Nu știi dacă să faci copii sau nu? Uite cum mi-am aflat eu răspunsul la dilema asta

Nu știi dacă să faci copii sau nu? Uite cum mi-am aflat eu răspunsul la dilema asta

Alida Enache

Trăim într-o lume în care firescul presupune că pentru a avea o viață împlinită, responsabilitatea femeilor este de a deveni mame. Nici nu este de mirare faptul că încă din cele mai vechi timpuri femeia a fost încurajată să îmbrățișeze titlul de mamă și să renunțe la orice altceva în favoarea creșterii copilului ei. Chiar și așa, vremurile s-au schimbat, iar „femeile moderne” consideră că nu este musai să ai un copil și că principalul lor rol pe acest pământ nu este acela de a devenii mame. Ei bine, acest lucru este perfect adevărat și nu ar trebui ca ele să se simtă vreodată presate de societate să devină mame.

Bineînțeles, multe femei sunt foarte încântate de ideea de a deveni mamă și consideră că aceasta a fost menirea lor. Nu ai avea cum să contești acest lucru. Atunci când știi, știi. Experiența de a deveni și de a fi mamă nu s-ar putea compara cu nimic altceva, cel puțin, asta ar putea declara toate mamele din lume. Până la urmă, ce ar putea fi mai frumos decât să-ți dedici întreaga viață unui suflet născut din dragostea dintre tine și partenerul tău?

Imagine cu o femeie supărată care stă pe pat

Chiar și așa, nu toate femeile s-au născut cu această chemare puternică de a deveni mame. Multe dintre ele sunt confuze și nu știu dacă ar trebui sau nu să aducă un copil pe această lume, iar asta nu este deloc de blamat, mai ales în cazul în care nu sunt pregătite să se dedice în totalitate bebelușilor lor. Dar, până la urmă, când ești pregătită? Când simți că ești pregătită, cu adevărat, să faci asta? Cum îți dai seama că ești pregătită?

Dacă ești una dintre persoanele care își pun aceste întrebări tot mai des, atunci ar trebui să citești povestea Roxanei. Are 37 de ani și în urmă cu un an de zile a trecut printr-o perioadă foarte confuză a vieții. Ea nu știa dacă ar trebui sau nu ar trebui să devină mamă, așa că s-a hotărât să ceară sfatul specialiștilor. Foarte bine a făcut pentru că, într-un final, ea a găsit răspunsul întrebărilor ei și a putut lua o decizie. Te invităm să descoperi povestea ei în rândurile de mai jos!

„Anul trecut în luna septembrie, chiar cu câteva luni înainte de a împlini 37 de ani, am făcut o listă pe care am trecut toate motivele pentru care nu-mi doresc un copil. Pe acea listă am trecut:

 • Trebuie să renunț la relaxarea și distracția din weekend
 • Relația mea cu soțul meu ar putea fi ruinată. Dacă nu vom mai fi îndrăgostiți?
 • Nu aș vrea să aduc un copil într-o lume atât de supărată, tensionată și chiar divizată
 • Costuri prea mari pentru a întreține un copil și pentru a te asigura că este sănătos
 • Familiile noastre locuiesc în altă țară
 • Gata cu cocktailurile, yoga, excursiile, serile de filme și duminicile leneșe
 • Nu-mi place să aud copii țipândGrupurile de părinți și copii mă sperie

Deși lista aceasta mi se părea destul de solidă și de convingătoare, nu eram gata să accept faptul că nu sunt făcută pentru a avea copii. Așa că am făcut o altă listă cu motive pentru care mi-aș dori un copil:

 • Copiii sunt amuzanți, ciudați, dar interesanți
 • Mi-aș dori să-mi ghemuiesc copilul, să-l îngrijesc și să-l țin în brațe
 • Aș vrea să văd cum este să îți trezești copilul în dimineața de Crăciun
 • Aș vrea să-i citesc povești înainte de culcare
 • Atunci când voi fi bătrână, copilul meu mă va vizita și i-aș putea găti cine delicioase
 • Sunt obsedată de listele cu nume pentru bebeluși
 • Aș vrea să experimentez nașterea și să văd cum este să iubești ceva ce s-a născut din dragostea dintre mine și soțul meu.

Nu știu dacă aceste motive sunt bune sau rele... dar sunt motivele mele. Chiar și așa, e devenit destul de stresant pentru mine faptul că nu pot înțelege dacă merită să fac sau nu un copil. Sunt din ce în ce mai conștientă că nu mai am atât de mult timp să mă gândesc deoarece am o vârstă.Din moment ce listele mele nu m-au putut ajuta să iau o decizie, am hotărât să cer sfatul mai multor specialiști. Am vorbit cu o ghicitoare, o filosoafă, o activistă pentru drepturile de reproducere... și cu mama mea. Voi prezenta mai jos ce am vorbit cu fiecare în parte.

Filsoafa

Aceasta mi-a zis că atunci când vine vorba despre deciziile mari și importante din viață alegerile sunt foarte dificile tocmai pentru că nicio decizie nu este mai bună decât alta. Chiar și așa, avem posibilitatea de a face acea decizie care, în mod evident, este mai bună pentru propria persoană.

„Secretul este să faci o alegere și să te dedici în totalitate deciziei tale. Astfel alegerea ta va devenii mai bună pentru simplul fapt că vei munci din greu pentru a-i aduce valoare. Atunci când ai ales un anume tip de viață, deciziile vor fi tot mai puține deoarece tu știi deja încotro te îndrepți.”, mi-a spus ea.

