Sfânta Împărăteasă Teodora, făcătoarea de minuni, sărbătorită pe 11 februarie. Cine trebuie să se roage ei cu ardoare

Sfânta Împărăteasă Teodora, făcătoarea de minuni, sărbătorită pe 11 februarie. Cine trebuie să se roage ei cu ardoare

Ramona Jurubita

În fiecare an pe 11 februarie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Împărăteasă Teodora, făcătoarea de minuni. Ea a fost o femeie dreaptă și a învățat de la părinții săi (de origine armeană) că trebuie să fie credincioasă și să îi slujească lui Dumnezeu. Din păcate, a avut un soț cu valori de viață diferite și nu s-au înțeles bine, având în vedere că a sfidat-o din cauza religiei.

Sfânta Teodora s-a născut în Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici) și a crescut la Constantinopol, acolo unde a devenit soția împăratului Teofil (829-842). El a ales ca ea să fie mama copiilor săi după răspunsul pe care aceasta i l-a dat în momentul în care i-a oferit un măr în dar. Viitoarea lui soție s-a pezentat în fața sa cu două mere și a rostit următoarele cuvinte:

„Mărul cel dintâi, talantul pe care Dumnezeu l-a sădit în mine, ți-l înapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ți-l voi dărui.”

Imagine cu Sfânta Împărăteasă Teodora care ține în mână o icoană cu Iisus

Sursa foto: Youtube

Cei doi au avut șapte copii și au trăit fericiți până când împăratul a început să fie împotriva credințelor împărătesei. Ea cinstea icoanele și el s-a opus total acestei atitudini, așa că a ordonat slujitorilor săi să le distrugă și să îi pedepsească pe cei care se închinau la ele.

Împăratul Teofil a murit în anul 842, iar la tron l-a urmat chiar soția sa, pentru că fiul lor, Mihail al III-lea, era prea mic pentru a conduce Bizanțul. În timpul domniei sale a fost restaurat creștinismul, iar împărăteasa Teodora a condus un uriaș alai de icoane pe străzile Constantinopolului în duminica de 11 martie a anului 843.

Când fiul a crescut, a izgonit-o la Mănăstirea Sastrion din Constantinopol, acolo unde și-a petrecut ultimii ani din viață, alături de fiicele sale. Ea a decedat pe 11 februarie 867. Dat fiind faptul că destinul ei s-a legat de această dată, biserica ortodoxă a hotărât ca ea să fie sărbătorită chiar în ziua de 11 februarie.

S-a constatat că moaștele ei au rămas intacte și înalții bisericii au decis să le păstreze în Constantinopol, acolo unde au rămas timp de șase secole, înainte să fie mutate în Corfu. Catedrala mitropolitană Panaghia Spiliotissa din Corfu a fost construită în stil baroc în anul 1577, pe ruinele unei biserici mai vechi cu hramul „Sfântul Vlasie”. Aici se păstrează și astăzi moaştele Sfintei Împărătese Teodora.

Cine trebuie să se roage cu ardoare la Sfânta Împărăteasă Teodora

Se spune că după moarte, ea a început să îi ocrotească pe toți cei care au dureri sufletești și să le mângăie suferințele, prin înfăptuirea minunilor. Oamenii care se roagă la ea sunt vindecați mai repede de traume și de greutatea pierderii cuiva drag.

Și tu i te poți adresa atunci când vrei să îți îndeplinească o dorință sau să te liniștească. Acesta este troparul (cântare bisericească de laudă destinată unui sfânt) Sfintei Împărătese Teodora:

„Cea vrednică de darurile lui Dumnezeu, și chip preasfânt de înțelepciune și credință luminat-ai prin a ta evlavie Biserica. Și ai arătat tuturor că sfinții au cinstit sfintele icoane, prealăudată Teodora, podoaba ortodocșilor.”

Pentru că sinodul de la Constantinopol s-a ţinut în ajunul primei duminici a Postului Mare, iar restabilirea cultului icoanelor a fost considerată o victorie a Ortodoxiei asupra ereziilor, s-a stabilit ca în fiecare an, în această duminică să se comemoreze biruinţa Bisericii asupra ereziilor.

Două dintre icoanele Sfintei Împărătese Teodora sunt păstrate în prezent la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos și sunt numite „Păpușile Teodorei”. Ele sunt scoase în fiecare an la procesiunea din Duminica Ortodoxiei (prima duminică din Postul Paștelui).

Citește și: De ce femeile creștin-ortodoxe trebuie să își acopere capul în biserică

Surse articol: DoarortodoxDoxologiaCrestinortodox

Sursa foto principala: Youtube

Articolul urmator
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Cu cine te vei săruta sub vâsc?
Incepe quiz
Cu cine te vei săruta sub vâsc?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.