Ce sa NU faci in Saptamana Mare a postului Pastelui

Ce sa NU faci in Saptamana Mare a postului Pastelui

Andreea Gluh, redactor

Suntem in Saptamana Mare a Pastelui, asa ca trebuie sa respectam cu sfintenie ceea ce ne spune traditia ca este bine sa facem, astfel incat de sarbatori sa ne mearga bine si sa fim sanatosi, pentru a ne bucura de cei dragi de Invierea Domnului. Daca nu stii ce este bine sa faci si sa nu faci in Saptamana Mare a postului Pastelui, noi iti vom spune, in cele ce urmeaza, care sunt lucrurile de care trebuie sa tii seama.

Sfaturi de urmat in Saptamana Mare a postului Pastelui

Datina cere ca in Saptamana Mare sa se faca ordine si curatenie in case si in curti, astfel incat Pastele sa ne gaseasca pregatiti pentru a celebra asa cum se cuvine Invierea Domnului. Pana miercuri se poate merge si la camp, insa din aceasta zi incolo, se sta numai pe langa casa, toata lumea ocupandu-se de ultimele detalii pentru marea sarbatoare.

La sate, se spunea ca femeile si fetele au voie sa toarca lana numai pana in Joia Mare. Altfel, in aceasta zi, o divinitate de origine pagana, Joimarita, le va pedepsi, arzandu-le degetele. Daca am asocia aceasta credinta cu ceea ce se intampla in ziua de azi, am putea spune ca trebuie sa ai gata pana in Joia Mare orice ai de cusut, de carpit ori de croit, altfel Joimarita te va pedepsi pentru lenea ta.

Tot in zonele rurale, se spunea ca in noaptea de miercuri spre joi din Saptamana Mare se intorceau acasa sufletele celor decedati din familie. Pentru ca ei sa se poata incalzi, se aprindeau ruguri mari in curti, focurile arzand toata noaptea. Tot acum se facea o mica pomana pentru cei decedati.

Daca vrei sa coci pasca si cozonaci , trebuie sa faci totul in Joia Mare, pentru ca daca astepti Vinerea Patimilor, munca ta va fi in zadar, aluatul neavand gust bun. Fiind considerata un pacat orice pregatire facuta in ziua de vineri, este mai bine sa respecti traditia si sa fii gata cu toate bucatele dulci in seara de joi. De asemenea, ai grija sa vopsesti si ouale tot in aceasta zi.

In ceea ce priveste preparatele traditionale din carne de miel, acestea nu trebuie pregatite pana in Sambata Mare. Aceasta este, de fapt, ziua in care se sacrifica animalul si in care se pregatesc diversele mancaruri, de la ciorba de miel pana la drob si friptura.

Daca vrei ca toata familia sa fie sanatoasa si voioasa si sa va bucurati cu adevarat de Sfintele Sarbatori de Paste, nu uita ca in seara de sambata sa pui cateva bucate (oua vopsite, slanina, carnati, pasca, drob , cozonac) si o sticla de vin intr-un cos, acoperindu-le cu un stergar, pentru a le duce la biserica duminica dimineata, cand vor fi sfintite de catre preot. 

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca este bine sa iei parte la Deniile din Saptamana Mare si sa te duci sa iei lumina in noaptea de sambata spre duminica, pentru ca Domnul Iisus Hristos sa intre si in caminul tau.

Acum ca ai aflat ce sa faci si ce sa nu faci in Saptamana Mare a postului Pastelui, respecta pe cat posibil traditiile si vei simti spiritul sarbatorilor in suflet.

Sursa foto: doxologia.ro

Articolul urmator
Rugăciunea care face minuni în Postul Paștelui! Este de departe cea mai puternică, potrivit Părintelui Teologos
Rugăciunea care face minuni în Postul Paștelui! Este de departe cea mai puternică, potrivit Părintelui Teologos
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.