Pe Valea Mureșului se află un loc supranumit "Raiul pe Pământ". Cum arată cea mai frumoasă grădină privată din România!

Laura Voica

Sunt acele locuri în care mergi și ți se taie respirația. Locurile în care ajungi și parcă simți cum energia aia minunată te ia și te trage în sus. Devii ușor ca un fulg și parcă zbori. Te uiți în jur, tragi aer adânc în piept și simți bucurie. Ai sta acolo ore întregi și nu te-ai plictisi. Ai sta acolo, uitându-te când la cer, când în jur, cu el te mână.

Omul sfințește locul. Ne demonstrează asta un italian venit să trăiască în România. A făcut cea mai frumoasă grădină privată din țara noastră. Cu siguranță cu multă răbdare și multă iubire. Aș adăuga ambiție și dedicare. Cei care ajung acolo spun că e cel mai frumos loc pe care l-au vizitat, că are ceva. Un loc inedit pe care musai trebuie să-l pui pe listă când îți planifici concediul în România.

17 ani pentru a construi Raiul pe Pământ în România

17 ani pentru a construi Raiul pe Pământ

Mai bine de 17 ani. Atât i-a luat italianului, Giovanni Salvatelli să realizeze Raiul pe pământ, sau „I Giardini di Zoe”, grădina fiindu-i dedicată nepoatei sale, Zoe. Acesta a conceput-o singur, a plantat fiecare centimentru pătrat al pământului, urmărind evoluția fiecărei plante.

Un colț din Toscana în România

Un colț din Toscana în România

Cu greu ai putea crede că ești în România și nu într-o grădină aristrocrată din Toscana. Acest colț de rai se află în satul Banpotoc de lângă Deva. Grădina este realizată într-un stil renascentist ce se întinde pe o suprafață de 3,5 de hectare (7 hectare împreună cu pepiniera). Te poți delecta cu mii de specii de plante dar și decoruri si ornamente din piatra. Fântânile arteziene, băncile și cupolele din gard viu împreună cu aleile din piatra, labirinturile și gradina terasată, fac din acest loc o destinație de basm.

Mii de plante și obiecte decorative aduse din Italia

Mii de plante și obiecte decorative aduse din Italia

4 hectare, încărcate de mii de plante aduse special din Italia; mai multe soiuri de copaci care își schimbă culoarea frunzelor; ziduri si scări din travertin; obiecte decorative, fântâni și bănci din piatră vulcanică (Peperino)  aduse special din Italia. Italianul a întâmpinat o adevărată provocare din cauza climei și a solului de aici, cu totul diferite față de Italia. Din acest motiv a fost nevoit să găsească diverse plante care să poată supraviețui aici, inclusiv peste iarnă. 

Raiul pe Pământ

Raiul pe Pământ

Volumul de muncă nu îl sperie pe Giovanni Salvatelli, pentru întreținera grădinii fiind necesar foarte mult timp. Iarba este tunsă o dată pe săptămână pe întreaga suprafață; tratament pentru plante, cosmetizat copaci, udat, etc. Toată această muncă nu-l consumă pe Giovanni ci îl însuflețește, mai ales când primește comentarii din partea vizitatorilor precum: "Deci așa arată Raiul pe Pământ...".

Italianul a deschis și o pepinieră de unde vizitatorii pot cumpăra plantele care i-au încântat.

Surse foto: igiardinidizoe.ro

Articolul urmator "Satul lui Dumnezeu" locația din România pe care nimeni nu trebuie să o rateze

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (16)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.