5 stațiuni balneare din România pe care trebuie să le vizitezi

5 stațiuni balneare din România pe care trebuie să le vizitezi

Redactor Raluca Margean

Vacanța este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru că îți oferă zile de relaxare, de odihnă și răsfăț, dar și o mică evadare din rutina zilnică, o ocazie unică pentru a uita de probleme și responsabilități și de a-ți reîncărca bateriile.

Ca să te poți bucura cât mai mult de aceste momente, cel mai bine este să îți petreci vacanța în locuri cu totul speciale. Nu trebuie neapărat să mergi în destinații exotice la capătul lumii, pentru că ai și în România locuri absolut minunate în care te poți relaxa și bucura din plin de natură.

Aceste 5 stațiuni balneare din România sunt perfecte pentru o vacanță de neuitat!

Cele mai frumoase stațiuni balneare din România pe care trebuie să le vizitezi

1. Băile Tușnad

stațiuni balneare

Sursa foto: Pinterest

Stațiunea Băile Tușnad este situată în partea sudică a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 de metri, între munții Harghita și Bodoc. Cunoscută sub denumirea de „Mica Elveție”, stațiunea este localizată într-un cadru natural extrem de pitoresc, cu un aer puternic ozonat, bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi. Izvoarele naturale de apă minerală și termală din stațiune sunt folosite pentru tratarea diverselor boli, de la cele cardiovasculare, la afecțiuni digestive și ale sistemului nervos. Stațiunea dispune de bază de tratament unde se efectuează băi carbogazoase calde, aplicații cu parafină, hidroterapii şi fizioterapii, gimnastică medicală și electroterapie. 

Sesiunile de tratament pot fi combinate cu drumeții și excursii, pentru că sunt destul de multe obiective turistice în apropiere care pot fi vizitate. De exemplu, Lacul Ana este una dintre atracțiile zonei care nu trebuie ratate. Acesta este singurul lac vulcanic din România, se află la numai 10 kilometri de centrul stațiunii Băile Tușnad și este un loc în care te poți bucura de liniștea și frumusețea naturii.  

Dacă ajungi în Băile Tușnad, este păcat să nu vizitezi și Fabrica de bere Csíki Sör, situată în localitatea Sânsimion, la 16 kilometri de stațiunea balneoclimaterică. Cu această ocazie, poți vedea procesul de producție și să guști din toate sortimentele de bere Csiki Sor, inclusiv berea cu miere sau cu afine pe care fabrica le produce.

Mai poți vizita și Mânăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc, edificiu care datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, când călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic. În următoarele secole, construcția a fost transformată și reconstruită de mai multe ori.

2. Băile Balvanyos, județul Covasna

stațiuni balneare

Sursa foto: Pinterest

Nu departe de Tușnad, în județul Covasna, se află Băile Balvanyos, o stațiune balneoclimaterică cu numeroase izvoare de apă minerală și emanații mofetice (eliberări de bioxid de carbon și sulf) cu caracter postvulcanic care tratează afecțiunile reumatice și hipertensiunea arterială. Stațiunea se întinde pe versanții munților Bodoc și ai Masivului Puturosu, la o altitudine ce variază între 840 și 950 de metri și dispune de un peisaj mirific. În zonă se află nenumărate bazine cu apă carbogazoasă și mofete amenajate unde poți profita de proprietățile curative ale apelor respective.

Pe lângă tratamentele de care poți beneficia în această stațiune, există și alte activități și atracții turistice care nu trebuie ratate. Printre acestea se află ruinele Cetății Balvanyos, care a fost ridicată în jurul anilor 1000, și Peștera Sulfata Turia, o grotă sulfuroasă aflată la peste 1.000 de metri altitudine. Această peșteră are cea mai mare concentrație de sulf din țară și din Europa și este folosită pentru tratarea unor afecţiuni ale inimii și ale sistemului vascular, emanațiile de gaz având ca efect accelerarea circulației periferice a sângelui.

Dacă ai nevoie de un pic de aventură, poți practica rafting și kayak pe râul Olt. Cu ajutorul unor instructori autorizați și cu echipament special de protecție, poți porni pe traseul care pornește din localitatea Tușnad Sat și coboară până la barajul Bixad, măsurând aproximativ 15 kilometri. Pentru o sesiune de rafting e nevoie de minimum 4 participanți, însă kayakul poate fi închiriat indiferent de numărul participanților.

