În ce dată cad moșii de toamnă în 2021

În ce dată cad moșii de toamnă în 2021

Redactor Raluca Margean

Moșii de toamnă 2021 se sărbătoresc pe data de 30 octombrie, nu în prima sâmbătă a lunii noiembrie, așa cum era rânduit până acum. Anul acesta, Biserica Ortodoxă a decis ca pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice să se comemoreze cu câteva zile înainte decât era în mod obișnuit. Află ce trebuie să dai de pomană anul acesta de Moșii de toamnă și ce tradiții mai sunt încă păstrate de credincioșii români în această zi.

Lumanari aprinse la biserica

Ce sunt Moșii de toamnă?

Ziua cunoscută ca Moșii de toamnă este aceea în care se săvârșește pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul. De obicei, această zi se celebrează în prima sâmbătă a lunii noiembrie, însă anul acesta va fi sâmbătă, pe 30 octombrie 2021.

De obicei, fiecare sâmbătă este dedicată pomenirii morților, însă există trei sâmbete rânduite pentru pomenirea generală a celor trecuți în neființă. Acestea sunt:

  • Moșii de vară - în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt (sâmbăta Rusaliilor)
  • Moșii de Toamnă- în sâmăta dinaintea începeriii Postului Nașterii Domnului
  • Mosii de iarnă - în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți 

Pomenirea morților se face sâmbăta deoarece în acestă zi lui Iisus Hristos i-a fost înmormântat trupul, însă sufletul a coborât în iad, pentru a elibera spiritele captive. Duminica este ziua Învierii, a vieții veșnice.

În ziua cunoscută ca Moșii de toamnă 2021, toți credincioșii se vor ruga pentru ca sufletele celor trecuți în neființă să-și găsească liniștea în Lumea de Dincolo. De asemenea, Biserica va mijloci pentru odihna și iertarea păcatelor celor adormiți. Pentru acest lucru, în Sâmbăta morților, numele celor trecuți în neființă vor fi pomenite în cadrul Liturghiei săvârșite de Sfânta Biserică și mai apoi prin oficierea slujbei de Parastas. 

Ce dai de pomană de Moșii de toamnă 2021?

Colivă pe o farfurie cu o lumânare în centru

Conform tradiției, se obișnuiește ca în ziua Pomenirii Morților, credincioșii să aducă la biserică colivă, prescure și o sticlă de vin pentru a fi sfințite în memoria celor adormiți. De asemenea, de Moșii de toamnă 2021 nu trebuie să lipsească lumânările din coșul de pomană. 

Fiecare zonă geografică a țării are obiceiuri diferite cu ce se dă de pomană la Moșii de toamnă, însă coliva nu lipsește în nicio regiune. De obicei, pe colivă se așează Sfânta Cruce care se ornează cu bombonele colorate sau pudră de cacao.

La Biserică, de Moșii de toamnă se împarte de pomană celor nevoiași, pe lângă colivă, și colaci sau alte alimente. În unele zone ale țării, gospodinele pregătesc sarmale, deserturi și alte mâncăruri gătite deoarece se spune că cei decedați se hrănesc cu aburii fierturilor.

Citește și: Ce mâncare de post să faci pentru pomană

Ce nu este bine să faci în Sâmbăta Morților în 2021?

Ca și în alte zile de sărbătoare, atunci când se celebrează Moșii de toamnă 2021, credincioșii țin cont de anumite obiceiuri și tradiții. Iată care sunt cele mai cunoscute datini populare din această zi:

  • Femeile NU trebuie să facă curățenie. Ele nu dau cu mătura pentru că altfel praful se ridică în ochii răposaților. De asemenea, nu trebuie să spele și nici să arunce gunoiul, pentru ca acesta să nu ajungă în mâncarea morților.
  • Rudele celor decedați merg la cimitir să aprindă o lumânare. Se crede că în acest fel se încălzesc sufletele celor adormiți.
  • În unele zone ale țării, pe lângă colivă, la coșul de pomană se mai adaugă și un bănuţ. Acesta trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca, atât persoana care a dat, cât și cea care a primit să aibă spor în anii care vin.
  • Nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhurile necurate și îți fac rău dacă te prind în calea lor.
  • Nu trebuie să mergi în vizită la cineva acasă. Se spune că în această zi nu trebuie să vizitezi pe nimeni, doar dacă mergi să dai de pomană.
  • Nu este bine să părăsești biserica înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Este adevărat că de Sâmbăta morților cei decedați bântuie pentru iertarea păcatelor?

Credința populară este că de Moșii de toamnă 2021, ca și în alte Zile ale Morților, sufletele decedaților coboară pe Pământ și colindă locurile dragi. Se spune că, dacă vin pe la rudele lor și nu găsesc nimic drept ofrandă, strâng ţărână şi se întorc triști în mormintele lor. În schimb, cei decedați care primesc pomană de la rudele rămase în viață îi vor ajuta pe aceștia să aibă parte de sănătate și de recolte bogate.

Așadar, după ce ai aflat pe ce data sunt Moșii de toamnă 2021 și ce se împarte de pomană, nu uita să te rogi la Dumnezeu pentru liniștea celor trecuți în neființă.

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Care este data ideală pentru ziua nunții. Mihai Voropchievici a dezvăluit secretele numerologiei
Care este data ideală pentru ziua nunții. Mihai Voropchievici a dezvăluit secretele numerologiei
Ce fruct de toamna esti?
Incepe quiz
Ce fruct de toamna esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.