Scapă de lene cu aceste 5 trucuri care te vor face să fii mai motivat

Scapă de lene cu aceste 5 trucuri care te vor face să fii mai motivat

Cristina Gherghina

Cu toții avem zile în care efectiv nu avem chef de nimic și mai degrabă ne-am propti pe canapea să ne uităm la un film și să ne relaxăm decât să facem ceva productiv. Este normal să avem și zile de genul, dar ce facem dacă lenea persistă și replica "nu am chef" apare inevitabil ori de câte ori ne gândim să facem ceva sau ni se cere să facem ceva?

trucuri impotriva lenei

Iată 5 trucuri, recomandate de doer.ro, care te vor ajuta să scapi de lene și te vor face să fii mai motivat:

Încearcă să îți dai seama dacă este într-adevăr vorba de lene sau doar te simți copleșit

De cele mai multe ori, oamenii productivi și activi au tendința de a spune despre ei că sunt leneși doar pentru simplul fapt că își mai iau câte o pauză din când în când. Având în vedere că trăim într-o epocă a lucrurilor făcute rapid și a agitației, nu este deloc greșit să îți dorești să ai un moment de respiro. 

Este chiar recomandat să faci pauza, iar sentimentul de vinovăție ar trebui să fie exclus total din această ecuație. Ce îți dorești? Să te epuizezi, să îți dispară energia și entuziasmul și să ajungi să te plafonezi din acest motiv sau să iei o pauză ori de câte ori simți că ești la pământ, să te aduni puțin și să revii în forță, gata de noi provocări?

Încearcă să pui în balanță aceste lucruri, pentru că de cele mai multe ori nu este vorba despre lene!

Fă-ți un inventar al activităților zilnice

Încearcă să îți notezi pe un caiet sau pe telefon toate activitățile tale zilnice. Dacă observi că ziua ta este acoperită în totalitate, dar cu toate acestea tot simți că nu îți faci treaba și nu ai rezultatele dorite, cel mai probabil te confrunți cu o problemă de auto-disciplină. 

activitati zilnice

Ce ar putea să îți distragă atenția atât de rău încât să nu poți avea timp să termini tot ceea ce ai de făcut? Dacă e vorba de simple distracții, soluția e simplă: îndepărtează-le de lângă tine sau îndepărtează-te tu de ele (pentru că poate fi vorba de orice, de la colegi zgomotoși, la o pată de cafea pe birou). 

Dar mai există varianta în care ție, de fapt, să nu îți facă plăcere să faci un anumit lucru și tocmai de aceea încerci să găsești orice motiv pentru a scăpa de el. Pentru lucrurile care nu ne plac și nu ne trezesc interesul, găsirea motivației va fi întotdeauna un proces complicat, dacă nu chiar imposibil.

Învață să îți apreciezi munca 

Mulți oameni ajung să aibă frustrări pentru că au senzația că nu fac îndeajuns sau că nu au un job sclipitor. 

Este important să îți stabilești prioritățile și așteptările în viață, deoarece dacă trăiești cu impresia că trebuie să faci doar lucruri revoluționare, vei ajunge în cele din urmă să dai greș tocmai din cauză că ai pus prea multă presiune pe tine. 

Ia în calcul avantajele și dezavantajele jobului tău și gândește-te foarte bine la ceea ce vrei să obții sau unde vrei să ajungi în viață. 

Dacă jobul actual îți oferă șansa să evoluezi, să te dezvolți și să înveți mereu lucruri noi, atunci acest lucru ar trebui să te motiveze să realizezi ceea ce ți-ai propus. În schimb, dacă nu te simți deloc mulțumit și simți că pierzi vremea, atunci cel mai probabil să cauți un alt loc de muncă. 

Și nu, nu mai găsi scuze, fă-o acum, nu peste cinci ani, când te vei lenevi de tot, pentru că nu ai avut ceva care să te stimuleze în direcția potrivită.

Stabilește-ți un set de reguli

Dacă imediat ce ajungi acasă după muncă te așezi pe canapea, pierzând ore în șir la televizor sau dând scroll pe Facebook și simți cum începi să ai remușcări pentru că ai amânat o grămadă de sarcini, înseamnă că e cazul să faci o schimbare în viața ta.

Încearcă să îți amenajezi un spațiu de lucru, îndepărtează toate device-urile ispititoare și fă-ți treaba pe care ți-ai propus-o. Sau poți alege să citești o carte, să ieși la plimbare, la cumpărături sau oricare altă activitate pe care o tot amâni de ceva timp.

Fă puțină ordine în viața ta. Stabilește-ți clar care sunt task-urile importante, urgente și care sunt cele care mai pot aștepta. 

Verifică-ți progresul

Se știe prea bine că lenea nu ratează nici o șansă să preia controlul asupra ta, atunci când simte cea mai mică urmă de vulnerabilitate.

Este ok să greșești, să obosești sau să te simți de-a dreptul epuizat și, bineînțeles este mai mult decât ok să îți dorești un moment de respiro. Cu toate acestea, nu este deloc ok să te lași controlat de o stare total neproductivă pentru viața ta.

Acordă-ți câteva momente de relaxare, liniștește-te, dar fii întotdeauna gata să te așezi din nou la linia de start! Și nu uita să ții o evidență a progresului tău, indiferent că e vorba de un proiect profesional, un nou program de antrenament sau de o carte. Social media poate fi un tracker foarte bun în acest sens, pentru că, dacă văd mai mulți oameni că ți-ai luat un angajament, sunt șanse mari să simți o responsabilitate mai mare și să te simți motivat.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Rugăciunea Sfintei Brigita face minuni dacă este rostită de femeile credincioase
Rugăciunea Sfintei Brigita face minuni dacă este rostită de femeile credincioase
Ce te face sa fii atat de nesigura pe tine?
Incepe quiz
Ce te face sa fii atat de nesigura pe tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.