Cele mai frumoase sate din România: topul locurilor pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

Cele mai frumoase sate din România: topul locurilor pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cele mai frumoase sate din România - o listă atât, atât de greu de realizat, având în vedere că țara noastră e plină, de la un capăt la altul numai de bijuterii de sate, care mai de care mai frumoase, parcă desprinse din basme! Da, printre toate acestea, sunt câteva locuri în care tu, ca fiu sau fiică a acestei țări, trebuie să ajungi cel puțin o dată în viață în aceste locuri de poveste.

Veşnicia s-a născut la sat. Și ca să îți cunoști viitorul, trebuie să îți cunoști și să îți onorezi trecutul. Și nu e nicio clipă mai potrivită decât prezentul să ne întoarcem acolo unde a început totul. Slavă Domnului... avem unde fugi! România este plină, de la un capăt la altul, de sate care mai de care mai pitorești, numai bune pentru o scurtă – sau mai lungă, dacă permit timpul și bugetul – evadare dintre blocurile de beton și clădirile din sticlă printre care ne ducem viața de zi cu zi.

Pentru cei dornici de o excursie făcută într-un cadru mai rustic, v-am alcătuit aici un top al celor mai frumoase sate din România. Lectură plăcută și călătorie de vis!

Rimetea, cel mai frumos sat secuiesc din România

Aflat în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, Rimetea este considerat unul din cele mai frumoase sate din Transilvania și probabil cel mai frumos sat secuiesc din România. Pe lângă arhitectura unică și peisajul minunat, Rimetea este o așezare faimoasă și pentru istoria sa zbuciumată. Situată la poalele Munților Trascau, de unde provine numele vechi. Germanii îl cunosc și ca Eisenmarkt sau Eisenburg, deoarece satul a fost cândva foarte populat de sași.

Așezată la poalele Munților Trascău, Rimetea se laudă cu o arhitectură tradițională săsească spectaculoasă, tradiții autentice păstrate de sute de ani de localnicii care, de la mic la mare, din generație în generație, au grijă cu sfințenie de locul ce le servește drept casă. Când ajungi în Rimetea simți că ai intrat într-o lume diferită.
Conform Wikipedia, casele albe, caracteristice zonei, extrem de bine întreținute, s-au construit În jurul anilor 1870 , după un incendiu. Stilul arhitectonic al clădirilor sale a făcut ca o mare parte dintre acestea să fie declarate monumente de arhitectură. Casele au o arhitectură specifică, cu influențe secuiești și nemțești care au dus la apariția unui sincretism stilistic aparte în Ardeal. Localnicii spun că chiar și actorul britanic Jeremy Irons a fost impresionat de sat când l-a vizitat acum ceva vreme.

Citește și 5 stațiuni balneare din România pe care trebuie să le vizitezi

Rimetea este cunoscut internațional sub imaginea de satul cu case albe, ascuns într-o „găleată” imensă de granit. A fost primul sat care a fost distins de Comisia Europeană în 1999 cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectural.

 Casele albe traditionale din Rimetea

Odată ajungi în Rimetea, turiștii au posibilitatea de a merge în excursii de trekking pe Vârful Piatra Secuiului. Vârful Piatra Secuiului, cu o înălțime de 1171 m în Munții Trascău, este situat la limita satelor Moldovenesti și Rimetea. Din acest motiv a devenit foarte popular printre turiștii care vizitează această regiune. Peisajul din vârful munților merită tot efortul urcării în sine, iar acesta este motivul pentru care acest traseu de drumeție a devenit unul dintrepreferatele multor turiști.

Viscri, casa departe de casă a Prințului Charles

Unul dintre cele mai cunoscute sate transilvănene și – după cum deja știe toată lumea - una dintre destinațiile preferate ale prințului Charles care și-a luat și casă aici, este Viscri. O vacanță în Viscri ar trebui să include, fără dar și poate, un tur al bisericii fortificate și o vizită la fierarul local, unul dintre puținii care mai păstrează tradiția acestei meșteșuguri vechi.