După ce a primit sute de e-mailuri de la bărbați care îi cereau sfatul în legătură cu relațiile lor, mai exact, o întrebau dacă trebuie să se despartă sau nu de prietenele lor, ea a ajuns la o concluzie. Acei oameni care îi cer sfatul, de fapt, vor permisiunea. Dar chiar și așa, este greu să recunoaștem că am putea lăsa o altă persoană să ia astfel de decizii în locul nostru.

„Ar trebui să renunți la această încercare disperată de a afla care opțiune este mai bună. Tu ai puterea de a alege și de a adăuga valoare deciziei tale dedicându-te în totalitate acesteia. De altfel, pentru a înțelege toate aspectele pe care le va aduce acea decizie în viața ta, încearcă să te transpui într-o lume alternativă în care tu ai deja un copil. Concentrează-te pe sentimentele și pe emoțiile tale. Încearcă să înțelegi cum te-ai simți tu dacă ai avea un copil.”, mi-a mai spus ea.

Sună chiar simplu și chiar mi-aș dori să pot prelua controlul asupra situației mele în loc să aștept un semn divin care să-mi indice ce să fac. Dar chiar și așa, cum să mă dedic unei astfel de decizii dacă eu trec prin această situație doar pentru că nu mă pot dedica pe deplin?

Profesoara de etică este și activistă

Ea mi-a spus că este greșit să ignorăm situația actuală a planetei noastre atunci când ne gândim la conceperea unui copil. Mi-a mai sugerat să iau în calcul că aș putea lăsa în urma mea un copil care va trăi într-o lume afectată de schimbările climatice, de lipsa apei și chiar de foarte multă incertitudine în ceea ce privește viitorul.

„Trebuie să te gândești la drepturile pe care copilul tău le va avea în această lume. Trebuie să ai certitudinea că el va putea să crească frumos și că nu va avea motive de suferință.”, a mai adăugat ea.

Până la urmă, am fost nevoită să mă întreb eu pe mine dacă sunt aptă să aduc un copil pe această lume și dacă îi voi puterea oferi tot ceea ce are nevoie. Profesoara m-a mai sfătuit să îmi fac o listă pe care să notez valorile importante pentru mine în ceea ce privește aducerea unui copil pe lume și îngrijirea acestuia. Ea mi-a mai spus să verific acea listă din când în când pentru a vedea dacă nu cumva mi-am schimbat convingerile. De altfel, mi-a dat și o temă pentru acasă: trebuie să petrec o zi întreagă sau chiar un weekend cu prietenii mei care au copii pentru a vedea cum mă simt.

Ghicitoarea

Doamna respectivă mi-a citit în cărțile de tarot. Chiar de la început mi-a spus că prevede o schimbare semnificativă în viața mea care va veni destul de curând.

„Nu te simți împlinită. Ești confuză și nu-ți poți găsi drumul în viață. Nu știi care este chemarea ta, dar îți vei da seama curând.”, mi-a spus ea.

Am vorbit puțin și despre viața mea profesională, dar apoi mi-am adus aminte care era adevărul motiv pentru care am ajuns la ea, așa că am întrebat-o dacă vede un copil în viitorul meu. Ea mi-a zis că mă vede mamă, vede că voi avea o familie, dar și că nu simt că e momentul pentru așa ceva. M-a mai întrebat și dacă am făcut un avort în urmă cu 10 ani. Era adevărat. S-a întâmplat pe când aveam doar 20 de ani și nu eram pregătită pentru asta. Doar ce mă angajasem la un ziar național și eram foarte entuziasmată de noul loc de muncă. Nu-mi permiteam să devin mamă.

Toată această discuție m-a convins să trec de la „ar trebui sau nu ar trebui să am un copil” la a mă întreba când consider că ar fi ideal să am un copil și ce trebuie să fac în această privință.

Mama mea

Mama mea și-a dorit dintotdeauna să aibă copii și să-ți întemeieze o familie și simțea că este făcută pentru asta. Ea știe când de importante sunt pentru mine independența, libertatea și cariera, așa că mi-a spus să mă gândesc la felul în care se va schimba viața mea după ce voi avea un copil.

De altfel, am mai întrebat-o cum este să fii mamă și ce simte ea. Mi-a spus că este minunat să experimentezi acest sentiment de dragoste necondiționată, că este uimitor cât de mult poți iubi copilul pe care tu l-ai adus pe lumea și că este minunat să-l vezi cum crește și cum se dezvoltă. De altfel, ea mi-a mai spus că și eu aș fi o mamă bună, chiar dacă mă consider o persoană egoistă. Ea știe că aș fi în stare să mă schimb pentru copilul meu și că aș face orice pentru a-l vedea fericit și împlinit.

Am reflectat asupra discuției pe care am avut-o cu mama mea. A fost, într-adevăr, un moment emoționant. Am vorbit despre trecutul nostru și mi s-a părut minunat acest lucru. Mi-a descris atât de frumos experiența de a fi mamă, încât am reușit să mă transpun în acea realitate alternativă despre care vorbea filozoafa căreia i-am cerut sfatul.

Mi-am dat seama că mi-aș dori, la un moment dat, să am și eu astfel de discuții cu copilul meu. Acum sunt convinsă că vreau un copil...”

Aceasta a fost povestea Roxanei. Tu ce crezi despre ea? 

Citește și: Testul iubirii necondiționate îți spune dacă vei fi o mamă bună

Surse articol: Theguardian, Vox, Thecut

Surse foto: Istock

Articolul urmator
De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta
De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.