Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române

Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române

Ramona Jurubita

Conform credinței ortodoxe, pe 6 ianuarie se sărbătorește botezul lui Iisus Hristos, când acesta avea 30 de ani, acel moment fiind considerat nașterea Lui spirituală.

Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat și este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, iar ei nu spală rufe pe această dată, pentru că înalții bisericii spun că nu este bine să speli în zilele considerate sfinte. Apa se sfințește în ziua de 6 ianuarie, după slujbă și se transformă în agheasmă, din care credincioșii ar trebui să bea timp de opt zile consecutive. Pentru sfințirea apei, se rostesc rugaciunile compuse de Sfantul Sofronie al Ierusalimului.

Boboteaza la Patriarhie, 6 ianuarie 2015

Sursa foto: Facebook

„Pentru a le feri de farmece, de boli și de duhurile rele. În același scop era folosită și agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta sosește cu Iordanul sau Chiralesa, adică Doamne, miluiește! Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheasmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit.”, a explicat Dimitria Irimia, pentru Trinitas, Mare Eclesiarh al Catedralei „Sf. Spiridon” din Capitală.

Se spală sau nu după Bobotează?

Cele opt zile de după Bobotează reprezintă o perioadă de trecere, numită odovanie și este de fapt timpul în care oamenii încă ar trebui să reflecteze la importanța sărbătorii. Din acest motiv, unele persoane spun că nu ar trebui să spălăm rufe nici după Bobotează, nu doar în ziua sărbătoririi botezului Mântuitorului. Biserica Ortodoxă Română a desființat însă acest mit, iar Agenția de presă a Patriarhiei Române a spus într-un articol intitulat „Rânduiala folosirii aghesmei mari” că se poate spăla imediat după ce se încheie ziua de sărbătoare.

„Tot referitor la agheazma mare, credincioșii trebuie să rețină că este greșită concepția că opt zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele.”, scrie agenția de știri Basilica.

De Bobotează nu sunt sfințite toate apele, ci doar apa din curtea Bisericii, cea asupra căreia se oficiază slujba propriu-zisă. Astfel că apa din mări, oceane, râuri, pârâuri și cea de la robinet poate fi folosită la spălat rufe sau la alte treburi gospodărești pentru că ea nu este sfințită.

Toți ar trebui să știe că nu se spală în zilele cu cruce roșie, când trebuie să ne ferim de treburile casnice care nu sunt absolut necesare. De exemplu, gătitul, hrănirea copiilor sau a animalelor sunt activități permise pentru că sunt vitale. Boboteaza este strâns legată și de ziua de 7 ianuarie, când se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos.

Citește și: Obiceiuri si superstitii de Boboteaza: ce sa faci in aceasta zi

Surse articol: BasilicaCrestinortodoxAntena3Stirimondene

Sursa foto principală: Pexels

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Poți ghici melodia după primele versuri?
Incepe quiz
Poți ghici melodia după primele versuri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.