Joia Mare: semnificatia zilei si obiceiuri

Joia Mare: semnificatia zilei si obiceiuri

Redactor Alexa Galgau

Joia Mare este ziua a patra din Saptamana Patimilor, in care se celebreaza patru evenimente importante, premergatoare Rastignirii. Exista numeroase traditii si obiceiuri care trebuie respectate in aceasta zi sfanta, prin intermediul carora oamenii intra in atmosfera celei mai importante sarbatori crestine: Pastele.

Te invitam sa afli ce semnificatie are Joia Mare si cum o poti sarbatori asa cum se cuvine, prin respectarea obiceiurilor crestine asociate cu aceasta.
Cina cea de taina

Ce semnificatie are Joia Mare

Saptamana Patimilor ne aminteste, de fapt, de semnificatia profunda a Pastelui, o frumoasa comemorare a evenimentelor care stau la baza crestinismului. Dupa cum am spus, in Joia Mare se praznuiesc patru evenimente: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din Gradina Ghetsimani si tradarea Mantuitorului de catre Iuda. Primele doua evenimente se sarbatoresc ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri. 

Oua rosii de Pasti

Spalarea picioarelor ucenicilor de catre insusi Mantuitorul este o pilda pe care acesta le-a dat-o celor ce Il urmau, indemnandu-i sa se ajute reciproc si sa nu fie niciunul mai presus decat altul:

"Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi."(IOAN 13,12-15)

Cina cea de Taina reprezinta momentul crucial in care Iisus s-a asezat la masa cu cei 12 apostoli ai sai pentru a serba Pastele. Dupa ce Iuda s-a ridicat de la masa si a plecat, urmand sa il tradeze pe Mantuitor, Iisus le-a spus celor 11 apostoli ramasi sa continue sa il comemoreze astfel an de an, printr-o masa festiva, care sa le aminteasca lor si urmasilor ce a facut Iisus pentru omenire.

"Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasta sa faceti intru pomenirea Mea. Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi."(LUCA 22,19-20)

Gradina Ghetsimani a fost locul de rugaciune cel mai indragit de Iisus, motiv pentru care acolo s-a retras pentru a se ruga inainte de a fi tradat de Iuda. Acest din urma eveniment este ultimul comemorat de catre crestini in Joia Mare. Seara, acestia se aduna la biserica pentru a participa la Denia celor 12 evanghelii. 

Joia Mare este o zi sfanta cu o mare incarcatura emotionala si spirituala, motiv pentru care ea trebuie serbata asa cum se cuvine, cum dicteaza traditia din cele mai vechi timpuri. 

Traditii de Joia Mare

Se stie deja traditia cea mai importanta a acestei zile sfinte: este cea in care se vopsesc ouale, pentru ca se spune ca ele nu se strica tot anul daca sunt ornate cu aceasta ocazie. Cel putin, acest lucru este valabil pentru Dobrogea, Bucovina si Muntenia. In Bistrita, Banat si Oltenia, acestea sunt vopsite in Vinerea Mare. Ouale sfintite nu sunt folosite doar la masa de Paste, ci sunt gospodarii in care ele sunt ingropate in pamantul mosiei pentru a aduce belsug si noroc. Totodata, Joia Mare este ziua in care sunt pomeniti mortii pentru ultima oara in Postul Mare. 

Joia Mare mai poarta si numele de "Joimarita" si reprezinta data la care femeile trebuiau sa termine de tors canepa, cele lenese fiind pedepsite de Joimarita, despre care se spunea ca vine sa vada ce au lucrat gospodinele. Cele care erau surprinse dormind erau pedepsite prin munca grea tot anul.

In fiecare regiune a tarii avem obiceiuri specifice pentru Joia Mare:

- in sudul tarii, fiecare fata ia cate o ata careia ii face 12 noduri. Pentru fiecare nod, se pune cate o dorinta, urmand sa fie toate desfacute pe masura ce se implinesc doleantele persoanei respective. Ata se pune sub perna noaptea si se spune ca fata isi va visa alesul;

-  in vestul tarii, familiile fac paine pentru Paste si o duc la Biserica in vase noi, cu lumanari si vin; 

- in nordul tarii, in frumoasa zona a Maramuresului, traditiile sunt simple si neschimbate de sute de ani. In Joia Mare, maramuresenii impart oua crude oamenilor saraci si aprind un foc in fata casei, menit sa incalzeasca spiritele celor trecuti in lumea cealalta;

- in estul tarii, oamenii se roaga si gospodinele vopsesc ouale.

Acum ca ai aflat ce semnificatie are Joia Mare, stii cat de important este sa comemorezi evenimentele prin pastrarea frumoaselor obiceiuri crestine asociate cu aceasta sarbatoare. Descopera si cum sa vopsesti oula de Pasti in trei moduri diferite!

Daca vrei sa ai sufletul nepatat cu ocazia acestei sarbatori importante, afla ce NU trebuie sa faci in Saptamana Mare a postului Pastelui.

Sursa: crestinortodox.ro

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Ce parte a zilei te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a zilei te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.