Semnificația crucilor din calendarul ortodox. Care este diferența dintre crucea neagră și crucea roșie?
Multă lume nu cunoaște simbolurile din calendarul ortodox și este astfel încurcată semnificația anumitor sărbători creștine. Din păcate, mulți profită de titulatura „sărbătoare religioasă” și spun că nu vor să muncească în zilele pe care le consideră sfinte.
Se pare că unii confundă câteva noțiuni elementare ce se învață în clasele primare la ora de religie. Dacă ar ști ce reprezintă fiecare cruce din calendar, ar putea să vadă imediat diferența dintre sărbătorile nelucrătoare și lucrătoare.
Astăzi vom învăța să delimităm clar aceste concepte care ne vor ajuta să înțelegem mai ușor și importanță sărbătorilor Bisericii Ortodoxe.
În rândurile de mai jos vei găsi cele mai simple explicații oferite de calendarulortodox.ro. Iată care este semnificația crucilor în funcție de culoare și de numărul parantezelor care le însoțesc:
(†) – praznicele mari, la care se face priveghere mare. Acestea sunt închinate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu și Înălțării Sfintei Cruci.
†) – sărbători ale sfinților, la care se face priveghere (zile nelucrătoare). Exemple: Izvorul Tămăduirii, Duminica Tomei, Sf. Împ. Constantin și Elena.
†) – sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (zile lucrătoare). Exemple: Sf. Ier. Nectarie de la Egina, Sf. Ier. Ioan Gură de Aur.
† – sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu (zile lucrătoare). Exemple: Sf. Mare Mc. Mina, Sf. Mare Mc. Ecaterina.
† – sărbători ale sfinților români sau ale căror moaște se găsesc în România. Exemple: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sf. Ier. Andrei Șaguna.
Poate ai auzit și tu cum bunicii tăi le spuneau părinților să nu facă baie, să nu spele vase, rufe sau să nu facă alte treburi prin curte în zilele aflate sub semnul crucii roșii. Ei bine, nu este păcat să îți faci baie și nici să speli farfuriile pe care le folosești în ziua respectivă. Doar nu o să rămâi cu vasele nespălate în chiuvetă până a doua zi, nu? Acestea sunt necesități și nu pot fi interzise de nimeni și de niciun canon.
Important este să nu îți programezi în mod intenționat alte munci mai complicate și care presupun un efort mai mare. Dacă nu este vorba de ceva absolut necesar, poți lăsa pe ziua următoare.
De-a lungul timpului, mai mulți înalți ai bisericii au explicat diferența aceasta, în speranța că tot mai multe persoane vor înțelege că nu stă nimeni să le verifice activitățile din zilele de sărbătoare.
„Păcatul apare atunci când săvârșim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenție, conștienți fiind că încălcăm niște îndrumări ale Bisericii.”, a explicat Marius Cătălin Antohi, paroh la Biserica „Sfântul Ilie”, din Huși.
În calendar putem regăsi și alte simboluri importante care marchează, de exemplu, dezlegarea la pește din timpul posturilor. Îți dai seama că în zilele respective poți introduce peștele în alimentația ta dacă vezi acest mic desen în dreptul datei:🐟
Nu-i așa că ți se pare mai ușor acum să interpretezi inscripțiile din calendarul ortodox?
Privește cu atenție fiecare rând în parte și vei descoperi detalii importante despre sărbătorile menționate.
Descoperă: Când nu trebuie să faci semnul crucii
Surse foto: iStock, Pexels
Surse articol: Calendarulortodox, Cancan, Wowbiz