Mesaje, urări și tradiții de Sfântul Matei

Mesaje, urări și tradiții de Sfântul Matei

Ramona Jurubita

În calendarul ortodox, Sfântul Apostol Matei este sărbătorit fiecare an pe 16 noiembrie. Chiar dacă nu apare o cruce roșie sau neagră în dreptul acestei zile, creștinii tot le transmit urări de „La mulți ani” persoanelor ce poartă numele sfânt. Dar orice sărbătoare religioasă are o semnificație, nu? Trebuie să știi cine a fost Sfântul Matei, astfel încât să înțelegi de ce este comemorat de Biserica Ortodoxă.

Sfântul Matei este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Hristos și unul dintre cei patru evangheliști. Cu alte cuvinte, este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii, care alcătuiesc partea principală a Noului Testament.

A trăit în perioada în care Iisus Hristos era încă în viață și propovăduia în ținutul Galileii. La acea vreme, locuia în Capernaum și era vameș, încasând taxa de la negustorii care treceau lacul Ghenizaretului. Într-o zi a văzut miracolele înfăptuite de Mântuitor și a decis să îl urmeze, după cum se spune în Evanghelia lui Luca:

„A văzut un vameș, cu numele Levi, care ședea la vamă, și i-a zis: Vino după Mine. Și, lăsând toate, el s-a sculat şi a mers după El.”

Interesant este faptul că restul evangheliștilor îl numeau Levi. Dar în evanghelia sa, Matei a vorbit despre el la persoana a treia și a folosit numele după care îl cunosc toți în prezent.

„Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El” (Matei 9:9).

Sfântul Apostol Matei a devenit ucenicul lui Hristos și a început să predice învățăturile sale, mai întâi în țara lui, apoi în Parția, Midia, Etiopia.

A fost primul dintre evangheliști care a scris Evanghelia în limba evreiască, pentru evreii care au crezut în Dumnezeu și în Iisus. Acest lucru s-a întâmplat la opt ani de la Înălțarea Mântuitorului.

Credința lui puternică l-a făcut să își câștige locul printre cei doisprezece apostoli, mai ales că și-a găsit moartea în timp ce își înfăptuia menirea. A fost ars pe rug în Etiopia, dar a îndurat aceste chinuri pentru că i-a rămas loial lui Hristos.

După ce a reușit să aducă pe calea cea bună mai mulți canibali din cetatea Mirmenia, conducătorul tribului s-a mâniat și i-a pus gând rău. Era deranjat că oamenii pe care îi conducea nu mai credeau în zei, ci în puterea lui Dumnezeu. Deși a trimis în repetate rânduri ostașii să îl omoare, de fiecare dată aceștia au fost întorși din drum de o forță divină. În cele din urmă, a mers chiar el cu întreaga armată după Apostolul Matei. În drumul său, o lumină puternică l-a făcut să orbească. Nu a vrut să se dea de partea credinței nici după ce Matei a făcut o cruce în fața ochilor săi, ajutându-l să-și recapete vederea. Sufletul său era plin de mâhnire, așa că a vrut să își ducă planul până la capăt, așa că l-a ars pe rug pe Apostol.

„Prigonitorule și vicleanule, de ce nu săvârșești lucrul pe care l-ai cugetat asupra mea? Fă ceea ce au pus diavolii în inima ta, căci, precum vezi, sunt gata să rabd toate pentru Dumnezeul meu”, i-a zis Matei în acele ultime clipe.

Acesta a fost în stare să se sacrifice pentru voia lui Dumnezeu, iar Atotputernicul l-a salvat, lăsându-i muți de uimire pe toți care au participat la acea scenă. Focul s-a stins, iar Matei era teafăr și nevătămat. Întreg poporul s-a înspăimântat, dar conducătorul lor s-a înfuriat și mai tare, căutând alte metode de a curma viața Apostolului. După ce Sfântul Matei și-a dat ultima suflare și trupul său era nevătămat deși fusese supus unor chinuri îngrozitoare, conducătorul tribului tot nu credea în Dumnezeu. Le-a poruncit ostașilor săi să facă un sicriu din fier, să pună în el trupul neînsuflețit, să-l sigileze cu plumb și să-l arunce în mare.