De la poarta de lemn și grădina pomilor fructiferi care înconjoară treptele de piatră uzate de iernile reci și până la muzeul din biserică, totul arată exact ca acum câteva secole. Bănci sculptate din lemn, pe care anii și-au lăsat, vizibil, amprenta, și o cutie a milei pictată manual pot fi admirate la biserica fortificată din Viscri.

Un tur al bisericii ar trebui să includă plimbarea obligatorie prin camerele vechiului muzeu, unde sunt expuse cufere săsești pictate manual, haine de nuntă din secolul al XIII-lea, câte și mai câte seturi de ceramic, pătuțuri de lemn pentru copii sau cărți de rugăciune vechi de mai bine de 200 de ani.

 

Sfântu Gheorghe, Delta Dunării

Un mare, uriaș avantaj al acestui pitoresc și unic sat este faptul că se poate ajunge la el doar pe apă. Exact! În sFântu Gheroghe nu vei auzi niciodată zgomotul mașinilor! Aflat în estul extrem al țării, în Delta Dunării, Sfântu Gheorghe oferă ceea ce niciun alt loc din România nu poate: plaje cu adevărat sălbatice, posibilitatea de a vedea ultimii cai sălbatici rămași din Europa, mâncare locală delicioasă, apusuri de soare care îți taie răsuflarea, nopți înstelate pline de magie și toată liniștea după care tânjește sufletul tău.

 

Sfântu Gheorghe este, fără dar și poate, locul în care vei avea privilegiul să îți răsfeți papilele gustative cu unele dintre cele mai bune mâncăruri de pește din bucătăria românească.

Extrem de prietenoși și de dispuși să ofere o experiență complete turiștilor, localnicii vor fi încântați să te ducă pe tine și pe ai tăi în călătoria vieții - pe canal, cu barca, unde o să faceți cunoștință cu incredibila faună sălbatică a Deltei. Neapărat de bifat locul în care Dunărea se contopește cu Marea Neagră!

Tohani, raiul iubitorilor de vin

Situat în județul Prahova, printre dealurile acoperite cu viță de vie, Tohani este un sat pitoresc unde viața cu tot ce înseamnă ea se învârte în jurul iubirii pentru vin. Viile situate în această parte a României, parte a regiunii viticole Dealu Mare, sunt renumite la nivel mondial pentru vinurile lor roșii. Satul Tohani este faimos și pentru o poveste de dragoste regală.

 

Sursa foto Instagram

Aici principele Nicolae, fiul lui Ferdinand I și regina Marie a României, s-a căsătorit cu dragostea vieții sale, o femeie obișnuită dar extrem de frumoasă pe nume Ioana Dumitrescu Doletti, fiică de moșier din Tohani, renunțând astfel la statutul regal. De ce să bați lungul drum până în Toscana când Tohaniul te așteaptă cu brațele deschise, dealurile cu vii parfumate și vin îmbătător curgând, neîncetat, în pahare?

Citește și Mocănița, principala atracţie turistică din nordul țării. Iată care este traseul său, în funcţie de zonele pe care le vizitezi

Satul caselor încondeiate, Ciocănești

Nimeni nu se poate îndoi că neasemuitul Ciocănești este unul dintre cele mai frumoase sate din România. Aflat în Bucovina, județul Suceava, Ciocănești este renumit pentru casele sale, care au exterioarele pictate cu motive populare tradiționale românești, obicei ținut încă și azi de localnici, așa cum au învățat ei mai bine de la părinți și bunici. Încă. Chiar și Poșta, Primăria și chiar și clădirile magazinelor obișnuite păstrează acest impresionant obicei. Tiparele după care se realizează ouăle pictate sunt păstrate din generație în generație, și, ce e absolut fascinant… fiecare formă are un sens, nimic nu este întâmplător.

