Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mucenic Haralambie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mucenic Haralambie

Alida Enache

Ziua de 10 februarie este una cu mare însemnătate pentru toți creștinii ortodocși de pretutindeni. Atunci se sărbătorește Sfântul Mucenic Haralambie, recunoscut drept făcător de minuni, protectorul animalelor și apărătorul celor înfometați și celor încercați de boli grele.

Această sărbătoare este însemnată în calendarul ortodox cu cruce neagră, fiind o zi care trebuie cinstită cu rugăciune către sfântul pomenit. De asemenea, credincioșii se pot ocupa și de treburile casnice ca în orice altă zi, spre deosebire de sărbătorile însemnate în calendar cu cruce roșie.

Imagine cu icoana Sfântului Haralambie în biserică

Cine este Sfântul Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică (Turcia din zilele noastre), în vremea împăratului Septimiu Sever (193-211). El a trăit între anii 89-202 și este cel mai bătrân mucenic sărbătorit de creștini.

Atunci când a împlinit vârsta de 113 ani, Sfântul Haralambie a fost supus unor chinuri groaznice deoarece nu a vrut să renunțe la credința în Hristos. Pentru a-l convinge să se închine idolilor, tiranul Lucian a încercat să-l tortureze în diverse moduri, crezând că nu va reuși să suporte calvarul din cauza vârstei sale. Potrivit tradiției, în timpul chinurilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul mucenicului și au rămas așa până când Sfântul Haralambie a făcut o rugăciune. La aflarea aceste minuni, cei care îl torturau pe sfânt s-au convertit și ei la creștinism.

Mai târziu, mucenicul a fost adus în Antiohia la cererea împăratului Sever. Acolo a fost supus din nou la foarte multe torturi, printre care arderea feței și jupuirea pielii de pe trup. Dar chiar și așa, de fiecare dată, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Într-un final, mucenicul a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timp ce își făcea rugăciunea înainte de moarte, cerurile s-au deschis și au apărut Iisus Hristos și îngerii săi. Mucenicul i-a cerut Domnului să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale pentru ca acolo să nu fie vreodată suferință și nici foamete sau de boli grele. Dumnezeu i-a promis că îi va îndeplini dorințele, iar mai apoi S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului. Sfântul Haralambie a murit chiar înainte de a fi executat.

Moaștele mucenicului a fost luate chiar de fiica sa, Galina, care credea, de asemenea, în Hristos. Capul sfântului este păstrat la Mănăstirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora. De asemenea, o parte din moaștele sale se află și în biserica Mănăstirii Miclăușeni, din Iași, dar și la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poștă), "Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), "Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București.

Pe parcursul vieții sale, Sfântul Haralambie a împlinit multe miracole prin harul lui Dumnezeu. El a vindecat un om posedat de duhuri rele de 35 de ani și a înviat un tânăr. În istorie descoperim și că oamenii i-au cerut ajutorul în numeroase situații dificile precum „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar și în cazul foametei din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795. Tocmai de aceea, mucenicul făcător de minuni este considerat protectorul oamenilor și al animalelor, apărătorul de boli grele și foamete.

În iconografia ortodoxă-greacă, sfântul poartă chip de preot, iar în cea rusă el este reprezentat sub chip de ierarh.

Acatistul închinat lui Sfântul Haralambie: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Haralambie

Cu ocazia zilei închinate Sfântului Haralambie, oamenii cer preotului să pregătească aghiasmă în biserică pentru ca mai apoi să o poată bea pentru sănătate. Aceasta ar avea proprietăți vindecătoare și, de asemenea, se mai folosește și la stropitul gospodăriilor, al pomilor și al vitelor.
Tot în această zi, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică colivă și colaci pentru a fi sfințite. După aceea, ei le oferă persoanelor care suferă de diverse boli. De asemenea, se fac și pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.

În Transilvania, oamenii duc mălai, grăunțe și sare la biserică pentru a fi sfințite și pentru a le oferi drept hrană animalelor din gospodărie. Se mai păstrează o mică parte din hrana binecuvântată ca leac pentru eventuale boli cu care s-ar putea confrunta vitele lor pe parcursul anului.
Tradiția spune că orice om care postește și nu lucrează în ziua dedicată Sfântului Haralambie va fi sănătos tot timpul anului. Bătrânii mai spun că mucenicul ține moartea în lanț și că o va elibera dacă nu îi este respectată ziua. Se mai zice și că dacă plouă în ziua Sfântului Haralambie, va mai ploua încă 40 de zile la rând.

Rugăciunea Sfântului Haralambie către Domnul

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoșata Ta slavă. Doamne, de-Ți place Ție, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaștele mele și se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace și sănătate trupească, mântuire sufletească și îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulțire de dobitoace, pentru trebuința oamenilor. Doamne, Tu știi că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele și le dă îmbelșugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature și să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăților; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăvește de boala ciumei”.

Rugăciune către Sfântul Haralambie Ocrotitorul

„Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, stră­lucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai ri­sipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi. Amin.”

Citește și: Valentine's Day - Adevărata poveste a Sfântului Valentin este una extrem de tulburătoare și tragică

Surse articol: Observatornews, Libertatea, Doxologia

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. O simplă rugăciune adresată lui ar putea vindeca și cele mai urâte boli
Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. O simplă rugăciune adresată lui ar putea vindeca și cele mai urâte boli
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.