10 lucruri neştiute despre Turnul Chindiei, din Târgoviște
Ne place să plecăm haihui prin țară, iar Târgoviște ar trebui să fie una dintre destinațiile tuturor călătorilor români (și nu numai) pasionați de istorie și de vizitarea monumentelor cu trecut glorios. Turnul Chindiei se numără cu onoare printre ele, fiind un spațiu ce a rezistat trecerii timpului și a cărui existență este legată de cea a renumitului domnitor român Vlad Țepeș.
Azi îți povestim mai multe despre acest edificiu din păcate prea puțin prețuit, ca să te convingem să îl adaugi cât de curând pe lista de obiective turistice de bifat.
Iată 10 lucruri pe care puțini le cunosc despre misteriosul Turn al Chindiei!
Turnul Chindiei, loc de odihnă pentru Dracula?
Construit (sau cel puțin definitivat) de Vlad Țepeș, Turnul Chindiei este, din multe puncte de vedere, un mister pentru istoricii de azi. Iată 10 informații mai puțin cunoscute despre cel mai important obiectiv turistic al fostei capitale a Țării Românești, Târgoviște.
- A fost construit în secolul al XV-lea, dar nimeni nu știe cu exactitate când
Cercetările arheologice desfășurate la jumătatea secolului XX au indicat faptul că Turnul Chindiei a fost ridicat cândva în secolul al XV-lea, deși nu se știe cu exactitate anul în care a început construcția sa. Un indice în acest sens este legat de observația lui Ștefan Báthory, care menționează să fi văzut un castel în regiune la 11 noiembrie 1476, identificat acum cu Turnul Chindiei.
Majoritatea opiniilor sugerează că edificiul a fost ridicat în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș (1456-1462). Inițial, scopul său era acela de apărare, dar mai apoi a fost folosit și ca punct de observație, pentru păstrarea tezaurului sau ca foișor de foc.
- A crescut în înălțime
Nu glumim. Azi, turnul se ridică la 27 de metri, dar nu a fost așa de la construcție. Între anii 1847 și 1851, domnitorul Gheorghe Bibescu a restaurat complet edificiul și i-a mai adăugat 5 metri.
- E un mister și de unde i se trage numele
Din nou, opiniile diferă și în ceea ce privește „botezul” Turnului Chindiei. Există două ipoteze principale, cea mai vehiculată fiind aceea că sinonimul arhaic pentru „apus”, respectiv „chindie”, i-a atras denumirea. Explicația este una cât se poate de solidă: la apus, soldații care făceau de strajă în turn dădeau semnalul închiderii celor cinci porți, iar după acest moment, locuitorii nu mai aveau voie să circule pe străzi și nici să aprindă focuri care ar fi putut da de gol prezența orașului de la depărtare.
Cea de-a doua opinie are parte de mai puțini adepți. Conform acesteia, importante erau ospețele care se țineau în apropierea turnului, numite „chindii”. Istoricii neagă însă această alternativă, subliniind că un punct strategic esențial nu ar fi putut fi asociat cu o simplă petrecere.
- Turnul Chindiei a lăsat o impresie puternică în epocă
Au fost mulți vizitatori celebri ai acestui edificiu și majoritatea dintre ei s-au lăsat cuceriți de însemnătatea locului. Astfel, clericul englez Edmond Chishull insistă că Turnul Chindiei este „comparabil cu cele din creştinătatea civilizată”, iar despre construcție povestea și Paul de Alep, cel care ne-a dat de veste despre funcția de „felinar pentru ceasornicarul orașului”, pe care o servea turnul, dar și despre mult mai ispititoarele fanfare orientale care răsunau spre plăcerea domnitorilor.
