17 locuri de vizitat în Munții Apuseni

17 locuri de vizitat în Munții Apuseni

Redactor Andreea Baluteanu

Unul dintre aspectele pozitive ale perioadei actuale este legat de faptul că, vrând-nevrând, redescoperim atracțiile turistice atât de frumoase ale țării noastre. Începem să realizăm din nou că avem o patrie cum nu mai e alta, pe care este cazul să învățăm să o iubim și să o protejăm așa cum trebuie. Și ce poate fi mai potrivit decât să lăudăm cele mai impresionante locuri de vizitat din Munții Apuseni?

Lanțul muntos din Transilvania face parte din Carpații Occidentali și reprezintă o destinație turistică pur și simplu superbă, adorată de români și nu numai. Cu peisaje care par desprinse din ilustratele din Elveția, descoperă mai jos locurile de poveste de vizitat din Munții Apuseni!

Munţii Apuseni obiective turistice: peșteri pe care nu le vei uita

Să ne înțelegem: puține țări se pot lăuda cu o rețea de peșteri la fel de spectaculoase precum cele din Munții Apuseni. Îți spunem mai jos care sunt cele pe care trebuie neapărat să le vizitezi cât trăiești pe acest pământ!

  1. Ghețarul de la Scărișoara

Chiar dacă numele îi spune altfel, primul loc de vizitat din Munții Apuseni este de fapt o peșteră, care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și din sud-estul Europei. Cu o vechime de peste 3800 de ani și declarat monument al naturii încă din 1938, Ghețarul de la Scărișoara te îmbie cu câteva obiective de neratat: Sala Mare, Biserica și formațiunea cu stalagmite de gheață. Regimul de ventilație natural menține gheața, chiar dacă condițiile climatice nu ar fi altfel corespunzătoare, iar peștera din Parcul Natural Munții Apuseni este vizitată anual de mii de turiști impresionați.

Ghețarul de la Scărișoara

Sursa foto: Instagram

  1. Peştera Poarta lui Ionele

Județul Alba este renumit pentru multitudinea de peșteri, motiv pentru care a fost numit și „țara de sub pământ”, iar Peștera Poarta lui Ionele este una dintre cele care îți taie respirația, facându-l unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Munții Apuseni. Monument al naturii din 1999, peștera este localizată în Munții Bihor, fiind sculptată în calcare albe și vizitată și de un pârâu care țâșnește de la intrare și curge apoi în cascade spectaculoase în interior. Legenda spune că aici și-a găsit adăpost un haiduc pe nume Ionel și, fie că alegi să o crezi sau nu, ar fi păcat să nu vizitezi obiectivul turistic.

  1. Gheţarul de la Vârtop

Fratele mai mic al Ghețarului de la Scărișoara, Ghețarul de la Vârtop este impresionant în felul său. Nu la fel de mare, e însă găzduit de o peșteră ce mai poartă și numele de „peștera minunată” grație formațiunilor extrem de diverse pe care le adăpostește. Ce mai e relevant e că aici au fost descoperite urmele unor oameni de Neanderthal cu o vechime de peste 62000 de ani, așa că, dacă ești pasionată de istorie, știi unde să îți petreci vara aceasta. Traversarea peșterii e destul de aventuroasă și spectaculoasă, așa că, dacă ai poftă de o incursiune ca în filme, iată un alt motiv ca să o vizitezi.

  1. Peştera Pojarul Poliţei din Gârda de Sus

Situată tot în Munții Bihor, această peșteră a mai fost numită și „peștera muzeu” grație rețelei impresionante de speleoteme, cuprinzând întreaga gamă a acestor formațiuni. Însă un regal turistic în sine nu este doar vizitarea peșterii, dar și a împrejurimilor: păduri înalte de conifere, o poiană multicoloră, ca în povești, și lacuri ale căror adâncimi sunt cercetate cu uimire și fascinație de către scafandri. Te mai miri că obiectivul e inclus cu cinste printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Munții Apuseni?

  1. Peștera Urșilor

Era imposibil să nu amintim unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate obiective turistice din România. Lungă de peste 1,5 km, peștera este faimoasă mai ales grație urmelor de fosile de urs de cavernă, ce a trăit acum mai bine de 15000 de ani. Iar dacă nu ești încă înfiorată, află că aceste rămășițe provin de la 140 de urși despre care geologii consideră că au fost blocați în peșteră și s-au devorat reciproc. Sperăm că nu te-am întristat, mai ales că acest loc din Apuseni e chiar mirific, cu formațiuni de stalactite şi stalagmite cu nume pitorești precum Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Căsuța Piticilor sau Sfatul Bătrânilor.

pestera ursilor

Sursa foto: Instagram

Vacanță în Apuseni: locuri mirifice de vizitat în Muntii Apuseni

Iată ce alte locuri de vizitat din Munții Apuseni trebuie neapărat să incluzi pe lista ta de must-see!

