Care sunt cele mai bune locuri de camping în România

Care sunt cele mai bune locuri de camping în România

Redactor Raluca Margean

Campingul în România poate fi o activitate super distractivă și tot mai multe persoane încep să fie interesate de o astfel de aventură inedită. Familiile cu copii sunt de obicei cele mai încântate de camping și, indiferent că aleg să campeze într-o rulotă sau cort, au parte de o experiență de neuitat. Dacă te gândești și tu să mergi în camping în vacanță, află care sunt avantajele și dezvantajele unei astfel de călătorii, dar și care sunt cele mai frumoase locații din România unde poți poposi cu rulota sau cortul!

Care sunt cele mai bune locuri de camping în România

Avantaje și dezavantaje ale campingului în România

Turismul de camping nu este la fel de dezvoltat ca în alte țări din Europa. Cu toate acestea, încep să fie tot mai multe locuri special amenajate pentru iubitorii escapadelor pe patru roți sau drumeților care călătoresc de colo-colo cu cortul în spate. În plus, peisajele României sunt cu adevărat spectaculoase, astfel încât există întotdeauna și alternativa de off camping. Așadar, iată care sunt cele mai bune motive pentru care să mergi cu campingul în România:

Petreci mai mult timp în natură. Cazarea la un hotel sau pensiune îți aduce un confort superior, însă campingul în natură îți oferă mai multe experiențe inedite. De la privitul cerului înstelat, la participarea la un foc de tabără și miniexcursiile prin împrejurimi, vei avea ocazia să te reconectezi cu natura și să te încarci pozitiv mai mult.  

Campingul îți oferă posibilitatea de deconectare de la viața de zi cu zi. Petrecând mai mult timp în aer liber, vei reuși să te relaxezi mai mult. Dacă lași deoparte grijile și problemele zilnice, îți vei reduce nivelul de stres și te vei putea bucura în liniște de lucrurile simple.

Vei experimenta un stil de viață diferit în comparație cu cel de acasă. Nu vei avea același nivel de confort, dar acest lucru te va ajuta să apreciezi mai mult facilitățile de la tine acasă. În plus, este posibil să-ți faci noi prieteni și chiar să realizezi niște conexiuni de afaceri.

Poate fi mai ieftin decât alte forme de vacanță. Chiar dacă vei plăti anumite cheltuieli de cazare, acestea nu se ridică neapărat la nivelul unei călătorii la hotel. Deoarece vei fi nevoit să te autogospodărești, vei face mai multe economii și vei rămâne cu amintiri de neuitat.

Chiar dacă există multe alte avantaje ale campingului, uneori pot apărea unele probleme. Iată care sunt acestea:

Un nivel scăzut de confort. Dacă ești obișnuit cu facilități de lux, s-ar putea să ai probleme să te adaptezi în anumite zone de camping din România. Totuși, au început să apară și campinguri pentru călătorii mai pretențioși, unde gradul de confort este foarte ridicat. Bineînțeles, și costurile cresc în aceste zone, dar de cele mai multe ori, merită tot efortul. Calitatea campingului diferă, așadar este important să te informezi cu privire la serviciile oferite înainte de a-ți face rezervarea.  

Poate fi foarte aglomerat. Deoarece tot mai mulți oameni au început să prindă gustul acestor aventuri în natură, campingurile pot fi zone destul de aglomerate. Acest lucru înseamnă că va trebui să faci rezervare în avans, dar și că este posibil să nu obții liniștea de care ai nevoie pentru a te relaxa complet. Dacă colegii tăi de camping sunt ceva mai zgomotoși, nu te vei putea odihni foarte bine, ceea ce nu este de dorit.

Pot apărea diverse incidente. De exemplu, campingul poate fi problematic în zilele ploioase deoarece întreaga zonă se poate transforma într-o mare de noroi și bălți. De asemenea, pot apărea foarte multe deșeuri, în funcție de cât de civilizați sunt oamenii care campează. De asemenea, în funcție de zona unde ai poposit, poți avea de furcă și cu animalele sălbatice. Așadar, sunt destul de multe incidente ce pot apărea, care îți pot ruina întreaga experiență. Pe de altă parte, dacă stai să te gândești, pot exista diverse probleme în orice tip de vacanță.

Ce trebuie să știi înainte de a rezerva un loc într-o zonă de camping în România

Dacă te decizi la o cazarre într-un camping, trebuie să ai în vedere anumite lucruri esențiale, pentru a te putea bucura de această experiență inedită în natură. Iată câteva sfaturi de la specialiști:

Alege cu grijă locațiile. Trebuie să fii atent când optezi pentru o anumită locație, deoarece nu toate zonele de camping din România oferă condiții excelente. Gândește-te la toate lucrurile pe care vrei să le găsești în camping, apoi caută locațiile care se potrivesc nevoilor tale. Înainte de a face rezervarea, asigură-te că au toate facilitățile pe care ți le dorești.

