Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

„Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” de Roxana Neguț ne readuce în dar farmecul copilăriei

Redactor Andreea Baluteanu

Într-o zi vei fi îndeajuns de bătrân pentru a începe din nou să citești basme” spunea C.S.Lewis, creatorul fabuloasei lumi a Narniei, dar noi suntem tentate să îl contrazicem, măcar o dată în viață, pe unul dintre scriitorii noștri preferați: nu e niciodată nepotrivit, nici prea devreme, nici prea târziu, pentru a citi basme.

Așadar, colecțiile copilăriei își au loc de cinste în bibliotecă și tocmai am adăugat o bijuterie neprețuită lumii noastre de povești. Este vorba despre „Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” de Roxana Neguț. Pregătește-te să vizitezi păduri de argint și regate pământești, tărâmuri de magie și lumină sau pământuri sterpe și întunecate unde mocnesc însă bunătatea și frumusețea ascunse. Pregătește-te să fii iar copil și să iubești o carte ca pe ochii din cap!

„Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” se deschide doar celor cu sufletul pur

Tânjești să aduci un strop de lumină în viața ta, să guști din pocalul cu nectar și magie al basmelor? Roxana Neguț are o singură condiție, o singură încercare pe care trebuie să o treci precum Feții Frumoși din vechime și Cosânzenele lor cu păr de aur: să dezmierzi filele încărcate de praf de stele ale cărții cu sufletul pur și neprihănit. Dacă vei regăsi în inima ta o părticică din copilărie, dacă degetele îți vor deveni poznașe și nerăbdătoare, ochii măriți de uimire și zâmbetul radios de încântare, atunci cartea despre care îți vorbim azi își va deschide porțile ferecate și te va lăsa să pătrunzi într-un univers cu adevărat magic.

carte cu imagini fantastice deschisa din care ies trepte si un copac inflorat pe care sa da in leagan o fetita, concept magie si fantezie

Îți destăinuim că ne era poftă de o carte de basme, care să aducă un strop de nevinovăție și de bunătate într-un prezent care pare să renege cu obstinație tocmai aceste valori. Iar „Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” a fost exact ceea ce ne-a trebuit, la momentul potrivit. Sfărâmând un hotar neștiut, subțire ca o pânză delicată de păianjen, cartea ne invită într-o lume magică împărțită în șase regate: lipsesc Harap-Albii și Cosânzenele, dar abundă goblinii, elfii, zânele, spiridușii, driadele și nimfele.

Nu pentru mine, poate pentru cel mic”, îți vei spune? Deși nu negăm că prichindeii vor dori să asculte din nou și din nou istorisirile ticluite cu talent și imaginație de Roxana Neguț, vei vedea cum freamătul te cuprinde, cum-necum, și pe tine. Și nici nu ai avea cum să rămâi indiferentă la poarta unei lumi împărțite în 6 regate: Regatul de Cristal al zânelor și spiridușilor, Regatul de Diamant al elfilor, Ținutul de fier al goblinilor, Regatul de foc al trolilor și Ținutul dintre ape al nimfelor, sirenelor și driadelor. Nu lipsește nici Regatul ființelor magice înaripate, dar sunt prezente și tărâmurile oamenilor, cu prinți înțelepți și curajoși și prințese bune la inimă și viteze.

„Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” se citește într-o zi sau poate chiar mai repede de atât, dar în lumea magică descătușată de penelul strălucit al autoarei vei poposi încă o viață și-o zi. Tot ce te mai sfătuim este să lași la o parte preconcepțiile și să pătrunzi în universul înțeleptelor păsări simurgh, al zânelor atotputernice sau al trolilor întunecați, malefici și monstruoși.

