Tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon. Ce nu trebuie să faci în această zi

Tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon. Ce nu trebuie să faci în această zi

Ramona Jurubita

Ziua de 27 iulie are o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din toată lumea - prăznuirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon. Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos.

Denumirea de „doctor fără de arginți” a primit-o în urma binefacerilor pe care le-a făcut total dezinteresat. Nu cerea nimănui bani sau favoruri pentru minunile săvârșite, ci se mulțumea doar cu bucuria celor pe care îi vindeca. Astăzi, este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Acesta este și motivul pentru care unul dintre spitalele din București și multe alte instituții din țară au ales să îi poarte numele.

Icoana Sfântului Mucenic Pantelimon Tămăduitorul
Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon Tămăduitorul

Importanța acestei date din calendar crește pentru că odată cu acest mare sfânt sunt pomenite și alte figuri bisericești cum ar fi: Orbul care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon, Sfintei Cuvioase Antuza, a o sută cincizeci și trei de sfinți mucenici care au murit în Marea Traciei, Sfântului Cuvios Manuel, Sfântului Mucenic Hristodul din Casandra.

Viața Sfântului Pantelimon

Sfântul Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu, fiind originar din cetatea Nicomidiei. S-a născut în anul 284 și a primit numele Pantoleon (cel în toate puternic precum un leu). Tatăl lui era senator la curtea împăratului, iar femeia care i-a dat viață a fost aceea care l-a făcut să urmeze calea credinței. Era creștină, dar păstra ascunsă în suflet conexiunea cu divinitatea, fiindcă soțul ei era păgân. Îi vorbea și fiului despre Dumnezeu și despre nemurire, iar el a început să se îndrepte spre căile sfinte după moartea acesteia.

A terminat cu succes Școala de Medicină la Nicomidia și pentru că era extrem de priceput, împăratul a decis că el trebuie să fie medicul său personal.

Viața lui Pantoleon a fost schimbată de întâlnirea cu bătrânul creștin Ermolae, care i-a spus că Hristos este singurul medic adevărat și că doar el poate vindeca suflete și trupuri.

La scurt timp, într-una din zilele în care se întorcea de la doctorul Eufrosin care îl îndruma pe calea medicinei, a zărit pe stradă un copil mort care fusese mușcat de o năpârcă. A decis că este momentul să se convingă de spusele bătrânului și l-a chemat în ajutor pe Iisus Hristos. Imediat, copilul s-a ridicat și animalul care îl rănise a murit. Această minune înfăptuită de el cu ajutorul Fiului lui Dumnezeu a dus la botezarea sa. După taina Sfântului Botez a început să vindece din ce în ce mai mulți oameni care se luptau chiar și cu boli incurabile.

Pentru că a avut grijă și de un om rănit la ordinul împăratului, ceilalți medici invidioși pe el s-au dus repede la Maximian Galeriu și l-au pârât. Așa a ajuns și el să fie supus unor chinuri groaznice, apoi a fost omorât prin decapitare.

În momentul morții sale, din cer s-a auzit cuvântul: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon.

Se spune că în momentul decapitării sfântului, din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit imediat.

Tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon. Ce nu trebuie să facem în această zi sfântă

Munca este strict interzisă în timpul acestei sărbători creștine. Din popor se știe că oamenii care lucrează în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie. 

În schimb, trebuie să ții cont de anumite superstiții ca să îți meargă bine:

  • Dacă mănânci porumb și dovlecei, vei trece mai ușor peste iarnă, fiindcă vei deveni mai rezistent/ă.
  • Dacă împarți fructe, roadele de anul următor nu vor fi viermănoase și vor fi numai bune de mâncat direct din pom.

Moaștele sfântului sunt împrăștiate în toată lumea, pentru a aduce mângâiere și alinare oamenilor din fiecare colț al planetei. Catedrala Episcopală din Galați și Catedrala Mitropolitană din Iași păstrează cate o părticică din Sfintele sale Moaște. Credincioșii pot merge acolo dacă vor să se roage pentru sănătatea lor sau a cuiva apropiat.

Citește și: Moșii de toamnă: ce tradiții și obiceiuri sunt de Sâmbăta Morților și ce trebuie să dai de pomană

Surse foto: Youtube

Surse articol: SfatulparintilorCrestinortodoxLibertatea

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.