„Al zecelea clan: Focul” - Oana Arion ne încântă din nou

„Al zecelea clan: Focul” - Oana Arion ne încântă din nou

Redactor Andreea Baluteanu

Ne știi: de câte ori unul dintre autorii noștri preferați mai lansează un titlu, pentru noi e o sărbătoare în miniatură. Cine se mai gândește la Crăciun când am avut onoarea de a ne număra printre primele norocoase care au descoperit lumea magică din cea mai nouă serie a Oanei Arion, „Al zecelea clan”?

Exact! Creatoarea seriei „Nemuritor” ne-a pregătit o surpriză de proporții: o nouă serie fantasy pur și simplu delicioasă. Pe 23 noiembrie ești invitată la Târgul de Carte Gaudeamus, acolo unde se lansează romanul care îți va face iarna mai fierbinte.

Intră alături de noi în „Al zecelea clan” și zboară pe aripi de foc deasupra unui univers peste măsură de incitant!

Mitologie complexă și aventură trepidantă: ești poftită în „Al zecelea clan”

„Imaginează-ți”: ne place să credem că fiecare poveste care merită să fie spusă începe cu acest cuvânt plin de magie. Oana Arion, scriitoarea care și-a asumat misiunea de a ne face mereu sufletul să tresară în acordurile scrierii sale fantastice, lansează o nouă serie, „Al zecelea clan”, o duologie al cărei prim volum, „Focul”, te așteaptă să te cuprindă în îmbrățișarea sa pătimașă pe 23 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus.

Al zecelea clan

Sursa foto: Facebook

Oana Arion trebuie să aibă un glob de cristal, deoarece ne-a intuit încă o dată cu acuratețe dorințele: tare poftă mai aveam de „un strop” de epopee cu vampiri pe vremea ploioasă de afară. Și, ca întotdeauna, scriitoare știe să integreze magistral un mit vechi de când timpurile în realitatea de zi cu zi. Pregătește-te să pierzi noțiunea timpului!

Au trecut 15 ani de când un virus imposibil de oprit a decimat o mare parte din umanitate. Tocmai când omenirea era gata să se declare învinsă, oamenii de știință fiind incapabili de a obține un remediu, leacul a apărut din tenebrele de necuprins. Vampirii „ies la lumină” în ceea ce avea să fie, așa cum vei constata, o lovitură de teatru genială. Cu o generozitate care nu are cum să miroasă bine, ființele supranaturale oferă remediul contra virusului, cu o singură condiție: aceea de a le fi trasat cu precizie locul pe lume. Pământul este împărțit într-un moment de o încărcătură istorică aparte: vampirii preiau nordul, oamenii liberi sudul, iar zona de graniță devine teritoriul gri revendicat de proscriși (dacă ne cunoști, știi că exact acolo vrem să ajungem).

Ceea ce urmează e o nouă ordine, cu un nord populat de ființe străvechi ce pot să pășească nestingherite sub lumina soarelui grație unui cip implantat în piele, cu citadele mărețe în care tehnologia nu mai are cale de acces și cu un cult fervent dedicat zeiței sumeriene Eneshkigal. La sud, megalopolisurile umane continuă să își ducă existența în același ritm infernal. Nu mai există victime cu venele golite de sânge, ci donatori umani cu carduri de acces, nu mai există vrajbă între pradă și prădător, ci reuniuni politice la care te aștepți să îl vezi sărind într-un picior pe un Donald Trump portocaliu.

Și nu e totul: vampirii sunt împărțiți în nouă clanuri, fiecare cu câte o „superputere”, de la manipularea celor cinci elemente la capacitatea de a vindeca sau de a zbura. Printre aceștia zburdă într-o adunătură pestriță și captivantă nonsangi (descendenți ai uniunii dintre un om și un vampir, care rețin puterile părintelui supranatural, dar nu și imortalitatea), vârcolaci, teriantropi, vrăjitori și vrăjitoare și câte și mai câte făpturi neasemuite.

Un lucru e cert: Oana Arion așază cărămidă pe cărămidă într-o lume ce pare amăgitor de străină și, totodată, ispititor de familiară.

În acest univers dominat de o mitologie atât de complexă încât vei simți nevoia să îți iei notițe, ca nu cumva să pierzi din vedere un detaliu sacru, ne întâlnim protagonistul. Simon e un vampir care a fost cândva un nativ Cherokee și care aparține clanului Zi, al vampirilor capabili să citească gândurile. Ambițios, cinic, inteligent, Simon jonglează cu politicile zilei așa cum o facem noi cu nuanțele de ruj și impresionează prin luciditatea și puterea sa. Atunci când e chemat să investigheze circumstanțele suspecte ale morții unui nonsang expert în istorie, pentru vampir e just another day on the job, pentru cititor e o experiență savuroasă. Reușind să acceseze nu numai ultimele gânduri ale victimei, dar și conversația avută cu ucigașul său, un vampir mânuitor de foc, Simon începe să descoasă firele unei intrigi suculente, ce are la bază o legendă atât de străveche încât ar trebui să fii fantomă ca să ajungi să o descâlcești.

