Tăierea porcului sau Ignatul: când este și ce tradiții trebuie să respecți

Tăierea porcului sau Ignatul: când este și ce tradiții trebuie să respecți

Lorena Teacă

Tăierea porcului este o sărbătoare specifică iernii, care se petrece pe data de 20 decembrie. Această dată dovedește cu ușurință faptul că sărbătorile păgâne încă fac parte din tradițiile românilor, indiferent de faptul că această zi a devenit cu timpul un ritual gastronomic. Cu toate acestea, românii cred în foarte multe tradiții și superstiții, fiind foarte atenți la tot ceea ce fac, deoarece nu-și doresc ca răul să se abată asupra lor sau a celor dragi.

Tradiții și superstiții de Ignat

Cu toate că majoritatea românilor sacrifică porcul pe data de 20 decembrie, în unele zone precum Prahova sau Bacău, acesta este tăiat în a doua zi de Crăciun. Pe de altă parte, nesacrificarea porcului atrage după sine ghinion și probleme în anul următor.

Mai mult decât atât, se spune porcii simt înainte de Ignat că urmează să fie tăiați, motiv pentru care nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, dacă nu sunt sacrificați în această zi specifică.

Se spune că Sfântul Ignat și-a dorit mult la un moment dat să taie un porc, dar din cauza neatenției și-a lovit tatăl cu securea în cap, omorându-l pe loc. După ce l-a înmormântat, acesta a plecat în lume.

În acest fel, Sfântul este adaptat la tradițiile românești, fiind numit Crăciunul țiganilor, deoarece el este cel care taie porcii. Astfel, porcul devine o emblemă a sărbătorii, semnificând noroc, belșug și fertilitate.

Porc

Românii se pregătesc din timp pentru acest eveniment. În Ajunul Ignatului, tradiția cere ca românii să fiarbă grâu, pe care membrii familiei trebuie să-l mănânce, pentru a fi feriți de necazuri și momente dificile.

De asemenea, gospodinele nu trebuie să coasă sau să spele în ziua de 20 decembrie, altfel se vor îmbolnăvi subit, ca pedeapsă a nerespectării tradiției. Tot ceea ce trebuie să facă gospodinele în această zi plină de însemnătate este să se ocupe de carnea porcului, după ce acesta moare.

În ziua cu pricina, atât adulții, cât și copiii iau parte la sacrificarea porcului, deoarece tradițiile includ fiecare membru al familiei. De la prima oră a dimineții, oamenii încep să pună ultimele detalii la punct, deoarece evenimentul trebuie finalizat înainte de lăsarea serii, pentru ca spiritele rele să nu-și facă apariția.

Porcul trebuie să fie tăiat de un bărbat fără păcate, care trebuie să se spovedească înainte cu o zi, pentru a obține iertarea desăvârșirii păcatului. Mai mult de atât, acest bărbat trebuie să fie unul experimentat, pentru ca moartea animalului să fie rapidă și silențioasă.

Pentru copii, tăierea porcului reprezintă un moment de bucurie, deoarece aceștia sunt urcați pe spinarea porcului, pentru a fi voioși tot anul următor și pentru ca porcul să fie mâncat cu poftă. În plus, micuții sunt însemnați cu semnul crucii cu sângele porcului, pentru a fi feriți de boli în anul următor.

Persoanele miloase nu trebuie să ia parte la eveniment, indiferent dacă sunt din familie sau nu, pentru că se spune că porcul va muri greu, iar carnea lui nu va mai fi la fel de gustoasă.

Porc

Scoaterea splinei porcului este plină de însemnătate - toți participanții la tăierea porcului trebuie să păstreze liniștea câteva momente. Se spune că, dacă splina este groasă, iarna va fi grea, cu multă zăpadă, dar vara va avea recolte îndestulate. În caz contrar, iarna va fi ușoară, iar vara, secetoasă.

După ce este spălat și pârlit, porcul este adus în casă, dar pe categorii. Întâi trebuie adus doar capul, îndreptat cu râtul înainte, pentru bunăstarea locuinței, după care poate fi adus și corpul. Femeia este cea care se ocupă, de regulă, de împărțirea cărnii animalului.

Toți românii care iau parte la sacrificare trebuie să rămână și la pomana porcului. Această tradiție este respectată cu sfințenie. După ce animalul este tranșat, se aleg cele mai gustoase părți, pentru prepararea pomenii porcului. Mâncarea este servită cu mămăligă caldă, mujdei de usturoi și țuică sau pălincă.

Reguli de respectat la tăierea porcului

Sacrificarea porcului reprezintă un eveniment care trebuie să dispună de foarte multă grijă și atenție, pentru ca totul să iasă perfect. Trebuie să se țină de cont de faptul că porcul este un animal care poate fi violent și îi poate răni pe cei din jur din cauza greutății, dar și de faptul că în ultimii ani gripa porcină și-a făcut din ce în ce mai des apariția.

Iată de ce trebuie să țină cont orice român în momentul în care se pregătește să sacrifice un porc:

• Se folosesc doar cuțite bine ascuțite.
• Animalul trebuie să fie foarte bine imobilizat, pentru a putea fi evitate accidentele.
• După tăiere, porcul se spală și se pârlește, după care se periază cu o perie aspră.
• Carnea trebuie consumată doar după ce a fost gătită foarte bine.

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.