Top 5 carti de bucate pe care trebuie sa le ai

Top 5 carti de bucate pe care trebuie sa le ai

Adelina Ion

Oricat de talentate sau, dimpotriva, de lipsite de talent am fi in bucatarie, un lucru este sigur: in biblioteca noastra ar trebui sa se regaseasca macar o carte de bucate. Aceasta este binevenita atat in situatiile in care ramanem in pana de idei, cat si in situatiile in care vrem sa ne impresionam musafirii sau iubitul. Tocmai de aceea ne-am gandit sa iti facem o prezentare a celor mai apreciate 5 carti de bucate, ramanand la latitudinea ta sa o alegi pe cea care iti va inspira cea mai mare incredere.

Descopera, asadar, un top 5 carti de bucate, in care cei mai talentati bucatari iti dezvaluie secretele gastronomiei romanesti, dar si pe ale celei internationale!

Locul 5: Carte de bucate semnata Horia Varlan: "Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai putin romanesti"

Sursa foto: www.horiavarlan.blogspot.ro 

Horia Varlan, unul dintre cei mai apreciati bucatari romani, devenit, totodata, celebru gratie emisiunilor culinare la care a participat, a adunat in aceasta carte de bucate o serie de retete culese in timpul calatoriilor sale prin tara. Toate retetele au fost testate de autor si, desi pe ici-pe colo acesta a modificat unele ingrediente sau tehnici culinare, nu le-a schimbat radical compozitia prin adaugarea de ingrediente sau condimente pretioase pentru a nu pierde din savoarea traditionala si a conserva specificul romanesc. Astfel, ingredientele folosite sunt dintre cele comune, putand fi procurate din piata sau de la supermarket, iar dificultatea prepararii mancarurilor variaza de la reteta la reteta, astfel incat acestea sa poata fi pregatite cu succes atat de catre doamnele experimentate intr-ale bucatariei, cat si de catre incepatoare.

Cartea de bucate semnata de Horia Varlan si aparuta la editura Noi Media Print este structurata pe patru capitole, fiecare dintre acestea continand mancaruri specifice unui anumit anotimp. La sfarsitul fiecarui capitol se gasesc cateva exemple de meniuri complete pentru fiecare sezon, retetele mancarurilor cuprinse in aceste meniuri orientative regasindu-se, bineinteles, in carte.

Locul 4: Carte de bucate semnata Gordon Ramsey: "Secretele lui Gordon Ramsay" 

 Britanicul Gordon Ramsay a devenit cunoscut atat pentru celebrele sale restaurante din Londra si New York, posesoare a douasprezece stele Michelin, cat si pentru emisiunile culinare pe care le realizeaza pe diferite posturi de televiziune. Este autorul catorva bestsellere, dintre care cel mai recent, Secretele lui Gordon Ramsay, a aparut anul trecut, iar in Romania a fost publicat de editura Litera. In aceasta carte de bucate, celebrul bucatar prezinta 120 de retete inedite si delicioase si propune metode de preparare simple, astfel incat si cei neinitiati sa se poata bucura de savorile unice.

Sursa foto: www.litera.ro 

Si pentru ca stie ca oricat de fidel ai respecta o reteta, preparatul nu va depasi asteptarile celor care il mananca daca nu cunosti "secretul bucatarului", Ramsay a consimtit sa dezvaluie in aceasta carte cele mai importante secrete culinare.

Locul 3: Carte de bucate semnata Jamie Oliver: "Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun"

Charismaticul bucatar a reusit sa stranga milioane de fani nu doar in fata televizorului la emisiunile pe care le prezinta, dar si in fata rafturilor dedicate sectiunii "gastronomie" din librarii. Cartea de fata, aparuta in 2007 la editura Curtea Veche, isi propune sa ne invete, asa cum sustine Jamie, nu doar sa gatim bine, ci si cu placere.

Dintre cele 13 carti de bucate publicate de celebrul bucatar pana in prezent, Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun este cea mai completa, cuprinzand, pe langa retete, si sugestii referitoare la identificarea celor mai bune produse, la recunoasterea si gatirea diferitelor tipuri de carne sau informatii despre echipamentele care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. In plus, retetele prezentate de Jamie sunt accesibile oricui, indiferent de experienta in bucatarie.

Sursa foto: www.curteaveche.ro 

Locul 2: Carte de bucate semnata Radu Anton Roman: "Povestile bucatariei romanesti"

 Numit, pe buna dreptate, "patriarhul gastronomiei nationale", regretatul Radu Anton Roman a strans in cele sapte volume ale cartii "Povestile bucatariei romanesti" retete din toate colturile tarii. Daca primele patru volume sunt rezervate bucatelor specifice diferitelor zone ale Romaniei, urmatoarele trei volume sunt dedicate bucatariei aromane si secuiesti, postului si sarbatorilor campenesti dar si celor crestine. In volumul al doilea, autorul ne impartaseste tainele enologiei, prezentandu-ne cu cuvinte alese povestea vinului si a tuicii. 

Sursa foto: www.elefant.ro 

Ultimul volum contine si un capitol special cu retete de la persoanele care l-au cunoscut si iubit pe Radu Anton Roman. In colectia sa de carti de bucate, Radu Anton Roman jongleaza nu doar cu ingredientele pentru a da nastere unui preparat savuros, dar si cu cuvintele, construind in jurul fiecarei retete o poveste minunata. Orice persoana care aspira la titlul de "bucatar" ar trebui sa aiba in biblioteca cel putin un volum din cele sapte scrise de Radu Anton Roman.

Locul 1: Carte de bucate semnata de Principesa Margareta a Romaniei: "Carte regala de bucate"

Sursa foto: www.romaniaregala.ro 

Cartea regala de bucate, aparuta la editura Curtea Veche in anul 2010, ne ofera privilegiul de a face cunostinta cu mancaruri nelipsite de pe mesele familiilor regale. Locuind ani intregi in tari precum Anglia, Danemarca si Italia, Principesa Margareta a avut privilegiul de a gusta din bucatele specifice acestor tari si de a invata retete deosebite de la rudele sale de vita nobila.

Asa cum era de asteptat, aceasta carte de bucate isi depaseste atributiile si ne invata nu numai cum sa preparam mancaruri delicioase, dar ne furnizeaza si o serie de informatii istorice pretioase, fiind, totodata, si un ghid de bune maniere. Cartea contine 70 de retete, fiecare dintre ele fiind precedata de un portret memorabil al persoanei de la care Principesa a primit reteta. Printre personalitatile ale caror retete le-a preluat Principesa Margareta se afla bunica din partea tatalui, Regina Elena a Romaniei, bunica din partea mamei, Principesa Margareta a Danemarcei, mama sa, Regina Ana a Romaniei, surorile sale, principesele Irina, Elena, Sofia si Maria, Principele Amedeo de Savoia, Regina Sofia a Spaniei sau Charles, Principe de Wales.

Tu din ce carti de bucate preferi sa-ti iei retetele? Esti genul de bucatar care respecta fidel reteta sau iti place sa inovezi?

Articolul urmator
A început Postul Paștelui 2024, perioada care te poate ajuta să îți cureți trupul și sufletul, stând departe de tentații
A început Postul Paștelui 2024, perioada care te poate ajuta să îți cureți trupul și sufletul, stând departe de tentații
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.