Rusalii 2019: când se sărbătoresc și câte zile libere vom avea

Rusalii 2019: când se sărbătoresc și câte zile libere vom avea

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Pogorârea sau Coborârea Sfântului Duh (pentru ortodocși) ori a Sfântului Spirit (pentru catolici) este una dintre sărbătorile creștine cele mai importante. Este prăznuită la 10 zile după Înălțarea Domnului și la 50 de zile după cel mai mare praznic creștin, Sfintele Paști, fiind denumită, de aceea, și Cincizecime.

Ce sărbătoresc creștinii la Rusalii

Învierea Mântuitorului și Rusaliile sunt cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuite încă de pe vremea Sfinților Apostoli. În Duminica Rusaliilor este comemorată Coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor Domnului Iisus Hristos, eveniment care consfințește și nașterea bisericii creștine. În această zi, biserica a luat ființă în chip văzut, ca instituție divino-umană, întemeiată în chip nevăzut, odată cu jertfa Mântuitorului pe cruce.

În „Faptele Apostolilor” (cap. 2), Sfântul Evanghelist Luca istorisește momentul în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, s-a pogorât asupra Apostolilor și i-a umplut de darurile Sale, pregătindu-i astfel pentru misiunea pe care urmau s-o îndeplinească de atunci – aceea de a propovădui Evanghelia. „(...) Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl Îl va trimite întru numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte de toate cele ce v-am spus Eu” (Ioan 14.26), le făcuse cunoscut Domnul Iisus ucenicilor Săi cu mult înainte.

Pentru început, pogorându-se asupra lor limbile de foc, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi străine, neștiute de ei până atunci, spre a putea face cunoscută învățătura Mântuitorului celor de alt neam prezenți în Ierusalim. Aceasta i-a umplut de uimire pe cei ce i-au auzit vorbind în alte limbi, deși cei doisprezece apostoli evrei erau cunoscuți multora dintre martorii acestei minunate întâmplări ca fiind oameni simpli, neinstruiți. Dar, când Duhul Sfânt S-a pogorât asupra lor, Apostolii au devenit „preaînțelepți”, fiind umpluți de lumină, de râvnă și de toate harurile dumnezeiești revărsate asupra lor.

S-au răspândit apoi în toată lumea, propovăduind „Evanghelia”, „Vestea cea Bună”: „Aşa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3: 16).

Întăriți de Duhul Sfânt, ucenicii Domnului Hristos, care până atunci se ascunseseră speriați, au străbătut lumea săvârșind mari minuni, vindecându-i pe cei bolnavi, eliberându-i pe cei demonizați, înviindu-i pe cei morți; i-au întors pe păgâni de la închinarea la idoli, aducând la dreapta credință creștină mii de oameni, din toate neamurile și din toate categoriile sociale – de la cerșetori, la împărați. Și au primit cu un curaj ce depășea orice închipuire martiriul și moartea pentru credința lor în Domnul Iisus Hristos!

Această mare sărbătoare, Rusaliile, reprezintă și o consacrare solemnă a bisericii întemeiate de Domnul Iisus Hristos. Începutul bisericii creștine s-a făcut chiar în această zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, „trei mii de suflete” s-au covertit la creștinism, alcătuind prima comunitate a celor care credeau în Hristos.

Rusaliile - sărbătoare creștină legală, în lume și în România

Sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt este marcată ca eveniment creștin important și prin oficializarea zilei de luni de după Duminica Rusaliilor ca zi nelucrătoare în mai multe țări ale lumii, respectiv: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, în unele cantoane din Elveția, în Madagascar, Norvegia, Senegal, Ungaria, Togo.

În unele țări catolice tradiționale - Brazilia, Canada, Italia, Portugalia, Spania, Polonia etc. - nu este zi nelucrătoare și nici în unele țări cu tradiție ortodoxă, ca Bulgaria și Rusia.

În țara noastră, începând cu anul 2008 (prin Legea nr. 202/2008 - MO 728 din 28.10.2008), ziua de luni ce urmează după Duminica Rusaliilor este considerată, în mod oficial, zi nelucrătoare.

Zile libere de Rusalii în 2019

În Codul Muncii, care stabilește zilele libere legale, se stipulează că, în cazul în care salariații care în mod obișnuit nu lucrează în weekend sunt nevoiți să se prezinte la lucru în aceste zile, angajatorii sunt obligați să le acorde compensații legale.

Pentru categoriile de angajați care în mod obișnuit lucrează în weekend, cum ar fi lucrătorii din unitățile sanitare și cele de alimentație publică, trebuie să existe programe speciale de lucru. După cum se precizează în Codul Muncii, prin Hotărâre a Guvernului „se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, a aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

Pentru categoriile de angajați care lucrează în weekend, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) au obligația să le asigure cele două zile libere.

Există și alte categorii de angajați a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Acestora, neputându-li-se acorda zilele libere legale, trebuie totuși să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, atunci salariații care au lucrat în zilele libere legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede actul normativ.

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi și nu acordă zilele libere obligatorii salariaților sau nu îi compensează dacă aceștia sunt nevoiți să se prezinte la lucru riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Anul acesta, creștinii ortodocși celebrează Coborârea Duhului Sfânt duminică, 16 iunie, ziua de luni, 17 iunie, fiind considerată oficial zi nelucrătoare.

Aceasta înseamnă că ne vom bucura de un weekend prelungit. Petrecere frumoasă tuturor! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce înseamnă când auzi sau vezi o bufniță. Superstițiile care au îngrozit românii și nu numai
Ce înseamnă când auzi sau vezi o bufniță. Superstițiile care au îngrozit românii și nu numai
Câte aventuri erotice vei avea?
Incepe quiz
Câte aventuri erotice vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.