astfel, din punct de vedere oficial, avem liber în prima și a doua zi de Paște, iar din 2018 statul ne-a oferit ocazia de a ne relaxa acasă și în Vinerea Mare.

Prin urmare, de Paștele din 2021 ai următoarele zile lipsite de muncă: 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 mai (Paștele ortodox) și 3 mai (A doua zi de Paștele ortodox).

În ceea ce privește vacanța de Paște a elevilor din 2021, aceasta are loc în perioada 30 aprilie – 9 mai. Timp suficient să te relaxezi cu cel mic și să petreceți timp împreună, deconectându-vă.

În ceea ce privește cele mai indicate modalități de petrecere a vacanței de Paște din 2021, ai de unde alege. Dacă dorești să părăsești localitatea ta de baștină, atât aerul tare al munților, dar și briza mării îți vor mângâia sufletul. Marea reprezintă o idee fabuloasă pentru aceste zile libere, cu atât mai mult cu cât Paștele 2021 cade a doua zi după o altă sărbătoare iubită de români, 1 mai.

La fel de bine poți face și un periplu al mănăstirilor atât de frumoase de la noi, fie că plănuiești să le vizitezi în Moldova, în Bucovina sau în Maramureș. Totul este să simți această sărbătoare cu sufletul, așa cum trebuie.

cos impletit cu pene albe si oua vopsite alaturi de o ramura cu muguri

Când începe postul Paștelui în 2021?

Durata tradițională a Postului Paștelui este de 40 de zile, suprapunându-se cu perioada în care și Iisus Hristos a postit, pregătindu-se pentru menirea de a salva lumea. Tocmai de aceea, Postul Paștelui, considerat a fi cel mai dificil din an, este numit și Postul Mare.

Inițial, postul era împărțit în două perioade: prepascal, până la duminica Floriilor, cu durată variabilă și pascal, propriu-zis, ce ținea o săptămână. Din secolul al IV-lea, respectiv după Sinodul I Ecumenic, postul a fost stabilit la aproximativ 6-7 săptămâni, întinderea sa deosebindu-se de la o confesiune la alta.

Postul Paștelui 2021 în calendarul ortodox are loc în perioada 15 martie – 1 mai. Îți dorim tărie sufletească și multă sănătate, mai ales dacă dorești să respecți indicațiile bisericești.

Paștele catolic 2021

Deși s-a întâmplat ca Paștele catolic și Paștele ortodox să fie sărbătorite în aceeași zi, în 2014 și 2017, acest fenomen este rar. Explicația este aceea că Paștele se stabilește respectând calendarul vechi, iulian, în Biserica Ortodoxă, și cel gregorian, de către cea catolică.

Inițial, cele două biserici, separate în urma Marii Schisme din 1054, sărbătoreau Paștele la aceeași dată. Schimbarea a intervenit atunci când, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian, subliniind discrepanțele pe care acesta le avea față de calendarul astronomic.

Cu toate că, în 1923, Congresul interortodox de la Istanbul (Constantinopol) a decis că și biserica ortodoxă va adopta calendarul gregorian, Paștele urma să fie sărbătorit după vechea dată până la uniformizarea practicilor în sânul confesiunii. Ceea ce nu s-a întâmplat nici până acum, când majoritatea bisericilor ortodoxe, printre care și cea română, sărbătoresc Crăciunul conform calendarului gregorian și Paștele după cel iulian.

Există și excepții: biserică rusă și cea sârbă au păstrat în integralitate ritul vechi, iar cea finlandeză și estoniană au adoptat calendarul gregorian și în sărbătorirea Paștelui.

Trecând la ceea ce ne interesează, Paștele romano-catolic 2021 pică la o distanță mare de cel ortodox, pe data de 4 aprilie. La aceeași dată cu Paștele catolic din 2021 au loc și sărbătorile bisericilor luterane sau Paștele evanghelic din 2021.

În ceea ce privește vacanța de Paștele catolic din 2021, aceasta nu include zile libere oferite de către stat.

imagine din biserica cu raze de soare trecand prin vitralii luminand o cruce cu Iisus Hristos

Când sunt Rusaliile în 2021?

Celebrând Pogorârea Sfântului Duh și având loc la 50 de zile după Paște, Rusaliile reprezintă practic ultima ocazie de sărbătoare din perioada pascală. Numite și Cincizecime în popor, Rusaliile presupun „înălțarea” Apostolilor, care au dobândit capacitatea de a vorbi în toate limbile pământului pentru a răspândi credința cea adevărată pe tot cuprinsul lumii.

Vezi și care sunt tradițiile religioase și obiceiurile de Rusalii!

Când cad Rusaliile în 2021? Pe data de 20 și 21 iunie. Statul român acordă două zile libere cu această ocazie, prima fiind duminica Rusaliilor, iar cea de-a doua, ziua de luni, prilej de a ne mai bucura de o mini-vacanță binemeritată.

Acum, că ți-am spus când cade Paștele 2021, nu mai rămâne decât să îți planifici o vacanță ca să te bucuri așa cum trebuie, cu sufletul, cu mintea și cu trupul de cea mai importantă sărbătoare a creștinătății.

Surse articol: Chabad.org, Edupedu, Crestinortodox.ro, Ziarul Unirea

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!