  1. Cascada de la Vidra

Aflată în partea de sud a Munților Bihor, cascada mai este recunoscută și sub numele de Cascada Pișoaia și te așteaptă „peste drum” de Dealului cu Melci. O splendidă cădere de apă de la 18 metri, cascada e înconjurată de superbe păduri de conifere și de formațiuni calcaroase care te vor face să te simți precum într-o poveste în care apa a sculptat relieful pentru delectarea ochiului nostru. Nu este de mirare că este unul dintre acele locuri de vizitat în Munții Apuseni care te vor lăsa fără suflare.

  1. Cascada Răchiţele

Nu am fost nicicând mai sigure pe noi decât acum, când îți spunem că această cascadă e una dintre cele mai frumoase. Are o înălțime de peste 30 de metri și o apă căzând în valuri de spumă albă ce amintesc de voalul unei mirese, de unde și denumirea de cascada „vălul miresei”. O altă legendă circulă la adresa acestui loc de poveste: o mireasă de demult și-ar fi găsit sfârșitul căzând de pe stâncile abrupte, iar nuntașii i-au plâns atât dispariția, încât au format cu lacrimile lor cascada. Aflată la o altitudine de 1000 de metri, la poalele Masivului Vlădeasa, cascada Răchițele trebuie neapărat inclusă pe lista obiectivelor turistice de bifat într-o viață.

  1. Cheile Râmeţului

Una dintre cele mai frumoase călătorii pe care le vei face la viața ta este aceea prin Cheile Râmețului. Imaginează-ți peripeții printre canioane, trecători înguste tăiate în stânci amețitoare, pe sub arcade antice de piatră, înconjurate de priveliști spectaculoase cu păduri, fânețe sau poieni. Firește, trebuie să te anunțăm că te așteaptă o lume de apă și de masive, în Munții Trascăului. Zona ce cuprinde aproximativ 150 de hectare a fost declarată rezervație naturală protejată încă din 1969 și are o altitudine maximă de 1139 de metri. În cele mai periculoase zone, traversarea se face pe cabluri suspendate, așa că ai și doza necesară de sare și piper.

Cheile Râmeţului

Sursa foto: Instagram

  1. Detunata Golașă

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Munții Apuseni ce ne-a încântat ochiul, straniu și înspăimântător totodată, este Detunata Golașă. Coloanele de bazalt au forme ciudate, nepământene, multe locuri sunt lipsite de vegetație, iar rocile prăbușite par a fi un teren minat dintr-un basm demult uitat. Denumirea locului e prilejuită de sunetul puternic pe care îl produc pietrele care se desprind, suprapunându-se peste vuietul vântului și amintindu-ne de ce țara noastră este unică în lume.

Parcul Naţional Apuseni: cele mai frumoase obiective turistice

Situat în vest, pe suprafața a trei județe (Cluj, Alba și Bihor), Parcul Național Apuseni a fost omagiat în 2009 drept o destinație turistică de top în cadrul Galei Premiilor EDEN (European Destinations of Excellence) de la Bruxelles. Ne mândrim din tot sufletul de patrioate cu fauna și vegetația diverse, dar și cu relieful spectaculos, și îți recomandăm cele mai frumoase obiective turistice.

  1. Șesul Padiș și Peștera Padiș

În puține locuri îți va fi dat să admiri asemenea frumuseți ca pe acest platou situat la o înălțime de 1225 de metri. Te înconjoară câmpii verzi și proaspete, doline molcome, lacuri albastre ce reflectă cerul și păduri de molizi. Printre obiectivele acestor locuri de vizitat din Munții Apuseni se mai numără Peștera Padiș, Cabana Padiș și Vârful Biserica Moțului, de unde te poți bucura de o priveliște extraordinară, care pur și simplu îți taie răsuflarea!

sesul padis

Sursa foto: Instagram

  1. Măgura Vânătă

Protagonistă și a unui traseu montan deosebit de frumos, Măgura Vânătă e de fapt o creastă în formă de sector de cerc ce are o lungime de aproximativ 12 km care îl face să fie unul dintre cele mai aventuroase locuri de vizitat în Munții Apuseni. Pornești de la zona de izvoare a Someșului Cald, te plimbi prin pădure și culegi afine, fructele ce au dat și numele de „vânătă” al măgurii, apoi urci pante line și te bucuri de mișcare și de viață. Poți admira Muntele Țapu și Groapa Ruginoasă, vârful Curcubata Mare sau poienile Cuciulata.