De exemplu, verifică dacă campingul:

  • Acceptă sau nu animale de companie
  • Are facilități pentru dizabilități (dacă este cazul)
  • Este racordat la electricitate și apă curentă
  • Oferă servicii de colectare a gunoiului menajer

Nu pleca de acasă fără documentele mașinii și actele personale (Certificate de asigurare, Document de înmatriculare auto, Permis de conducere, etc)

Asigură-te că ai la tine și ceva mâncare. În unele campinguri nu vei găsi mâncare sau băutură, așadar ia cu tine câteva alimente esențiale, precum: ceai, cafea, zahăr, sare și piper, cereale pentru mic dejun, conserve, fructe și legume.

Nu uita de articolele de igienă. Dacă la hotel nu ai grija hârtiei igienice sau a prosoapelor, în camping vei avea nevoie de astfel de articole. Pe lângă acestea, adaugă în bagaj și alte produse, precum: medicamente, trusă de prim ajutor, cremă pentru insecte, produsele obinuite pe care le folosești acasă (săpun, șampon, periuță și pastă de dinți, uscător de păr, cremă de protecție solară, etc)

Glamping: condiții de lux în inima naturii

Dacă vrei să-ți petreci timpul în natură, însă nu te poți despărți de confortul și facilitățile de lux de-acasă, atunci glampingul este pentru tine. Glamping este un concept relativ nou în România și reprezintă un spațiu amenajat în natură care oferă servicii de cazare asemănătoare cu un hotel de 4 stele. Corturile din glamping sunt foarte spațioase, au paturi confortabile, iar unele pot avea baie sau chiar saună.

Iată unde poți face glamping în România: 

Montis Colibița – Valea Bistriței

Vedere din cort la lacul Colibita

Sursa foto: Facebook

În Transilvania, chiar pe malul lacului Colibița, pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, poți găsi cazare într-un cort de lux. Acesta este amenajat cu tot ce ai nevoie, patul are vedere la lac, iar micul dejun este inclus în prețul cazării. Campingul dispune de zone de relaxare, terasă și bar, iar cei mai aventuroși pot face sporturi pe apă.

Green Camp - Nehoiu

Corturi in zona de camping Green Camp Nehoiu

Sursa foto: Facebook

În Muntenia, în județul Buzău, la Vadu Oii, Green Camp te așteaptă cu corturi cu terasă proprie mobilată cu șezlonguri și masă din lemn, să te relaxezi în mijlocul naturii. Vei găsi aici restaurant, bar și grupuri sanitare utilate premium. Micul dejun este inclus în prețul cazării, iar dacă ești amator de senzații tari, poți face rafting pe Buzău, te poți da cu caiacul pe lacul Siriu sau poți merge în drumeții montane ghidate.

Valea Vinului Dome - Maramureș

Interior Domul Casa Vinului Maramures

Sursa foto: Facebook

În Maramureș, în Munții Rodnei, Domul din Valea Vinului te va uimi cu peisajul superb din exterior și facilitățile de lux din interior. Situat într-un cadru idilic, Valea Vinului Dome este un loc perfect pentru relaxare și reîncărcarea bateriilor. Domul deține un pat dublu, baie privată și terasă din lemn. Domul este așezat lângă o casă tradițională maramureșană veche de 120 de ani, care poate fi și ea închiriată.

Camp Dobraia - Caraș-Severin

Corturi amplasate pe munte in Camp Dobraia Caras Severin

Sursa foto: Facebook

În Banat, în Caraș-Severin este Camp Dobraia, o zonă de glamping cu un peisaj extraordinar. Situat în Rezervația Naturală Parcul Național Domogled din Valea Cernei, Camp Dobraia oferă două corturi de lux complet utilate, dar și posibilitatea de a-ți instala propriul cort. Ți se poate servi și masa, însă trebuie menționat la rezervare că dorești acest lucru.

Seagloo – Costinești

Interior cort de lux in Seagloo Costinesti

Sursa foto: Facebook

Pe litoral, glampingul este în trend, așadar dacă vrei o experiență unică, cazează-te la Seagloo, în Costinești. Complexul este situat la mai putin de 1 km de plajă și la 500 de metri de parcul de distracții din Costinesti. Corturile au aer condiționat, televizor, baie privată și un pat extrem de confortabil. Acest complex de glamping este destinat doar adulților.

