Top 5 carti de Craciun

Top 5 carti de Craciun

Redactor Alexa Galgau

Cand e frig afara ce poate fi mai placut decat sa stai la caldura, cu un ceai si o carte buna? Iti prezentam top 5 carti de Craciun care au devenit emblematice pentru perioada sarbatorilor de iarna, datorita mesajelor care ilustreaza si sustin ideea de compasiune si evidentiaza potentialul fiecaruia de a fi mai bun.

1. Un colind de Craciun (A Christmas Carol) - Charles Dickens

Pe primul loc in clasamentul nostru se afla unul dintre cei mai indragiti autori clasici: Charles Dickens, proclamat drept "omul care a inventat Craciunul".

Nuvela Un colind de Craciun a fost scrisa in 1843 si prin popularitatea enorma de care s-a bucurat a transformat Craciunul intr-o sarbatoare foarte importanta a epocii victoriene.

Povestea evolueaza in jurul lui Ebeneezer Scrooge, un personaj avid dupa bani si plin de aversiune fata de oamenii din jur. Scrooge detesta cel mai mult Craciunul, insa ceea ce i se va intampla va schimba complet perceptia acestuia despre valorile cele mai importante din viata unui om.

 

Cand personajul este vizitat de fantomele Craciunului Trecut, Craciunului Prezent si Craciunului Viitor, el primeste lectii despre caritate, bunatate si bunavointa, care ii vor schimba complet existenta. 

Iata ce spune autorul despre aceasta nuvela:

"In aceasta carticica fantomatica m-am straduit sa dau viata fantomei unei idei care sa nu ii starneasca pe cititorii mei impotriva lor insisi, pe unii impotriva altora, impotriva acestei sarbatori sau impotriva mea. Fie ca ea sa bantuie casele lor intru bucurie si nimeni sa nu doreasca sa-i faca de petrecanie."

2. Cum a furat Grinch Craciunul (How the Grinch Stole Christmas) - Dr. Seuss

La fel ca Scrooge al lui Dickens, Grinch este un personaj care uraste Craciunul. El a devenit o figura emblematica, mai ales in cultura americana.

Timp de 53 de ani Grinch a trait intr-o pestera dintr-un munte, deasupra locuitorilor din Whoville. Zgomotul pregatirilor de Craciun si cantatul infernal al acestora il enerveaza cumplit pe personaj, care decide ca este momentul sa puna capat veseliei generale, atat de iritante pentru el. Intr-un costum de Mos Craciun si cu o sanie trasa de cainele lui, Max, Grinch se indreapta catre oras, gata sa le strice distractia locuitorilor. 

Cum se gandeste sa puna in practica acest plan? 

 

Astfel costumat, Grinch coboara pe seminee cu un sac gol si fura cadourile, mancarea si chiar si lemnele de foc ale locuitorilor din Whoville. Multumit de marsaviile comise, Grinch asteapta sa auda plansetele disperate ale victimelor sale la descoperirea lipsei cadourilor. 

Spre surprinderea sa totala, ceea ce aude insa, este un cantec. Bucuria lor transcende orice aspect negativ. Cum a furat Grinch Craciunul  este o lectie minunata pentru copii, deoarece arata valorile care stau la baza spiritului Craciunului si dezvaluie potentialul oricarei persoane de a deveni mai buna.

3. Craciunul familiei Krank (Skipping Christmas: Christmas with the Kranks) - John Grisham

 

Pe locul trei in topul nostru, Craciunul familiei Krank porneste de la aceeasi idee ca si cartile anterioare - aversiunea fata de Craciun.

Imagineaza-ti un an fara aceasta sarbatoare. Fara magazine aglomerate, fara pregatiri intense, fara grija cadourilor si primirea unor daruri inutile. Plecand de la aceasta idee, Luther si Nora Krank se hotarasc sa sara peste Craciun, macar o data in viata lor. Casa lor va fi singura de pe strada fara Frosty, omul de zapada cocotat pe acoperis. De asemenea, vor renunta si la marea petrecere pe care o dadeau in fiecare an in Ajunul Craciunului (imagineaza-ti socul vecinilor la aflarea acestei vesti teribile). Cat despre pomul de Craciun, nici nu se pune problema de a lua unul, din moment ce planuiesc sa isi faca concediul in Caraibe.

 

Totul suna bine pus la punct, insa sotii Krank sunt pe cale sa afle ca a sari peste Craciun nu este atat de usor pe cat isi imaginau ei. Presiunea sociala ii intoarce incet, incet de la maretul lor plan. Craciunul familiei Krank este o carte comica despre haosul si nebunia care au devenit aspecte obisnuite ale pregatirilor din preajma sarbatorilor.

4. Darul magilor (The Gift of the Magi) - O.Henry

 

Darul magilor este o povestire scrisa de un renumit autor american, O. Henry (William Sydney Porter).

Scrisa in 1906, aceasta carte emotionanta este despre doi tineri casatoriti si foarte saraci, care isi sacrifica singurele lucruri de pret pentru a-si cumpara cadouri ideale unul altuia. Iubirea neconditionata si generozitatea sunt cele doua teme principale ale acestei opere, care poarta si semnatura specifica lui O. Henry: un final neasteptat, plin de surprize.

Desi are peste 100 de ani de cand a fost scrisa, povestirea Darul magilor a fost adaptata sub forma de scurt metraje, piese de opera, muzicaluri sau parodii. Ea a devenit emblematica pentru perioada Craciunului, cand actul daruirii ocupa un loc aparte in inimile oamenilor.

 


5. Scrisori de la Mos Craciun (Letters from Father Christmas) - J. R. R. Tolkien

 

Autorul trilogiei Stapanul inelelor, J. R. R. Tolkien, a fost un mare iubitor al magiei transmise prin povesti si a incercat sa isi aduca si familia in aceasta lume fictiva minunata.

In fiecare an, in luna decembrie, copiii lui primeau un plic cu timbru de la Polul Nord. Inauntru se aflau scrisori cu o caligrafie ciudata si o serie de desene frumos colorate sau schite.

Acestea erau scrisori de la Mos Craciun. Ele contineau povesti minunate despre viata la Polul Nord: despre renul care a scapat si a imprastiat cadouri peste tot sau despre ursul polar care a urcat pana la Polul Nord si a cazut prin acoperisul lui Mos Craciun si multe altele.

 

Autenticitatea si inventivitatea lui Tolkien nu lasa loc decat pentru o placere pura de a-i parcurge textele. Colectia de Scrisori de la Mos Craciun te va impresiona, indiferent de varsta. Si, in fond, tocmai acesta este farmecul Craciunului: acea vraja care nu se pierde niciodata, din copilarie pana la batranete.

Aceste carti de Craciun te vor ajuta sa mentii si prin lectura bucuria acestei perioade minunate. Ele ilustreaza perfect spiritul sarbatorilor si ne amintesc de lucrurile care conteaza cu adevarat in viata: sa fim mai buni si sa iubim mai mult.

Sursa foto: Goodreads

Nu stii ce cadouri de Craciun sa le cumperi celor dragi? Gaseste idei in sectiunea Cadouri de Craciun DivaHair!
Articolul urmator
„Night” de Monica Ramirez, un roman complex care va rămâne pentru totdeauna alături de tine
„Night” de Monica Ramirez, un roman complex care va rămâne pentru totdeauna alături de tine
Ce rol meriți să ai de Crăciun?
Incepe quiz
Ce rol meriți să ai de Crăciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.