„Dacă Cel ce l-a păzit pe Matei întreg în foc, îl va păzi pe el și de înec, apoi cu adevărat Acela este Dumnezeu și Aceluia ne vom închina, lăsând pe toți zeii noștri, care n-au putut să se izbăvească de arderea focului.”, a spus necredinciosul.

Absolut toată mulțimea păgână a început să creadă în cele sfinte când sicriul cu moaștele Apostolului Matei a ajuns la țărm. Li s-a dovedit că Tatăl Ceresc există, iar conducătorul a început să se căiască sincer pentru fapta sa îngrozitoare. În momentul în care episcopul Platon l-a botezat pe fostul necredincios, o voce de sus a zis: „Nu Flavian să-l numești, ci Matei”.

Astfel, fostul conducător al canibalilor a devenit Matei cel Nou și a continuat treaba începută de Apostolul Matei pe Pământ.

Tradiții de Sfântul Matei

Aceasta este o sărbătoare cu dezlegare la ulei și vin. Apostolul Matei este considerat patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare. Potrivit tradiției, fetele obișnuiau să meargă în această zi la fântâna din sat și dacă auzeau cocoșii cântând, aprindeau o lumânare pe marginea fântânii. De asemenea, dacă fetele erau cuminți, primeau ocazia să îl viseze pe viitorul lor soț. O altă credință populară spune că domnișoarele gospodine, care făceau curățenie în după-amiaza zilei de 16 noiembrie, aveau spor tot anul la treburile casnice. 

Nu te îngrijora! Dat fiind faptul că sărbătoarea nu este marcată cu o cruce roșie, poți face orice treabă dorești în ziua respectivă.

Descoperă: Semnificația crucilor din calendarul ortodox. Care este diferența dintre crucea neagră și crucea roșie?

Rugăciunea închinată Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

„O, mărite Sfinte Apostol Matei, în Evanghelia ta îl prezinți pe Iisus ca pe mult-așteptatul Mesia care a împlinit profeția Vechiului Legământ și ca noul Făcător de Lege care a fondat Biserica Noului Legământ. Obține pentru noi harul de a-l vedea pe Iisus trăind în Biserica sa și de a-i urma învățăturile în viața noastră pământeană, spre a trăi împreună cu El pentru veșnicie în rai. Amin”

Mesaje pe care le poți trimite apropiaților tăi ce își sărbătoresc ziua de nume pe 16 noiembrie

  • „Sfântul al cărui nume îl porți să îți călăuzească pașii, să îți aducă bucurie în suflet și să fie întotdeauna cu tine. La mulți ani!”
  • „Sfântul Matei să-ți dea sănătate și putere să lupți pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii și fericire alături de cei dragi!”
  • „Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viață. La mulți ani!!”
  • „Numără-ți binecuvântările, nu necazurile! Să porți numele Sfântului Apostol și Evanghelist Matei cu dragoste și demnitate!”
  • „Cel mai frumos la mulți ani îl transmit celui mai frumos nume, Matei. La mulți ani și cât mai mulți bani și sănătate pentru ca e mai scumpa decât toate!”
  • „Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o ora de liniște, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!”
  • „Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară. Din adâncul sufletului îți doresc ca anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui mângăie o trestie umedă și bătută de vânt, precum iubirea alină sufletele suferinde. Să fii fericit și mereu însoțit de cei care merită să te iubească. La mulți ani!”
  • „La mulți ani! Și Sfântul Matei sa te călăuzească mereu!”

Poți profita de această zi specială pentru a le spune apropiaților tăi povestea vieții Sfântului Matei. Poate nu toți cei din jurul tău cunosc detalii despre cel al cărui nume a început să devină tot mai popular în prezent. Dincolo de toate tradițiile și superstițiile, este, în primul rând, o sărbătoare religioasă, care ne îndeamnă la credință și smerenie.

Citește și: Rugăciunea pentru iertarea păcatelor care îți va aduce liniştea

Surse foto: Facebook

Surse articol: DoxologiaStirileprotvPlaytechEvz

Articolul urmator
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?
Incepe quiz
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.