„Trăiește” și „Detox” de Laura Nureldin: îndreptar de viață frumoasă și de fericire autentică

„Trăiește” și „Detox” de Laura Nureldin: îndreptar de viață frumoasă și de fericire autentică

Redactor Andreea Baluteanu

Știm că e ceva în neregulă cu umanitatea atunci când trebuie să reînvățăm să trăim, când avem nevoie să ni se reamintească ce înseamnă să fii om, cum să dezvelim și să ștergem de praf mecanisme cu care am fost dotați din naștere, dar pe care, din ignoranță, din neștiință sau din teamă, le-am sufocat sub mormane de preconcepții, falsități și toxicitate.

Cu siguranță te-ai întrebat și tu dacă nu te numeri printre cei care doar există, nu și trăiesc. Dacă ți-ai pus la îndoială măcar o dată rațiunea existenței, dacă te-ai întrebat care e rostul tău pe lume ori dacă pur și simplu ai început să intuiești că a trăi e o artă, atunci cele două bijuterii – căci nu le putem spune altfel – semnate Laura Nureldin vor fi exact ceea ce ai nevoie pentru a face pace cu acea parte din tine care încă se răzvrătește, străduindu-se să te îndrepte către lumină.

„Trăiește” și „Detox”: vezi mai jos cum cele două îndreptare de viață bună ale scriitoarei Laura Nureldin sunt exact ce ți-a prescris sufletul tău acum!

Începe cu un strop de „Detox” ca să cureți mintea și inima!

Nu te lăsa dusă de nas de titlul cărții Laurei Nureldin: ghidul de buzunar care nouă ne-a deschis ochii în legătură cu multe greșeli pe care le comiteam inconștient nu conține nici rețete de smoothie-uri, nici cure de slăbire. Dimpotrivă, sfaturile scriitoarei sunt menite chiar opusului: nu caută să îndoctrineze, nici să „purifice”, ci să elibereze mintea și spiritul.

femeie cu par cret care citeste la o masa de lemn

Când auzi despre dezintoxicare, te gândești la o dependență de droguri, de alcool, de medicamente – de diferite substanțe despre care cineva știe că îi fac rău, dar la care nu poate renunța fără ajutor. Însă nu doar substanțele pot fi toxice, ci și oamenii.

Pornind de la acest adevăr pe care multe dintre noi refuzăm cu obstinație să îl înțelegem, Laura Nureldin identifică, cu curaj, patru surse de toxicitate din viața noastră: iubirea, prietenia, jobul și familia. Promițând că la capătul călătoriei te va aștepta cea mai uluitoare senzație de „libertate și de regăsire” și sprijinindu-te continuu, precum o prietenă pe care o regăsești mereu, dincolo de cuvinte, dincolo de scris, dincolo de mesaj, autoarea ne invită să pășim în străfundurile sufletului și să plecăm înarmate în lupta pentru independență și eliberare.

Ce ne place? Că scriitoarea nu se teme să pună punctul pe „i”, precum o luptătoare în cea mai importantă cruciadă, cea a libertății, și nu discută numai despre iubiri care te țin captiv. Dimpotrivă, „Detox” vorbește și despre prietenii ce au transformat amici în siamezi ce nu mai pot trăi unul fără celălalt, într-o relație nesănătoasă care nu mai împlinește, ci strivește, cât și despre familii în care cordonul ombilical nu a fost tăiat, iar de el atârnă încă ființe ce tânjesc după libertate, dar nu se îndepărtează de ruda toxică fiindcă „nu se cade”.

Așadar, fie că ai nevoie să accepți că agresiunea e întotdeauna vina agresorului și nu culpa victimei ori că înainte de a schimba joburile ca pe șosete trebuie să te schimbi pe tine, Laura Nureldin e gata să de ghideze pe drumul întortocheat al „detox-ului”.

Odată ce ai ieșit la liman, „Trăiește”!

Chiar dacă, cel puțin din punct de vedere cronologic, „Trăiește” a fost publicat înainte de „Detox”, noi îți recomandăm să le citești în ordine inversă, mai ales dacă simți că mai întâi ai nevoie de eliberare ca să poți cu adevărat savura viața.

Mărturisind cu o onestitate dătătoare de fiori că suferă de anxietate și depresie și transformându-se de la început în acea călăuză neînfricată și experimentată de care avem nevoie în încercările noastre zilnice, de data aceasta Laura Nureldin e determinată să ne arate cum să trăim.