 

Astfel, diamantul este simbolul înțelepciunii, pătratul este simbolul inteligenței, cercurile simbolizează infinitul și eternitatea, plasa sau sita separă binele de rău.

O plimbare prin satul caselor încondeiate, în care se află și un muzeu al ouălor pictate care poartă aceleași simboluri mai sus amintite, te va lăsa fascinat și intrigat de complexitatea culturii populare autohtone. Satul Ciocănești este un bun punct de plecare pentru drumeții montane către masivul Suhard, Obcina Mestecăniș sau Parcul Național Munții Rodnei.

Oua incondeiate la muzeul din Ciocanesti

Sursa foto pentru Ciocănești, Instagram

Satul Biertan, Transilvania

Unul dintre satele binecuvântate cu biserici fortificate din Transilvania, parte a listei de patrimoniu mondial UNESCO în anii 90, Biertan, loc desprins parcă dintr-un basm, nu avea cum lipsi din nobila listă a celor mai frumoase sate din România. Satul, amplasat la numai 80 de kilometri de Sibiu¸ la 20 de kilometri de Sighișoara și 30 de Mediaș, este important și pentru una dintre descoperirile arheologice importante pentru trecutul țării noastre.

 

În apropierea satului, îngropat în pădure, a fost descoperit un obiect votiv din bronz care este una dintre dovezile existenței unei populații creștine vorbitoare de limba latină în Dacia de după retragerea hotărâtă în anul 271 de împăratul Lucius Domitius Aurelianus (270-275) și implicit a originii autohtone a românilor în Transilvania.

Mestesugar din Biertan

Construit în jurul bisericii fortificate pe la sfârșitul secolului al XIII-lea, o adevărată comoară arhitecturală medieval, Biertanul poate fi văzut cap-coadă în decurs de o zi.

Satul Breb, județul Maramureș

Numele satului Breb, aflat în magica zonă a Maramureșului, la baza munților Gutai fiind situat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmației și 52 km de Baia Mare, provine de la un animal de apă dispărut (castorul european), care locuia în Breboaia, râul care traversează satul. 

 

Localnicii încă îmbracă, mândri nevoie mare, portul popular maramureșean (mai ales în zilele de duminică și la sărbători), casele și porțile falnice de lemn își poartă tradiția și amintirile vremurilor demult apuse și-n zilele noastre, ulițele rămase neasfaltate tot din dorința oamenilor de a-și păstra autenticitatea…

Troita din Breb

Deoarece și-a păstrat atât de bine tradițiile, Breb atrage anual fotografi străini care vor să imortalizeze una dintre puținele “felii” din trecut încă la îndemâna noastră…

Maria, țesătoarea din Satul Breb, sursa foto Instagram

Casa traditionala din Breb

Sursa foto Instagram

Satul Măgura, județul Brașov

Un adevărat Rai pe pământ pentru cei îndrăgostiți de tradițional, de acel autentic parcă neatins de mâna omului modern, satul Măgura este mai mult decât accesibil, aflându-se la numai 30 de kilometri de Brașov, în comuna Moieciu. Îmbrățișat cu căldură crestele Munților Piatra Craiului și Bucegi, Măgura este imaginea perfectă a satului românesc: case tradiționale presărate ici pe colo pe niște coline (încă) verzi, ulițe prăfuite și copii cu obraji rumeni jucându-se, nestingheriți, în aer tare și curat de munte…

 

Găsește-ți câteva zile libere pentru ale petrece în acest colț de Paradis desprins din cel mai frumos tabolu pe care ochii tăi au să-l vadă în această viață. Primăvara sau toamna, de preferat, pentru o experiență pe care să o povestești și nepoților nepoților tăi.

”Eu cred că veşnicia s-a născut la sat./ Aici orice gând e mai încet,/ şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,/ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,/ci adânc în pământ undeva”… (Lucian Blaga, Sufletul satului)

Surse foto: Istock, Instagram

Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.