Leonidele, cea mai așteptată ploaie de meteori din an! Când și unde pot fi văzute stelele căzătoare

Leonidele, cea mai așteptată ploaie de meteori din an! Când și unde pot fi văzute stelele căzătoare

Ramona Jurubita

Știm toți clasica poveste despre dorințele care se împlinesc dacă sunt rostite în momentul în care zărim o stea căzătoare. Nu-i așa că ai multe dorințe și vrei să vezi măcar o stea ca să ai speranța că îți poți îndeplini măcar un vis? Ei bine, acum ai șansa pe care ai așteptat-o de multă vreme pentru că se anunță o ploaie de stele. Când? Te invităm să descoperi! 

În fiecare an, în luna noiembrie, oamenii au parte de un spectacol al naturii în care protagoniștii sunt meteorii, iar scena este cerul. Punctul din care pare să provină roiul de meteori este aflat în constelația Leul și, din acest motiv, stelele căzătoare care pot fi zărite pe cer în această perioadă au primit numele de „Leonide”.

Meteorii sunt resturile pietroase lăsate în urmă de cometa Tempel-Tuttle care trece pe lângă planeta noastră. Aceste bucăți de praf intră în atmosfera Pământului și se vaporizează, creând luminile pe care le cunoaștem ca meteoriți.

Constelația Leul

Când vom vedea ploaia de meteori în anul 2021?

Anul acesta, ploaia de stele căzătoare poate fi văzută de pe 6 până pe 30 noiembrie, iar vârful va fi atins în dimineața zilei de 17 noiembrie. Pentru că lumina Lunii ar putea eclipsa strălucirea mai slabă a unora dintre meteori, este indicat să vă uitați pe cer spre zorii zilei, după ce Luna apune și astfel veți observa mai ușor spectacolul cerului.

Unde trebuie să stăm ca să vedem spectacolul de lumini?

În mod ideal, trebuie să vă poziționați într-o zonă rurală întunecată, pentru că luminile orașului ar putea împiedica ochiul să observe micile lumini de pe cer. Puteți vedea de la 10 până la 15 meteori pe oră în vârful ploii, adică în noaptea de 17 noiembrie.

Trebuie să vă aflați departe de luminile zonelor extrem de populate, poate fi undeva la țară, pe un câmp, la mare, pe autostradă, la marginea unei păduri, la periferia orașelor sau în parcurile slab luminate. Zona trebuie să fie larg deschisă și să nu existe copaci deasupra, ca să aveți puteți vedea cerul în toată splendoarea lui, din toate direcțiile.

Deși puteți fi nerăbdători să vedeți ploaia de meteoriți mai repede, ea va fi vizibilă abia după miezul nopții, când lumina Lunii își mai pierde din intensitate. Cel mai bun moment va fi între 4:00 a.m. și 6:00 a.m., exact atunci când Luna începe să apună. Nu e nevoie să aveți binoclu sau telescop pentru că fenomenul va putea fi observat și cu ochiul liber.

Leonidele

Ploaie sau furtună de meteori?

Specialiștii spun că este nevoie de 1000 de meteori pe oră ca acest fenomen să fie considerat o furtună. Este departe de cei 10 - 15 meteori pe oră pe care îi putem zări în restul timpului. Știm cu toții că orice eveniment astral poate căpăta forme de neimaginat, astfel că în istorie chiar a existat o furtună de meteori, în adevăratul sens al cuvântului.

Ploaia Leonidelor din 1833 a fost prima furtună de meteori înregistrată în timpurile moderne, atunci când s-au zărit sute de mii de lumini pe oră. Cea mai recentă furtună de acest fel a fost în anul 2001, când a plouat cu mii de leonide peste America de Nord și Hawaii, acestea fiind zonele în care s-au văzut cel mai bine. Începând cu 2003, maximul atins a fost de 10 meteori pe oră, foarte rapizi, cu o viteză de 72 km/oră. Deşi sunt particule de praf, ei depun anual 12-13 tone de particule pe toată suprafaţa planetei.

Cea mai mare ploaie de meteori care urmează a fost anunțată pentru anul 2023, când cometa din care provin meteorii se va afla extrem de aproape de Pământ.

Citește și: Ce să știm despre Perseide, cum ne afectează cea mai spectaculoasă ploaie de meteori a anului

Surse articol: EarthskyStiridinlumeTititudorancea

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Dunărea: De unde izvorăşte şi ce capitale străbate
Dunărea: De unde izvorăşte şi ce capitale străbate
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.