Poate problema e la tine! Află dacă ești sau nu făcută să fii într-o relație stabilă

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Atunci când se gândesc la iubire, majoritatea femeilor își doresc o relație pe termen lung, care să le facă să se simtă protejate și înțelese, acel gen de legătură care le dă sentimentul că sunt „acasă”. Pentru multe femei, stabilitatea legăturii contează mai mult chiar decât ideea de pasiune și aventură pe care o caută unii în dragoste.

Dar sunt și femei care nu gândesc astfel. Poate că au încercat să intre în relații serioase, să-și asume angajamente pe termen lung, dar, pur și simplu, nu au reușit. Motivele sunt foarte variate.

Anumite femei au trecut prin experiențe traumatizante și nu mai reușesc să investească încredere într-o nouă relație.

Altele își doresc să simtă mereu fiorii dragostei de început, iar atunci când senzațiile tari încep să se disipeze, se simt deconectate și caută o nouă iubire, pentru a experimenta încă o dată sentimentul de „fluturi în stomac” și vârtej emoțional. Astfel de femei trec dintr-o dragoste în alta, căutând mereu fiorul primelor întâlniri.

Astfel de persoane se simt foarte bine cu alegerile lor, dar, sub presiunea cunoscuților, a familiei sau a grupurilor de prieteni, încep să se îndoiască de corectitudinea alegerilor lor și să se întrebe dacă nu cumva este ceva în neregulă cu modul lor de a trăi iubirea.

Dacă fac terapie sau dezvoltare personală, unele dintre aceste femei pot descoperi că se tem de o relație stabilă din diferite motive, dar își doresc să intre într-un angajament pe termen lung. Atunci când problemele lor sunt rezovate, și relațiile lor se transformă, devenind statornice și de lungă durată.

Dar sunt și femei care descoperă că, pur și simplu, nu sunt făcute pentru relații pe termen lung, că se simt bine cu stilul lor de viață și că nu este nimic în neregulă dacă trec dintr-o poveste de dragoste în alta. Mai mult decât atât, stilul unei persoane nu este stabilit în mod definitiv și sunt etape din viață când o femeie simte că nu este pregătită „să se așeze la casa ei”, ci vrea să experimenteze cât mai mult, pentru a-și alege viitorul în cunoștință de cauză.

Iată care sunt principalele motive care te fac să respingi o relație stabilă!

Influențe din copilărie

Influențe din copilărie

Dacă în copilăria ta ai avut un model negativ al relațiilor pe termen lung, de exemplu, dacă părinții tăi sau alte persoane căsătorite ți s-au părut nefericite, s-ar putea să fugi de astfel de relații. Și modelul invers este valabil: dacă ai văzut persoane foarte fericite, care nu au o relație stabilă, ci trec de la o legătură la alta, este posibil să-ți formezi ideea că astfel de relații sunt preferabile.

Există și posibilitatea să fi trecut prin traume care te-au făcut să-ți pierzi încrederea în iubire. Dacă nu ai avut un atașament sigur cu părinții sau o persoană care te îngrijea și la care țineai a plecat, s-ar putea să dezvolți tendința de a fugi de relațiile pe termen lung, ca să nu mai suferi.

Dacă este o problemă din trecut care te tulbură și te face să te ferești de relațiile pe termen lung, trebuie să rezolvi acest conflict, înainte de a decide ce vrei să faci mai departe în viața ta. Este în regulă să fii singură sau să treci de la o relație la alta, dacă ești împăcată cu trecutul și decizi că preferi acest stil de relaționare sau că ți se potrivește etapei de viață în care te găsești, cel puțin momentan.

Un anumit tip de personalitate

Un anumit tip de personalitate

Poate că personalitatea ta s-a format astfel și orice relație pe termen lung ți se pare constrângătoare. Pe de altă parte, presiunile sociale te pot determina fie să renunți la propriile concepții și valori despre viața de cuplu și să inhibi astfel nevoia ta de independență, fie să exagereazi această nevoie, chiar și atunci când ai fi dispusă să stai mai mult într-o relație.

Pentru a-ți afirma personalitatea în mod autentic, trebuie să te cunoști foarte bine și să explorezi toate motivațiile ce stau la baza deciziilor tale relaționale. Trebuie să-ți asumi propriile alegeri și să le poți afirma în fața oricui, de la prieteni până la potențiali parteneri. Găsește răspunsuri care te satisfac la acele fraze care te etichetează ca imatură, superficială, autosuficientă sau cu fobie de a intra într-o relație.

Îți dorești mai multe experiențe

Îți dorești mai multe experiențe

Poate că ești într-o etapă de viață în care îți dorești să experimentezi cât mai mult, în ideea de a te cunoaște mai bine pe tine însăți și a vedea ce tip de partener ți se potrivește cu adevărat. În momentul în care ai recunoscut față de tine că nu vrei o relație stabilă, trebuie să găsești puterea și modalitățile de a afirma acest lucru în fața persoanelor importante din viața ta.

Unele persoane s-ar putea să nu fie de acord cu deciziile tale, în special părinții, care au valori mai conservatoare, sau prietenii care sunt într-o relație stabilă și te judecă după propriile principii. Este posibil chiar ca unele amice să simtă că relația lor de cuplu ar putea fi amenințată de prezența și dezinvoltura ta. Odată ce ți-ai asumat cum vrei să trăiești în prezent, nu te lăsa intimidată sau influențată de părerile celorlalți.

Nu vrei să renunți la posibilități multiple

Nu vrei să renunți la posibilități multiple

Mai ales persoanele tinere nu vor să aibă sentimentul de limitare a posibilităților și sunt prinse în capcana unei singure relații. Desigur, partea cea mai dificilă este să explici unui potențial partener că nu vrei o relație bătută în cuie și că dorești să-ți păstrezi libertatea.

Dacă întâlnești persoane care își doresc același tip de relații ca și tine, totul este în regulă. Veți forma acel gen de cuplu cu o relație deschisă, fără obligații și angajamente de lungă durată.

Mai dificil este dacă te îndrăgostești de un bărbat care vrea o relație pe termen lung. Este onest să-i spui de la bun început care este viziunea ta de cuplu, dar trebuie să-ți asumi și riscul că îl vei pierde.

Sursa foto: Pinterest

Surse foto: Pixabay, Pinterest, Istock

Articolul urmator Problema de clasa a V-a care dă bătăi de cap adulților. Dacă știi să o rezolvi, ești mai deștept ca mulți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.