- Turnul Chindiei a fost construit pe lăcașul unei biserici
Dacă Turnul Chindiei a căpătat o reputație sângeroasă din cauza asocierii cu Vlad Țepeș, la baza sa stă de fapt un lăcaș sfânt. De acest lucru ne-a făcut conștienți Antonio Pigafetta, cărturar și navigator din Republica Veneției, cel care vorbea despre un „turn făcut într-o bisericuță”. Este vorba despre o construcție ce data de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, turnul fiind ridicat peste pridvorul bisericii. Pronaosul încă mai există sub actualele ziduri și se pare că era folosit și de ocupanții turnului, care mergeau să se roage, un fapt mai mult decât util în timp de asediu sau pe vreme de pace, când turnul era folosit pe post de închisoare.
- Nu toți oamenii din vechime au lăudat Turnul Chindiei
Ne place să credem că locuim pe un pământ special și suntem sigure că așa și e, de aceea nu ezităm să îi amintim și pe cei care nu au aceeași părere. Dacă Turnul Chindiei a avut parte de aprecieri la vremea sa, au existat și personalități deloc impresionate. Astfel, Aubry de La Mottraye, călător prin Europa, Asia și Africa, spunea în 1714 că nu a găsit nimic demn de remarcat în acest „castel zidit à l‘antique”. Istoricii nu sunt 100% siguri că este vorba despre Turnul Chindiei, dar acesta pare să fie consensul general.
- Cât ai de urcat până în vârf?
Vrei să vizitezi Turnul Chindiei și te întrebi de câte ore la sală ai nevoie ca să îl escaladezi? Avem o veste bună: nu va fi vorba despre un efort colosal. Scara interioară în spirală măsoară circa 122 de trepte, care te vor ajuta să ajungi la nivelul platformei superioare.
- E posibil ca Dracula să mai bântuie încă prin Turn
Mormântul lui Vlad Țepeș e încă de negăsit, în ciuda eforturilor istoricilor și arheologilor. Domnitorul a fost decapitat în decembrie 1476, iar capul i-a fost oferit sultanului, ce l-a așezat într-o țeapă pentru a marca simbolic izbânda. În ceea ce privește rămășițele pământești ale voievodului, s-a crezut inițial că au fost înmormântate la Mănăstirea Snagov din apropiere de București, dar cercetările au scos la iveală numai oase de cal. Dată fiind apropierea de Turnul Chindiei, istoricii din Târgoviște insistă că trupul lui Vlad Dracul s-ar putea odihni sub zidurile sale sau la Mănăstirea Dealu, însă alte opinii indică spre Mănăstirea Comana.
- Turnul Chindiei este simbolul orașului Târgoviște
Nu e doar cel mai vizitat obiectiv turistic din fosta capitală a Munteniei, ci și cel mai reprezentativ. Se spune că atrage anual circa 140.000 de turiști și apare inclusiv pe stema orașului.
- Turnul Chindiei este folosit și azi
Ne place atunci când monumentele epocilor trecute nu rămân uitate, uscându-se în paragină, ci sunt transformate în acord cu vremurile. Azi, turnul adăpostește o expoziție de documente, arme și obiecte care i-au aparținut lui Vlad Țepeș, dar este folosit în continuare și ca punct de observație… pentru astronomi. Profitând de înălțimea sa și de perspectiva excelentă, Turnul Chindiei oferă o vizibilitate ireproșabilă asupra eclipselor de soare și de lună, asupra cometelor sau a conjuncțiilor dintre planete.
Sperăm că te-am convins să te împaci cu trecutul și să savurezi o porție de istorie vizitând Turnul Chindiei. Conform programului publicat de targovistean.ro, monumentul poate fi vizitat conform următorului orar:
Luni: închis
Marţi-Duminică:
- program de vară: 9:00 – 18:30
- program de iarnă: 9:00 – 19:00
Taxa de intrare este de 10 lei pentru întregul ansamblu monumental Curtea Domnească, iar dacă ești elevă, studentă sau pensionară beneficiezi de o reducere de 50%. În cazul în care ai de gând să fotografiezi sau să filmezi, se percep taxe suplimentare.
Dacă ne-ai urmat îndemnul și ai vizitat Turnul Chindiei, abia așteptăm impresii „la cald”.
Vezi și imagini care te vor convinge că România e minunată!
Surse foto: iStock