Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Eat Positive
Nu Skin

Cum se face coliva din arpacas

Vineri, 25.05.2018
de Ana Munteanu
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Cum se face coliva din arpacas

Caracteristici

Cum se face coliva din arpacas - cea mai simplă și rapidă rețetă de colivă pe care o poți face. Nu trebuie să te pricepi la gătit, doar urmează pașii de aici și îți va ieși așa cum trebuie coliva tradițională din arpacaș.

Din pacate, de-a lungul vietii, trecem si prin momente mai putin fericite, cum ar decesul unei rude ori al unui prieten apropiat. In astfel de imprejurari, religia crestina spune ca trebuie sa pregatim un fel de prajitura care simbolizeaza trupul nemuritor al celui care a parasit aceasta lume. Este vorba despre coliva, o prajitura preparata dintr-un anume tip de grau: arpacasul. Exista, desigur, mai multe variante ale retetei de coliva, insa noi ti-o vom prezenta pe cea mai simpla.

Iata cum se face coliva din arpacas!

Reteta de coliva, o prajitura cu semnificatii deosebite

Pentru a prepara coliva, ai nevoie de cateva ingrediente:

  • 500 gr de arpacas;
  • 2 litri de apa;
  • 300 gr de zahar;
  • un varf de cutit de sare;
  • 200 gr de miez de nuca tocat;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • esenta de rom, dupa gust.

Pentru a orna coliva, ai nevoie de:

  • 250 de grame de biscuiti sfaramati;
  • cateva drajeuri colorate.

Modul de preparare al colivei din arpacas este urmatorul:

  1. Alege boabele de grau, avand grija sa le indepartezi pe cele care au un aspect neplacut.
  2. Apoi, spala arpacasul in noua ape, conform traditiei crestine. In tot acest timp, poti pune apa pe foc, asteptand sa dea in clocot.
  3. In acest moment, pune arpacasul in oala, da focul mic si lasa-l la fiert cateva ore bune, pana cand vezi ca a scazut si ca si-a schimbat textura, devenind usor cleios.
  4. Acum poti adauga zaharul, sarea si esenta de rom. Apoi, mai lasa amestecul la fiert vreme de cateva minute, pana cand se omogenizeaza.

Coliva din arpacas se lasa la racit peste noapte. Dimineata se adauga nuca pisata si coaja rasa de lamaie. Apoi, ii poti da forma dorita, iar la final, o poti orna cu biscuitii sfaramati si cu drajeurile colorate.

Coliva din arpacas este asociata de catre romani cu inmormantarile si cu parastasul in cadrul caruia se pomenesc cei decedati.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!