Trăitul e un pic mai complicat. Așa de complicat încât, uneori, avem nevoie de cineva care să ne ghideze. Ca pe un traseu montan dificil. Însă imaginea din vârful muntelui merită urcușul.

Dând dovadă din nou de o rațiune uluitoare și de un excelent spirit de organizare, scriitoarea își împarte manifestul de viață bună în mai multe capitole: Presiunea, Efortul, Frica, Încremenirea, Dezghețul, Viața, sintetizând atât de frumos, prin metafore care ne merg direct la inimă, superba aventură de a trăi.

Nu ai grijă, vei auzi – sau mai degrabă vei citi -, din nou, tot ce trebuie să auzi/citești. Noi am simțit cum ne tremură pământul sub picioare atunci când scriitoarea ne-a făcut să ne dăm seama că „Diferența dintre presiune și plăcere e sursa motivației. Dacă motivația vine din afară, e presiune. Dacă vine din interior, e plăcere”. Numai citind aceste rânduri și am căpătat o nouă viziune, mult mai constructivă, asupra suferinței și stresului la care ne-am supus dându-ne peste cap ca să ne conformăm „gurii lumii”.

Utile ne-au fost și îndemnurile de a oferi Universului un „portret-robot” al visului nostru, închipuit într-o bogăție de detalii, dar și ideea că frica ne poate fi paznic, dar nu și temnicer. Iar „Trăiește” conține nenumărate alte povețe, numai bune să îți servească drept lumină călăuzitoare în viață, pe care te invităm să le descoperi singură.

detox si traieste de Laura Nureldin

Ghid de suflet, ghid de buzunar

Laura Nureldin, iartă-ne superficialitatea, dar nu putem să nu judecăm mai întâi cu ochiul: „Detox” și „Trăiește” sunt două bijuterii de cărți, cu ilustrații măiestre reprezentate de fluturi colorați care ne îmbie să ne întindem aripile fragile, să le presărăm cu sclipici de zâne și să ne luăm zborul spre văzduhuri parfumate, de flori gingașe și de schițe încurajatoare. Deși știm că avem nevoie să ținem aceste îndreptare la purtător, ca să ne putem inspira din ele, tare ne mai e teamă să nu stricăm așa frumusețe în buzunarele noastre.

Acum, că ne-am manifestat laudele estetice, trebuie să îți spunem că adevărata valoare a celor două opere ale autoarei stă în uluitoarea lor profunzime. Laura Nureldin a privit viața, adevărata viață, ochi în ochi, și ne face cu blândețe și generozitate părtașe la revelațiile și descoperirile sale. Împărțind cu bunăvoință din înțelepciunea sa, dar evitând să dea verdicte și lecții, îndrumând, nu împingând de la spate, scriitoarea știe exact ce ton să folosească ca să câștige cel mai neprețuit dar pe care îl poate oferi un cititor, încrederea. Pe a noastră a obținut-o, binemeritat, de la primele pagini.

Pe lângă tonul prietenos și abordabil, impecabila organizare a cărților ne-a frapat, și nu folosim doar cuvinte mari. Știm, ți-am mai spus deja că informațiile din „Detox” și „Trăiește” sunt ireproșabil sintetizate, dar nu putem decât să intuim cât de migăloasă, grandioasă și dificilă e lucrarea de a aduce laolaltă ani de revelații, reflecții și lupte de sine în două cărticele „drăgălașe” care cuprind în paginile lor colorate o parte din înțelepciunea lumii. Nu putem decât să ne plecăm înmărmurite în fața unui asemenea efort și să îi fim recunoscătoare autoarei.

Așadar, dacă sufletul tău are nevoie de alinare, dacă mintea tânjește după o povață, atunci „Detox” și „Trăiește” vor reprezenta o adevărată comoară. Una pe care o vei pune la loc de cinste, alături de Biblia bunicii și, cine știe, de diploma copilului, o mostră de curaj, de înțelepciune și, mai important decât orice, din iubirea de viață și de semeni pe care Laura Nureldin o manifestă din plin pe fiecare pagină.

Detox” și „Trăiește” pot fi achiziționate de pe site-ul Editurii UP, în ediția paperback și hardcover sau în pachetul special „Cărți de colecție”.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce animal spiritual îți ghidează pașii în viață, în funcție de data nașterii
Ce animal spiritual îți ghidează pașii în viață, în funcție de data nașterii
Ești frumoasă sau deșteaptă?
Incepe quiz
Ești frumoasă sau deșteaptă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.