O altă distracție potrivită pentru toată familia este Parcul de aventură Balvanyos, unde vă puteți cățăra în siguranță și vă puteți bucura de trasee cu obstacole sau tiroliene.

3. Băile Olănești, județul Vâlcea

stațiuni balneare

Sursa foto: Pinterest

Apele minerale de la Olănești sunt considerate „ape tămăduitoare”, tratând nenumărate afecțiuni digestive, renale, respiratorii, dermatologice și metabolice. De asemenea, persoanele care suferă de diverse alergii pot beneficia de tratamente cu injecții cu apă sufuroasă izotonă captată direct de la izvor.

Stațiunea este un important centru curativ, însă în împrejurimi există și nenumărate alte atracții turistice care merită vizitate. Poți face o drumeție la Schitul Iezer, care este una dintre cele mai izolate sihăstrii din nordul Olteniei, sau poți face o plimbare pe Aleea Izvoarelor, o alee care se întinde pe o lungime de 1 kilometru, trece pe lângă principalele izvoare și urmărește cursul Râului Olănești. Pe malul acestui râu se află și o plajă improvizată, unde turiștii pot înota în apa limpede și rece în timpul verii.

4. Vatra Dornei, județul Suceava

stațiuni balneare

Sursa foto: Pinterest

Vatra Dornei este o așezare montană situată în partea de nord a țării, în județul Suceava. Aflată la o altitudine de aproximativ 800 de metri, Vatra Dornei este o stațiune cunoscută pentru izvoarele sale cu ape minerale feruginoase, calcice, sodice, magnezice și hipotone, dar și pentru bioclimatul montan tonic și nămolul de turbă. În stațiune se pot trata diferite afecțiuni, precum cele cardiovasculare, afecțiuni ale aparatului locomotor, respirator, digestiv și altele. Tratementul include băi carbogazoase, băi de plante medicinale, termoterapie, electroterapie, fototerapie, dar și pulmoterapie (aerosoli cu apă sulfuroasă).

Stațiunea așteaptă turiștii în orice sezon. Iarna poți practica schiul sau alte sporturi de iarnă, iar în restul anotimpurilor poți face drumeții, excursii la diversele obiective turistice din zonă. În orașul Vatra Dornei poți vizita minunatele clădiri monumente istorice, precum Gara Vatra Dornei, Sinagoga, Casa de lemn Aurora Negrea, sau poți merge la Muzeul Etnografic al Bucovinei și la Muzeul Științelor Naturale. Dacă vrei să explorezi împrejurimile, ai la dispoziție telescaunul care acoperă zona dintre oraș și Dealu Negru.  

Nu departe se află și Mănăstirile Sucevița, Voroneț, Moldovița și altele la fel de frumoase.

5. Băile Herculane, județul Caraș-Severin

stațiuni balneare

Sursa foto: Pinterest

Una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa se află la noi în țară, în județul Caraș-Severin. Prima atestare documentară datează din anul 153, fiind descoperite în zonă vestigii romane. Perioada de glorie a stațiunii a fost în timpul imperiului austro-ungar, austriecii construind edificii extrem de frumoase în stil baroc și modernizând băile termale vechi. Din păcate, clădirile frumoase sunt lăsate astăzi în paragină, însă în stațiune se mai află baze de tratament unde sunt tratate afecțiuni reumatice, neurologice sau ale aparatului locomotor. Apele minerale termale bicarbonate, clorurosodice și ușor sulfuroase au proprietăți curative și sunt încă extrem de căutate de turiști.

În Herculane există și câteva oportunități de distracție, printre care traseul de tiroliană care are aproximativ 70 de metri și unește cele două maluri ale râului Cerna.

Dacă mai ai la dispoziție câteva zile de concediu, merită să te odihnești în aceste stațiuni balneare. Combinația excelentă între tratament și obiective turistice transformă aceste stațiuni în destinații perfecte pentru relaxare și odihnă. Iar dacă nu te-ai săturat de vacanță și cauți și alte distracții, îți recomandăm să vizitezi cele mai trăsnite muzee din Europa.

Surse foto: Pixabay, Pinterest

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - travel

    1. Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate! (139 vizite)