Îngerul de pe ”TITANIC”: adevăratul Jack, un puști de 17 ani care a supraviețuit și a salvat zeci de vieți
Scenariul celebrului film "Titanic" este inspirat din fapte reale. Momente înfiorătoare s-au petrecut pe nava impozantă cu același nume, în urmă cu 108 ani. În urma tragediei, 1.500 de suflete au pierit, iar alți 705 de oameni au supraviețuit dezastrului. Printre aceștia se afla și John Borland "Jack" Thayer al III-lea, adolescentul care a fost sursa de inspirație pentru personajul Jack din producția de la Hollywood, interpretat de Leonardo DiCaprio.
În film, Jack este un bărbat sărac, ce își câștigă biletul pentru îmbarcarea pe Titanic cu ajutorul unei mâini norocoase la poker. Nava transporta unii dintre cei mai bogați oameni ai acelei vremi, precum și sute de emigranți din Marea Britanie și Irlanda, Scandinavia, dar și din alte părți ale Europei, care voiau o viață nouă în Statele Unite ale Americii.
Sursa foto: Pinterest
În realitate, Jack, pe atunci în vârstă de 17 ani, s-a născut într-o familie aristocrată din America. Tatăl său era director și vice-președinte al Companiei Feroviare din Pennsylvania, iar mama sa, figură importantă în lumea bună a Philadelphiei. Cei trei călătoreau la acea vreme prin Europa, alături de menajera lor, iar ultima destinație era chiar punctul de oprire al Navei - New York. Jack și-a petrecut zilele pe navă la clasa I și nu la clasa a III-a, precum personajul din film și chiar a trăit o scurtă poveste de dragoste cu o actriță cunoscută, și ea pasageră pe Titanic.
Destinul său avea să se schimbe radical, pe data de 15 aprilie 1912. În acea zi, la ora 12:25, nava Cunard Carpathia a primit un mesaj pentru a spunea că o altă navă, Titanic, a lovit un aisberg și necesită asistență imediată. În câteva minute, căpitanul Carpathiei, Arthur Rostron, și-a schimbat cursul spre locul navei lovite. Pe la ora patru dimineața, Carpathia s-a apropiat de locul coliziunii și, pentru a atrage atenția supraviețuitorilor, echipajul a lansat o gamă spectaculoasă de rachete luminoase.
Sursa foto: Pinterest
Însă până la acel moment al impactului, se spune că Jack se plimba pe puntea de față, fiind și locul în care nava a lovit icebergul cu putere. Când a observat că situația începe să se înrăutățească, el a fugit către camera părinților pentru a-i avertiza. Cei trei au mers să se îmbarce pe bărcile de salvare, însă când părinții lui Jack și-au dat seama că au nevoie de haine mai groase, dar și de veste de salvare.
Citește și: Titanicul va fi readus la viață. Când va fi gata
Mama sa nu l-a recunoscut
Acela a fost momentul în care Jack s-a separat de părinții lui, iar câteva zeci de minute mai târziu, pentru că nu reușea să îi găsească, printre mulțimea de oameni panicați, a presupus că s-au urcat deja pe una dintre bărcile de salvare. În încercarea de a-și salva viața, Jack a încercat, alături de un alt pasager, pe nume Milton, să se îmbarce pe una dintre bărcile de salvare, însă amândoi au fost refuzați pentru că erau bărbați. Regula, așa cum a fost prezentată și în cadrul peliculei de la Hollywood, era ca femeile și copiii să urce primii în bărci. Atunci a lua decizia de a se arunca în apă, înotând alături de noul său prieten către o barcă de salvare răsturnată. Au așteptat zeci de minute venirea ajutoarelor.
Sursa foto: Pinterest
Lumina dimineții avea să arate un peisaj dezolant. Sute de oameni debusolați, disperați și înlăcrimați, inconștienți de faptul că viața li s-a schimbat total, în doar câteva ore. Supraviețuitorii scăpaseră din ghearele morții doar cu hainele pe care le purtau în acea noapte și rătăceau în jurul navei de salvare îmbrăcați care mai de care mai diferit. "Timp de patru zile am locuit împreună... în acel haos, unii îmbrăcați în halate, mulți în pijamale sau alții în haine de petrecere.", a fost mărturia unui pasager de la clasa I, conform The Independent.
Sursa foto: Pinterest
Jack și-a reîntâlnit mama, câteva zile mai târziu. Ea supraviețuise pentru că apucase să se urce pe una dintre bărcile de salvare și în timp ce nava Titanic se scufunda, se afla la o distanță mică pe apă de fiul ei, însă nu l-a recunoscut. Tot atunci, adolescentul a aflat că tatăl său a murit în urma tragediei.
A suferit de depresie
După cele întâmplate, Jack a primit o a doua șansă la viață. El a absolvit cursurile Universității din Pennsylvania și a fost membru de onoare al Societății Saint Anthony Hall. În 1917 s-a căsătorit cu Lois Buchanan Cassatt, alături de care a avut șase copii.
În timpul celui de-al doilea război mondial, ambii fii ai lui Jack s-au înrolat în armată. Edward, unul dintre fiii săi a fost dat dispărut după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbușit în Oceanul Pacific. Corpul său nu a fost niciodată recuperat, iar când Jack a aflat vestea, a căzut într-o depresie adâncă. Mama lui Jack, Marian, a murit la 14 aprilie 1944, chiar la cea de-a 32-a comemorare a tragediei de pe nava Titanic. Moartea ei l-a împins și mai mult într-o spirală descendentă. Jack s-a sinucis pe data de 20 septembrie 1945. A fost găsit fără suflare într-o mașină, pe o stradă din Philadelphia, cu gâtul și încheieturile tăiate. A fost înmormântat la Cimitirul Bisericii Răscumpărătorului din Bryn Mawr, Pennsylvania.
Surse foto: Captura YouTube / Pinterest
Surse articol: The Independent / Wikipedia / Abisaab
Surse foto: Pinterest, Captura YouTube