Tot ce trebuie sa stii despre pensia anticipata pentru femei

Marţi, 09.02.2016
de Cristina Babii

La mijlocul anului 2015 existau in Romania aproape 23 000 de persoane care beneficiau de pensie anticipata fara penalizare. Potrivit reglementarilor actuale, atat femeile, cat si barbatii se pot pensiona cu cel mult cinci ani mai devreme decat varsta standard prevazuta de lege - 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati -, limite mult mai mari decat in celelalte tari ale UE. Insa dincolo de limita de varsta, exista multe alte conditii care trebuie indeplinite in cazul in care se pune in discutie o pensie anticipata pentru femei, conditii pe care le vom dezbate in acest articol.

Penalizari mari pentru pensie anticipata la femei

 

Cel mai important aspect al pensionarii anticipate, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor, il constituie aplicarea unei penalizari foarte mare - de pana la 45% din pensia de baza -, fapt care a limitat intru catva o explozie de cereri de pensionare. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care se poate acorda si pensie anticipata pentru femei fara penalizare. Conditia de baza este sa fie indeplinita perioada de cotizatie. De exemplu, pentru o femeie in varsta de 60 de ani si o luna, vechimea in campul muncii trebuie sa fie de 30 de ani si o luna. In caz contrar, se va aplica o penalizare de pana la 45% (cu toate ca in trecut aceasta ajungea pana la cel mult 30%).

Pe de alta parte, varstele diferite de pensionare creeaza anumite discrepante intre sexe. Practic, femeile au la dispozitie mai putin timp sa respecte stagiul complet de cotizare la bugetul de pensii. Potrivit legii in vigoare, studiile superioare cu frecventa nu se iau in considerare la pensionarea anticipata, dar se ponteaza la pensionarea pentru limita de varsta.

Pensie anticipata pentru femei fara penalizari

Tot in categoria „dezavantaje” intra si actualele reglementari, care sunt mult mai drastice decat pana acum, ceea ce face ca penalizarea aplicata la o pensie anticipata pentru femei sa fie mai severa. O statistica realizata de Casa Nationala de Pensii Publice arata ca, in luna mai 2015, peste 90 000 de persoane s-au pensionat mai devreme decat varsta pe care o prevede legea si beneficiaza de pensie anticipata partiala. Pentru ca sanctiunea financiara sa nu fie aplicata, trebuie sa fie indeplinite aceste conditii:

- retragerea din activitate sa nu fie solicitata cu mai mult de cinci ani inaintea implinirii varstei legale (65 de ani la barbati si 63 de ani la femei;
- sa fie realizat stagiul complet de cotizare sau acesta sa fie depasit cu pana la opt ani.

Cazuri concrete de pensie anticipata pentru femei

 

Pentru o intelegere mai profunda a situatiei, vom analiza doua cazuri in care se solicita pensie anticipata pentru femei si cum este aceasta acordata.

De exemplu, daca o femeie nascuta in prima luna a anului 1956 solicita pensie anticipata intreaga, aceasta o poate primi la varsta de 55 de ani si 4 luni, cu conditia ca stagiul de cotizare sa fie de 38 de ani si 4 luni.

O alta femeie nascuta in septembrie 1967 poate beneficia de pensie anticipata cel mai devreme la 58 de ani, cu conditia sa fi cotizat cel putin 35 de ani.

Ca regula, calculul pensiei anticipate pentru femei se efectueaza personalizat, in functie de data nasterii si de numarul de ani in care s-a cotizat. Ca valoare medie, o indemnizatie pentru pensia anticipata partiala este de aproximativ 650 de lei, in timp ce media pensionarii anticipate complete este de aproximativ 1 000 de lei pe luna.

Important de retinut este faptul ca, odata ce este atinsa limita de varsta prevazuta de lege, pensia anticipata partiala se transforma automat in pensie normala, fara sa fie nevoie de o noua cerere sau de intocmirea unui nou dosar.

Ce alte informatii despre pensia anticipata pentru femei ai mai vrea sa afli?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (23)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!