Simți nevoia unei protagoniste pe lângă acest erou cu haine gri? Iat-o: e colorată, e plină de viață și îți va deveni instantaneu dragă. Morgan e rezultatul uniunii dintre două lumi, copilul unui vampir și al unui om, părăsită de tată la naștere și rămasă orfană de timpuriu. Obligată să se descurce singură, fata își pune în cap să devină idolul cititoarelor de pretutindeni și se transformă în cea mai cool vânătoriță de recompense a tuturor timpurilor. Are un limbaj la fel de colorat precum personalitatea sa, e inventivă și imprevizibilă, curajoasă și hotărâtă, cu o moralitate cenușie care ne place de murim și un instinct de salvatoare care ne-a transformat în adoratoare. Călătorește cu încă două personaje care și-au propus să te lase cu gura căscată și conduce o Impala. Cu alte cuvinte, este genul de personaj în compania căruia Dean și Sam Winchester din „Supernatural” s-ar simți onorați să se regăsească.

Împreună, cei doi eroi pornesc alături de aliați și dușmani într-o aventură epică țesută pe fundalul unei legende antice. Te lăsăm să descoperi singură despre ce e vorba, nu îți mai spunem decât că te așteaptă o încrengătură de trădări, răsturnări de situație, sacrificii, acțiune trepidantă, dragoste arzătoare și umor delicios. Cu alte cuvinte, exact rețeta pe care Oana Arion a dus-o la perfecțiune.

Fantasy original cu personaje savuroase, combinația irezistibilă

Dacă până acum credeam că am citit-o pe Oana Arion în deplinătatea talentelor sale, acum ne dăm seama că ne-am înșelat amarnic. Scriitoarea își dezlănțuie abia acum asupra noastră superputerile sale creatoare și suntem sigure că undeva există al unsprezecelea clan, cel al vrăjitorilor de cuvinte, din care trebuie neapărat să facă parte.

Este de remarcat abilitatea extraordinară a autoarei de a scoate de la naftalină și de a șterge de praf un gen fantasy ce părea să se fi așezat confortabil în propria casă și să nu se mai lase scos la plimbare. Deși pornește de la elemente specifice genului (ființe supranaturale, un conflict care pune în pericol lumea, etc), Arion le zgândăre cu influențe din distopii și chiar din realismul magic, iar ceea ce rezultă e un gen mai proaspăt decât oricând. Să nu ne învinuiască nimeni dacă am început să credem că vampirii chiar ne supraveghează dintr-un colț întunecat al lumii: nu e consecința vreunei înclinații spre teoria conspirației, ci efectul scriiturii autoarei, care dă dependență.

Dacă mitologia din „Al zecelea clan” te va da peste cap, uimindu-te cu complexitatea sa, personajele nu sunt deloc mai prejos. Ne-a uimit mereu abilitatea scriitoarei de a contura eroi complecși din câteva tușe, iar acest talent e fructificat și mai abitir în romanul pe care ți-l recomandăm azi. Din nou, ceea ce e extraordinar este faptul că nu numai protagoniștii se numără printre favoriții noștri, dar am dezvoltat pasiuni aproape nesănătoase pentru o pleiadă de alte personaje mai mult sau mai puțin importante. Și ne place la nebunie!

al zecelea clan afis lansare

Sursa foto: Facebook

Așa că, dacă vrei să descoperi cea mai nouă carte preferată a ta, te așteptăm pe 23 noiembrie la lansarea primului volum din seria „Al zecelea clan”, „Focul”. Ia cu tine câți mai mulți prieteni și hai să arătăm că România citește și că înțelege cât e de norocoasă să aibă asemenea autori talentați. Lansarea va avea loc la Romexpo, între orele 13:30-14:00, într-o sâmbătă pe care sperăm să o dedici literaturii.

Află mai multe detalii de pe pagina de Facebook dedicată seriei

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
„Demoni: Spirit”: înfruntăm Apocalipsa pentru păstrarea Marelui Echilibru în ultima apariție din seria semnată Laura Nureldin
„Demoni: Spirit”: înfruntăm Apocalipsa pentru păstrarea Marelui Echilibru în ultima apariție din seria semnată Laura Nureldin
Cate sanse ai sa iti intalnesti alesul inimii de Anul Nou?
Incepe quiz
Cate sanse ai sa iti intalnesti alesul inimii de Anul Nou?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.