Testul lui Socrate: cât de înțeleaptă ești?

Joi, 20.10.2016
de Viorica Ghinea

Socrate este renumit și astăzi pentru vorbele înțelepte pe care le oferea celor din jurul lui. El nu trata niciodată lucrurile cu superficialitate, ci căuta esența lor și încerca să descopere adevărul. Celebrul filosof nu lua niciodată ca atare informațiile primite, ci le trecea prin trei filtre.

Iată în ce constă tripul test al lui Socrate și care este pragul la care te oprești tu! Află cât de înțeleaptă ești în viața de zi cu zi!

Testul lui Socrate îți arată nivelul de înțelepciune la care ești

Într-o zi, când o cunoștință s-a întâlnit cu Socrate, aceasta a vrut să îi spună ce a auzit vobindu-se de unul dintre studenții lui. Înainte să afle informația respectivă, filosoful i-a pus trei întrebări, trecând-o astfel prin trei filtre.

Filtrul adevărului

Ești sigur că ceea ce vrei să îmi spui este adevărat?

Filtrul bunătății

- Ceea ce vrei să îmi spui este ceva bun?

Filtrul utilității

Îmi va fi de folos ceea ce vrei să îmi spui despre prietenul meu?

Persoana respectivă a răspuns cu „Nu!” la fiecare întrebare. Concluzia lui Socrate? Dacă nu ești sigur de o informație, nu este nici bună, nici pozitivă, nici folositoare, nu o răspândi mai departe.

Pornind de la acest test înțelept al lui Socrate, alege de mai jos o imagine care îți atrage atenția. Ele nu sunt așezate în ordinea filtrelor de mai sus, ci în alta. Această metodă te ajută să descoperi cât de înțeleaptă ești în viață și care este viziunea ta asupra a ceea ce te înconjoară.

1. Ai ales lumina adevărului

Adevărul este primul filtru din testul lui Socrate, ceea ce înseamnă că ești în etapa de dezvoltare. Ai unele momente în care ești gânditoare și înțeleaptă și altele când dai dovadă de impulsivitate. Nu reușești să fii diplomată și calmă în fața tuturor cumpenelor pe care le presară destinul în calea ta, ci te pierzi cu firea. Încă mai ai multe lecții de viață de învățat până să atingi cel mai înalt nivel al înțelepciunii, dar te afli pe drumul cel bun. Important este să acționezi cu calm, să cugeți și să nu iei niciodată lucrurile ca atare. Cercetează și încearcă să afli mereu esența lucrurilor din jurul tău. Alungă îndoielile și nu te teme să pornești în aventura vieții tale, aceea a descoperirilor spectaculoase.

2. Ai ales conceptul utilității

Utilitatea este al treilea nivel al testului conceput de către celebrul filosof. Alegerea ta demonstrează că nivelul tău de înțelepciune este unul ridicat. Viziunea ta asupra lumii este diferită față de a celorlalți oameni din jur. Tu nu privești lucrurile cu superficialitate, ci le studiezi la un nivel profund. Ai o fire practică, organizată și logică. Ești atentă la fiecare detaliu, astfel că găsești întotdeauna o soluție pentru probleme. Nici nu este de mirare de ce multe persoane apelează la sfaturile tale. Ești un model pentru cei din jurul tău.

3. Ai ales eliberarea sufletească

Bunătatea este al doilea filtru din testul prezentant mai sus. Ai trecut de început, de pragul adevărului, și acum descoperi un alt nivel al înțelepciunii. Ai reușit să te eliberezi de emoțiile negative care îți întunecau mintea și ai ales să te schimbi. Ești o persoană cu demnitate, sinceră și echilibrată. Încerci să vezi partea bună a oamenilor din jur, nu defectele lor. Nu acționezi niciodată cu impulsivitate, ci dai dovadă de prudență, ceea ce spune despre tine că ești un om cugetat, calm și diplomat. Cu toate acestea, pentru a ajunge la următorul nivel, mai ai de învățat câteva lecții de viață. În primul rând, să devii mai puternică, iar în al doilea, să fii mai curajoasă.

Testul lui Socrate nu te ajută doar să descoperi la ce nivel ești din punctul de vedere al înțelepciunii, ci și să descoperi ce mai ai de învățat în viață.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (43)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!