Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: tradiții și obiceiuri

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: tradiții și obiceiuri

Redactor Alexa Galgau

Pe 29 august este prăznuită o sărbătoare creștină importantă: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care este ultima sărbătoare a anului bisericesc (noul an începând pe 1 septembrie), cu o simbolistică aparte, fiind la fel de semnificativă precum Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului. Toate cele trei sărbători sunt prăznuite în această ultimă lună a anului bisericesc, fiecare având propriile tradiții și obiceiuri.


Află așadar ce trebuie să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul pentru a fi o bună creștină!


Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul


Ioan Botezătorul este un personaj biblic foarte important, care s-a născut cu o jumătate de an înaintea lui Hristos, iar venirea lui pe lume a fost vestită de îngerul Gavriil. Din păcate, nu se cunosc prea multe informații despre viața lui, ci doar faptul că a dus o existență ascetică, dedicată rugăciunii și purificării sufletului. Se știe totuși că a fost protagonsitul unuia dintre momentele de referință pentru creștinism - botezul lui Iisus. Mântuitorul a venit la Ioan și, atunci când a fost botezat de către acesta cu apă din Iordan, Ioan a dezvăluit lumii faptul că este Mesia.

Era considerat un pericol de către Regele Irod, conducătorul Iudeei, care vedea un pericol în Ioan și în propovăduielile sale. Criticile aduse de Ioan la adresa lui Irod și a vieții desfrânate pe care o duce alături de Irodiada, soția sa, l-au făcut pe rege să-l arunce în temnițele castelului său. Irodiada a fost cea care a cerut tăierea capului lui Ioan, după ce fiica ei, Salomeea, totodată fiica vitregă a lui Irod, i-a îndeplinit regelui cea mai arzătoare dorință: un dans la una dintre petrecerile de la palat. Capul lui Ioan Botezătorul a fost îngropat și apoi descoperit de mai multe ori, iar aceste evenimente sunt și ele sărbătorite de creștini, pe 24 februarie (prima și a doua descoperire a capului) și pe 25 mai (a treia descoperire a capului).

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: tradiții și obiceiuri

Această sărbătoare are o simbolistică importantă în creștinism, scopul ei fiind acela de a îndemna creștinii să ducă o viață cât mai curată și mai sfântă, asemenea lui Ioan Botezătorul, iar astfel ei vor ajunge în Rai.

Ioan Botezătorul nu s-a lepădat niciodată de credința sa, a fost un suflet pur și iubitor de dreptate și a ajutat poporul să se pregătească pentru venirea lui Iisus, motiv pentru care această sărbătoare ar trebui să ocupe un loc special în sufletele tuturor creștinilor.

Există câteva tradiții și obiceiuri de care să ții cont pe 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul:

• din cauză că Sfântul a fost decapitat, în această zi nu trebuie să folosești cuțite și alte obiecte ascuțite pentru a tăia, ci trebuie să rupi totul cu mâna;
• în această zi de sărbătoare se ține post, din cauză că este asociată cu Vinerea Patimilor;
• există în popor o superstiție conform căreia nu ai voie să mănânci fructe și legume rotunde (de exemplu, pepeni, mere, prune);


• o altă superstiție din popor spune că nu trebuie să consumi legume și fructe de culoare roșie, asociată cu culoarea sângelui (de exemplu, roșii). Vinul roșu este și el interzis, din cauză că aduce aminte de aspectul sângelui;
• de această sărbătoare se dau ca pomană pachete cu struguri și pâine.

Ține cont de aceste tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și vei prăznui cum se cuvine această sărbătoare dedicată unuia dintre cele mai importante personaje din Vechiul Testament.

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Duh, rugăciunea de Rusalii pentru luminarea minții
Acatistul Sfântului Duh, rugăciunea de Rusalii pentru luminarea minții
Cat de incapatanata esti?
Incepe quiz
Cat de incapatanata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.