  1. Poiana Florilor

De fapt o serie de poieni, toate pline de specii parfumate și colorate de flori, Poiana Florilor este o gură de rai în mijlocul pădurilor de conifere. Rezervația naturală de pe teritoriul județului Bihor e arie protejată din 2000 și abundă în flori rare, precum bulbucii de munte, săbiuța sau crinul de pădure.

Trasee din Munții Apuseni: pe unde te poți plimba în această vară

Mai avem aproximativ o lună de vară, așa că tânjești la și mai multe locuri de vizitat în Munții Apuseni? Îți recomandăm următoarele trasee, gata să îți schimbe viața.

  1. Traseul Vârtop – Vârful Tătăroaia

Vrei un traseu mediu ca dificultate, dar peste putință de imaginat ca frumusețe? Alege acest itinerariu, cu o lungime totală de aproximativ 7 km la dus, pe care îl vei încheia în aproximativ 3 ore. Traseul debutează în stațiunea Vârtop, trece apoi prin dreptul Gropii Ruginoasa, parcurge păduri și poieni de basm, drum forestier și urcă pe vârfurile Știrbina și Giunașul, încheind apoi pe Tătăroaia.

traseul vartop

Sursa foto: Instagram

  1. Traseul Cantonul Negrea (D.N. 75) – Peştera Porţile Bihorului

Te-am speriat cu cele 3 ore de traseu de mai sus, fiindcă nu te vezi încă în stare de a bifa așa ceva? Atunci îți recomandăm un traseu fermecător de doar 40 de minute. Acesta pornește din dreptul Cantonului Negrea, ajunge la un drum forestier punctat de o carieră de marmură și se încheie în dreptul Peșterii Porțile Bihorului, făcându-l să fie unul dintre cele mai ușoare trasee de vizitat în Munții Apuseni..

  1. Traseul Boga – Cascada Bulbuci

Un traseu spectaculos atât vara, cât și iarna, acest miracol al Munților Apuseni are un grad de dificultate ușoară și te va recompensa cu două ore de plimbare prin unii dintre cei mai frumoși munți din lume. Vei admira peisajele de la Piatra Ciungilor și Cascada Bulbuci, bucurându-te de priveliști sublime și de un urcuș lin, atât de relaxant.

Staţiuni în Apuseni: unde te poți relaxa în România

Stațiunile din inima munților sunt un prilej perfect de a te reconecta cu natura și cu acele părți imemoriale, eterne ale sufletului tău. Iată ce îți recomandăm!

  1. Stâna de Vale

Stațiunea de odihnă și de tratament se află în Munții Vlădeasa, la o altitudine de 1100 de metri, în județul Bihor. Ferită de vremea urâtă, răcoroasă vara și un paradis al zăpezii iarna, Stâna de Vale te încântă cu peisaje ce nu par a aparține acestei lumi, cu propuneri de drumeții și trasee către cascade, peșteri sau obiective turistice impresionante. Nu ai cum să nu o incluzi pe lista de locuri de vizitat din Munții Apuseni.

stana de vale

Sursa foto: Instagram

  1. Stațiunea Moneasa

Situată într-o depresiune cu climă blândă cu influențe mediteraneene, Stațiunea Moneasa te îmbie să o vizitezi dintr-o vale acoperită de păduri. Numită și „perla Munților Apuseni”, Moneasa reprezintă un obiectiv turistic balneoclimateric însemnat, cu izvoare cu apă tămăduitoare și băi termale cu rol terapeutic. Noi ne-am rezervat deja bilete pentru o vacanță de vară petrecută descoperind România!

Acestea sunt numai câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Munții Apuseni! Descoperă splendorile plaiurilor mioritice și în cele mai frumoase sate din România, precum și cele mai pitorești stațiuni montane. Vezi și 10 călătorii ieftine pe care le poți face în 2020!

Nu te-ai săturat de Munții Apuseni? Iată locul celebru vizitat de turiști de peste tot!            

Surse foto: iStock, Instagram

Ai fost binecuvântată ori blestemată la naștere?
Incepe quiz
Ai fost binecuvântată ori blestemată la naștere?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.