Istoria artei stradale și cum a ajuns atât de des întânită și la noi în țară
De la o activitate ilegală la o formă de desfătare cotidiană, de la o manifestare zbuciumată a turbulențelor unei generații încercate la o oază de plăcere în jungla orașului, arta stradală a parcurs un drum lung, pe alocuri întortocheat, dar atât de fascinant.
Mărturisim: rămânem adesea cu ochii în gol și ne permitem să visăm la „cai verzi pe pereți” atunci când descoperim un graffiti sau o pictură murală care ne inspiră, o evadare de la sufocantele îndatoriri cotidiene. Mai mult, în ultimii ani, această mișcare a căpătat și o componentă eco prin intermediul vopselelor care purifică aerul. Află și tu cum au devenit picturile murale o modalitate de a transforma spațiul cotidian gri și trist și vezi ce inițiativă ne place tare mult acum!
Istoria artei stradale: de la activitate ilegală la formă de manifestare a creativității
Având începutul în secolul XX, dar devenind predilectă mai ales în perioada secolului XXI, arta stradală a cunoscut o evoluție enormă.
„Strămoșii” ei sunt formele de graffiti expuse pe ziduri și pe vagoanele de trenuri văzute mai întâi ca o sfidare a autorităților pusă în scenă de bandele mafiote din New York-ul anilor 1920-1930.
Cu timpul, câteva zeci de ani mai târziu, arta stradală a căpătat o puternică trăsătură socială. În anii 70-80, tinerii nu mai erau preocupați să se lupte cu forțele polițienești prin intermediul graffiti – deși erau cu siguranță și astfel de manifestări -, cât mai degrabă să își manifeste opoziția față de politicile guvernamentale.
Cum a câștigat însă arta stradală respectul și admirația unei comunități mature și serioase îndrăgostite de frumos cu conotații profunde? În principal prin intermediul fotografilor de renume, care, imortalizând picturile murale, le-au prezentat într-o nouă lumină și formă. Este cazul, mai ales, al artistului Martha Cooper: fotojurnalistul de origine americană ale cărei instantanee prețuite au „transformat” graffiti-ul dintr-o activitate ilegală într-o formă de expresie artistică.
Eco Graffiti: noul trend te duce într-un tur al muralelor
Ce ai spune dacă, preț de câteva zile, ai deveni un altfel de turist, unul care preferă să descopere Bucureștiul colorat, tânăr și vibrant, cu mesaje profunde și dragoste pentru artă și natură? Este ceea ce te invită să faci noua campanie marca glo™, Eco Graffiti, care te îndeamnă să descoperi cele 7 „puncte fierbinți” ale artei stradale din București, marcate de picturi murale ce te îmbie să te îndrăgostești din nou de graffiti, să meditezi și să te pierzi în reverii artistice. Numai numele celor 7 lucrări de street art ne spun că e musai să le vizităm: „Filtru Însuți” - Strada Ciprian Porumbescu 14, „Singur cu tine” - Calea Floreasca 28-30, „Nimeni Celebru” - Bulevadul Dacia 92, „Love at First Swipe” - Strada Valea Ialomiței, „Tânăr cu Experiență” - Strada Căuzași 27, „FOMO să-mi fie dor” – Bulevardul Cantemir 25 și „E viață pe Net” - Calea Șerban Vodă nr. 278.
Sigur că nu ești obligată să spui prezent în fața tuturor acestor uluitoare forme de manifestare a artei citadine. Vizitează însă măcar 3, ca să ți se deschidă apetitul, și apoi scoate smartphone-ul și fă cinste creativității autorilor imortalizând realizările lor după cum îți dictează imaginația: cu o foto artsy, un boomerang sau un reel.
Muralele din seria EcoGraffiti/ Rebels With a Cause sunt o inițiativă glo™ ce dorește să susțină comunitatea creatorilor de artă stradală din România, dar și să aducă la viață peisajul citadin gri și înecat în poluare și plictiseală. Sweet Damage Crew se alătură acestei inițiative, iar curatorii de la One Night Gallery nu lipsesc nici ei.
Ceea ce ne-a impresionat este însă și componenta eco a acestei mișcări. Dacă ți-am spune că desenele care te lasă cu gura căscată, transfigurând lumea ta, au și menirea de a purifica aerul? Da, grija pentru oraș a ajuns atât de departe: vopselele, aplicate pe perete tot cu trafaletele sau cu pistolul de vopsit, sunt concepute din materiale care respectă și protejează natura. Iată rețeta care îți asigură desfătare pentru ochi și pentru plămân: 25% vopsea care purifică aerul, 75% vopsea ecologică, mușchi verde și lămpi cu încărcare solară. Am citit de două ori până să fim convinse, dar așa e: fiecare pictură murală are capacitatea de purificare a aerului deținută de 4 copaci maturi cu frunziș des.
Așa că ne-am luat telefonul și am pornit în misiunea de descoperire a celor mai cool graffiti. Printre preferatele noastre se numără E viață pe net, dar și Filtru însuți, artwork-ul care pășește pe granița subțire dintre viața reală și cea virtuală, oferindu-ne practic cel mai important îndemn, acela de a renunța la măști și filtre și de a ne permite să strălucim fără niciun artificiu.
Proiectul Eco Graffiti este inițiativa prin care glo™ România, sub umbrela Fun & Purpose, își propune să susțină atât comunitatea de artiști locală, dar și să transforme 1000 de metri pătrați de ziduri monotone și gri într-o expoziție vibrantă și vie de artă stradală, îmbinând graffit-ul cu protecția naturii. Fii rebelă, dar cu o cauză, ne îndeamnă glo™, proiect susținut și de voci cu impact din entertainment precum Inna, Macanache sau Speak. glo with the flow & stay tuned: abia așteptăm să ne redescoperim orașul, să ne reîndrăgostim de artă și să respirăm aer purificat cu iubire, imaginație și implicare.
Află toate detaliile de pe @glo_romania.
(18+) glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.
Surse foto: glo