Cu un „a fost odată ca niciodată” am poposit în altă viață…

Nu e greu să scrii povești… pot spune cei care nu le-au citit niciodată cu sufletul. Adevărul e că e o adevărată provocare să scrii literatură pentru cei mici, darmite basme: doar nu degeaba le depănăm cu sufletul încărcat de nostalgie pe cele transmise din gură în gură, din generație în generație, zburând pe colb de vreme din odăile luminate de văpaia focului din vatră în încăperile ultra-tehnologizate, dar încă înfometate de magie ale prezentului. Iar Roxana Neguț se achită în chip măiestru de încercarea pe care și-a asumat-o, aceea de a da naștere unei colecții de basme care să îi încânte pe cei mici și să îi vrăjească pe cei mari.

fanasticul taram al povestilor fara de sfarsit de roxana negut, carte pe fundal verde

Susa foto: Instagram

Încă un semn că scriitoarea s-a născut cu stea în frunte și cu puterea sacră de a desface nodurile magiei este acela că, la finalul cărții, îți va fi aproape imposibil să-ți alegi povestea favorită. Mai mult, vei constata că preferata ți se schimbă de la o zi la alta. Consider-o o provocare din partea noastră: deschide „Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” în momente diferite ale vieții tale și întreabă-te: oare aleasa mea mai e aceeași?

Uneori, când îți simți sufletul împovărat, convins că-n lume nu mai există strop de bunătate, vei găsi că povestea micuțului goblin Art îți va readuce speranța. Alteori, când ai poftă de un strop de fantezie, capabilă să coloreze în tonuri strălucite banalul cotidian, vei dori să evadezi prin uimitoarea aventură a spiridușilor din pădurea de argint. Ți-e dor de o poveste de dragoste? Regina nimfă Azaly și muritorul Arthur te vor convinge că iubirea dăinuie dincolo de timp. Firește că și istorisirile din ținuturile oamenilor, elfilor sau chiar trolilor au farmecul lor și îți vor deveni, rând pe rând, îndreptar de viață.

Deși scrisă în timpuri moderne, „Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” de Roxana Neguț are ceva din farmecul inefabil al vremurilor trecute. Poate curgerea domoală a poveștilor, poate limbajul plastic ce abundă în expresii frumoase și metafore meșteșugite, poate capacitatea autoarei de a trezi magia precum o Frumoasă dintr-o pădure adormită de secole îi conferă darul acesta atât de valoros, al atemporalitățiil

În loc de încheiere, n-o să-ți mai povestim despre regi și regine, despre prinți și prințese, nici despre ființe vrăjite sau făpturi măiestre, ci despre ceva mult mai omenesc, căci vei vedea că basmele Roxanei Neguț sunt atât de adevărate, de autentice și de umane. Îți vom vorbi despre încercările prin care treci zilnic, care îți provoacă mintea, sufletul și trupul și pentru care vei găsi povață și alinare chiar în paginile acestei cărți delicate și scânteietoare ca un giuvaier neprețuit. Căci până la urmă acesta este scopul basmelor: de a-ți oferi o pildă de curaj și răbdare la care să te întorci mereu și mereu.

Până la urmă, autoarea o spune de o mie de ori mai bine decât am putea-o noi spune: „Întotdeauna soarele va răsări și va da naștere unei noi zile încărcate de lumină și bucurie. Magia este în noi și în cei de lângă noi. Suntem datori să o readucem la viață și să ne păstrăm inimile bune în fiecare zi.”

Un adevărat manual de viață, basmele din „Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit” sunt nemuritoare. Fără de vârstă și fără de seamăn, ele te vor ghida prin amalgamul de întuneric și lumină, de grație și de decădere, de suișuri și de coborâșuri care este viața cu înțelepciune, bunătate și putere. Nu mai rămâne decât să faci primul pas pe tărâmul veșnic verde, să aprinzi felinarul credinței și să purcezi, cu vitejie de prințesă, pe sinuosul drum al magiei, în care generozitatea, spiritul de sacrificiu și curajul strălucesc mai luminos decât nestematele.

Nu vei fi niciodată prea tânără și nici prea bătrână pentru a citi povești. Vei avea mereu, exact ca acum, vârsta potrivită. Noi te invităm să descoperi „Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit”, găzduită de Editura UP. Frunzărește lacomă de magie și dă mai departe copiilor, părinților, prietenilor, colegilor, pentru ca, poveste cu poveste, să reîntrupăm împreună o lume de lumină.

Surse foto: Pixabay, Instagram

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!