Poziția fermă a autorităților: ce se întâmplă în România cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Poziția fermă a autorităților: ce se întâmplă în România cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

UPDATE 11 noiembrie: Raed Arafat ne-a confirmat ceea ce deja bănuiam cu toții: din cauza pandemiei de COVID-19, vom avea sărbători de iarnă atipice, cu multe restricții: „Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24.

 

Ludovic Orban a făcut astăzi o declarație edificatoare în legătură cu petrecerile de Revelion de anul acesta. 

„Am văzut un semi fake news. Am zis că dacă într-o localitate rata de infectare se menține la peste 3 la mia de locuitori nu sunt permise activitățile în cadrul restaurantelor. De asemenea, întrebat de petreceri private am spus că dacă se menține actualul nivel al infectărilor cel mai probabil, ele fiind considerate petreceri private, e posibil să nu fie permise. Până la revelion mai avem mult. Dacă oamenii respectă regulile, vom putea reveni la un nivel de normalitate”, a spus Ludovic Orban.

____

În această perioadă zeci de întrebări frământă sufletul românilor. Ne aflăm în plină pandemie globală de coronavirus și încă sunt în vigoare multe restricții, însă obiceiurile sociale de bază nu au dispărut de pe lista de preocupări. Așadar, multă lume se întreabă ce se va întâmpla anul acesta cu petrecerile de Crăciun și Revelion.

Răspunsul oficial a venit din partea secretarului de stat Raed Arafat, care a oferit și o explicație în privința unei alte nelămuriri a cetățenilor - când va ajunge vaccinul de imunizare împotriva virusului Covid-19 și în țara noastră.

Conform celor spuse de Raed Arafat, petrecerile care au avut loc în urmă cu aproximativ o lună după aflarea rezultatelor de la alegerile parlamentare au dus la creșterea numărului cazurilor de îmbolnăviri. Așadar, medicul sfătuiește ferm autoritățile să impună reguli mult mai stricte, iar adunările cu multe persoane, cu ocazia sărbătorilor de iarnă vor fi, cel mai probabil, interzise.

"Despre sărbătorile de iarnă… este încă o perioadă care va trebui să fie adaptată acestui virus. Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă. Din păcate acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modului în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranța că la anul vom putea să revenim la cât mai aproape de viață normală, cum o știam noi înaintea acestui virus.", a declarat Raed Arafat, în cadrul unei emisiuni televizate.

Cât despre perioada în care vaccinul anti Covid19 va ajunge și pe teritoriul României, Raed Arafat a punctat faptul că țara noastră face parte dintr-un sistem european și va beneficia de acest lucru. Secretarul de stat spune că vaccinarea în masă nu va avea loc înainte de luna februarie sau martie, dacă vaccinul nu va începe să fie distribuit încă de la începutul anului 2021.

"Deci nu suntem singuri în această situație și asta este foarte bine. Ministerul Sănătății știe exact ce se întâmplă din minut în minut și la momentul în care va începe distribuirea vaccinului vom fi contactați și bineînțeles vom primi partea noastră din fiecare tranșă care este împărțită la nivelul Uniunii Europene", a spus recent Raed Arafat, într-o emisiune TV.

6 din 10 români sunt de acord cu vaccinul anti Covid-19

Totodată, conform unui studiu recent, doar șase din zece români au spus că sunt de acord să se vaccineze. Printre principalele motive de respingere a ideii se numără frica de reacțiile adverse, dar și neîncrederea în eficiența vaccinului împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Media globală a arătat că 74% din oameni au fost de acord cu vaccinul, în timp ce 26% au respins vehement această opțiune. În cadrul studiului au participat 20.000 de oameni, din 28 de țări diferite.

Surse articol: Cancan.ro. / Digi 24 / EuropaFm.ro

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.