O persoană vindecată de COVID-19 poate să răspândească virusul?

O persoană vindecată de COVID-19 poate să răspândească virusul?

Cristina Gherghina

Coronavirusul a pus stăpânire pe tot globul! Sunt 127.750 de cazuri confirmate în întreaga lume, dar din numărul total există pacienți care s-au vindecat în urma infectării cu acest virus periculos. Întrebarea care rămâne este: poate un om vindecat de COVID-19 să răspândească virusul? Un studiu făcut în China, țara cea mai afectată de coronavirus, ne oferă răspunsul. 

Un studiu făcut în China sugerează că noul coronavirus poate rămâne în organism timp de cel puțin două săptămâni după ce simptomele bolii au dispărut. Faptul că noul coronavirus persistă în organism nu este un lucru neobișnuit în rândul virușilor, au spus experții pentru Live Science. O veste bună o reprezintă faptul că pacienții nu sunt cel mai probabil foarte contagioși în perioada de după boală. 

Citește și Tragedie fără de margini! Testată pozitiv, o asistentă de 34 de ani s-a sinucis, de teamă să nu dea altora coronavirus...

Conform Krys Johnson, un epidemiolog de la Colegiul de Sănătate Publică al Universității din Temple, există și o veste bună. Virusurile care rămân în organismele oamenilor sunt acele virusuri împotriva cărora organismul dezvoltă un răspuns imun puternic.

"Dacă virusul rămâne în organism, oamenii nu ar mai putea fi infectați din nou", a spus Johnson pentru Live Science.

coronavirus

Citește și Coronavirusul lovește și Hollywood-ul! Tom Hanks și soția sa, Rita, au fost testați pozitiv cu virusul periculos

Viața după coronavirus

Noul studiu din China, publicat în Jama la data de 27 februarie, a constat în patru profesioniști din domeniul medical cu vârste cuprinse între 30 și 36 de ani care au fost infectați cu noul coronavirus și care au fost tratați în Spital Zhongnan din cadrul Universității Wuhan din China în perioada 1 Ian - 15 Feb. 

Trei dintre ei s-au vindecat și doar unul a fost spitalizat în timpul bolii. Pacienții au fost tratați cu oseltamivir, cunoscut mai bine sub numele de Tamiflu, un medicament antiviral. 

Pacienții au fost considerați vindecați după ce toate simptomele au dispărut și după ce au fost testați negativ pentru coronavirus de două ori, în două zile consecutive. După vindecare, pacienților li s-a cerut să se izoleze la domiciliu timp de 5 zile. În continuare li s-au recoltat probe pentru exudat după 5 zile până la 13 zile de la recuperare.

Rezultatele au arătat că fiecare test între ziua 5 și ziua 13 a fost pozitiv pentru coronavirus. 

Cel puțin o parte din pacienții recuperați pot fi purtători

„Aceste descoperiri sugerează că cel puțin o parte din pacienți recuperați încă pot fi purtători de virus”, au scris cercetătorii.

Descoperirile vin în urma primului caz de coronavirus din Japonia. Japoneza s-a vindecat de coronavirus și apoi s-a îmbolnăvit din nou de aceeași boală. Din spusele lui Johnson, nu este clar ce s-a întâmplat în cazul japonezei. Există două ipoteze: fie s-a îmbolnăvit cu o altă tulpină a virusului, ori organismul ei nu a reușit să facă față virusului complet și în mmentul în care a început să se reproducă din nou în plămâni, a experimentat o reapariție a simptomelor. 

pacient coronavirus

Te-ar mai putea interesa și Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

Legătura dintre coronavirus și alte virusuri care au creat panică în lume

 Ebenezer Tumban, virolog la Universitatea Tech Michigan, spune că este normal ca un virus să persiste într-un organism cu imunitate scăzută. De exemplu, se știe că virusurile Zika și Ebola pot rămâne prezente în organismul unei persoane luni de zile după ce aceasta s-a vindecat.

În cazul celor 4 pacienți din studiul făcut în Wuhan, Tumban a spus că au fost descoperite fragmente genetice ale coronavirusului după ce aceștia s-au vindecat. Medicamentul antiviral, Tamiflu, pe care cei patru l-au luat ar fi putut reduce prezența virusului în organism, tocmai de aceea nu a fost destul de eficient pentru a detecta virusul în organism. 

Citește și Autoritățile americane trag un semnal de alarmă! Bărbații care poartă barbă sau mustață riscă să fie infectați cu coronavirus

Mutațiile coronavirusului reprezintă un nou pericol pentru întreaga lume?

După terminarea tratamentului cu antiviral, este posibil ca virusurile să fi început să se reproducă din nou la un nivel scăzut, dar conform spuselor lui Tumban, la acel moment este posibil ca pacienții să nu fi fost contagioși. 

Tusea și strănutul sunt pricipalele metode prin care virusul poate fi răspândit, însă cei patru nici nu tușeau, nici nu strănutau. Astfel, ar fi fost nevoie de un contact intim pentru a răspândi virusul.  

coronavirus plamani

„Ar trebui să fie atenți în cadrul gospodăriei să nu bea unii după alții și să se asigure că se spală pe mâini frecvent”, a spus Tumban. „Dar dacă sunt doar purtători de virus, nu ar trebui să poată transmite coronavirusul decât prin contact fizic sau prin salivă". 

Niciun dintre membrii familiei celor patru subiecți ai studiului nu au fost testați pozitiv cu coronavirus. Cu toate acestea, publicația în care a apărut studiul atrag atenția asupra faptului că cei patru subiecți sunt profesionaliști din domeniul medical care au știut exact ce măsuri să ia și ce să facă pentru a nu răspândi virusul. 

Virusul care rămâne prezent în interirul unei persoane alocă timp organismului pentru a dezvolta un sistem care să combată acest virus periculos. Întrebarea care rămâne este cât timp va mai rezista această imunitate, potrivit ui Tumban.

Există întotdeauna posibilitatea ca noul coronavirus să sufere mutații în timp ce este răspândit de la o persoană la alta, creând astfel o versiune a virusului pe care sistemul imunitar nu o va recunoaște și pe care cel mai probabil nu o va putea combate.

Recuperarea în urma coronavirusului necesite multe studii și cazuri entru a putea fi înțeleasă, a spus Johnson. Cercetările viitoare ar trebui să fie foarte atente la felul în care acest virus afectează plămânii, a declarat Tumban. 

Exudatul ne arată cât de periculos poate fi coronavirusul doar la nivelul tractului respirator, însă la nivelul plămânilor situația este mult mai gravă. Tocmai de aceea suntnecesare mai multe studii, dar și monitorizarea persoanelor deja infectate cu coronavirus, cât și a persoanelor cu care aceștia au avut contact. 

"La o săptămână sau două săptămâni, cantitatea de virus din sânge sau plămâni va ajunge la o concentrație mai mare, astfel încât persoana să o poată transmite altor oameni?" Spuse Tumban. "Este ceva ce încă nu știm."

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?
De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?
Ce te poate omori?
Incepe quiz
Ce te poate omori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.