Harta campingurilor din România: locații inedite

O călătorie cu cortul sau rulota te poate încărca pozitiv și îți poate aduce nenumărate beneficii fizice și mentale. Totuși, este important să alegi cu atenție locațiile de campare, pentru a nu fi dezamăgit de condițiile de cazare și peisaje. Iată câteva locații inedite de camping în România:

Sandalandala, Vama Veche

Camping Sandalandala

Sursa foto: Facebook

Dacă te-ai îndrăgostit de Vamă, așa cum era ea odată, trebuie neapărat să ajungi în campingul Sandalandala. Vei găsi aici o atmosferă excelentă, oameni faini și te vei simți ca pe vremuri, în studenție. Minunatul camping Sandalandala dispune de 5.000 mp campabili, terasă, zone de relaxare și stat la umbră, dușuri, toalete și biciclete Pegas. Nu menționăm aici internetul și televizorul disponibil, pentru că te duci în Vamă să evadezi, nu să stai conectat la lumea modernă.

Camping Zori - Cloașterf, comuna Saschiz/Mureș

Camping Zori_Saschiz

Sursa foto: Facebook

Dacă vrei să vizitezi satele săsești din Transilvania, popți poposi în Comuna Saschiz din Mureș. Acolo ai o zonă de camping pentru corturi și rulote, cu facilități precum apă, canalizare și electricitate. Campingul se află în curtea unei foste case parohiale evanghelice. Poți primi de la producători locali ”coșul cu produse locale", deci nu este nevoie să gătești în minivacanță. Copiii cu vârsta de până la 5 ani beneficiază de gratuitate și poți face tururi cu bicicleta pentru a descoperi împrejurimile deosebit de pitorești.

Țara Nomadă – Munții Apuseni

Cort așezat pe iarbă într-o zonă de munte_Țara Nomadă

Sursa foto: Facebook

Țara Nomadă este un hostel amenajat într-un vechi hambar și zonă de campare cu cortul și rulota. Situat în Munții Apuseni, acest loc deosebit de frumos este perfect pentru a te bucura de natură și de a descoperi România așa cum a fost odinioară. Vei avea parte de liniște și relaxare deplină deoarece în interiorul campingului nu este permisă muzica. Poți face drumeții în natură sau te poți odihni în mijlocul naturii.

Camping Belvedere – Clinceni, Ilfov

Două corturi mici în natură_Camping Belvedere

Sursa foto: Facebook

La doar 20 de minute de București se află Campingul Belvedere, un complex de agreement unde poți poposi cu cortul sau rulota. Perfect pentru un weekend de relaxare, campingul este situate într-o zonă cu verdeață și pune la dispoziția oaspeților plajă, piscină, lac de agrement, baltă de pescuit, terenuri de tenis și de volei.

Locuri de campare cu rulota la mare

Nimic nu se compară cu o vacanță frumoasă pe malul mării. Valurile înspumate, mirosul mării și atmosfera acelor locuri au ceva magic, căruia nu-i poți rezista. Dacă vrei să transformi vacanța ta la mare în ceva deosebit, poți încerca anul acesta să mergi în camping în România, la mare. Iată câteva locuri de campare cu rulota sau cortul la mare, care te vor impresiona:

Camping Route 66 – Vama Veche

Camping Route 66 Vama Veche

Sursa foto: Facebook

Camping Route 66 este un complex de cazare în Vama Veche, care pune la dispoziție căsuțe de închiriat, dar îți oferă și posibilitatea de campare cu cortul sau rulota. În Campingul Route 66 vei găsi un bar, terasă și foișor, vei putea pregăti un grătar în aer liber și vei primi din partea organizatorilor piscină gonflabilă pentru copii și hamace pentru relaxare. Campingul este pet friendly, așadar îți poți aduce și prietenul blănos.

Hacienda Camping – 2 Mai

Hacienda Camping Constanta

Sursa foto: Facebook

Hacienda Camping este un complex de cazare care oferă posibilitatea de a campa cu cortul sau rulota. Amplasat la doar 90 m de plajă, campingul are o suprafață de 5.000 metri pătrați, dispune de bucătărie cu frigidere, dușuri, toaletă și restaurant. 

Green Dolphin Camping 

Casute si corturi in Green Dolphin Camping Tulcea

Sursa foto: Facebook

Complexul se află în comuna Sfântul Gheorghe din județul Tulcea și oferă cazare în căsuțe de lemn acoperite cu stuf și mobilate cu 2 paturi. Pentru cei care preferă să stea la cort, sunt disponibile 500 de locuri de campare. Zona este aranjată foarte frumos, peisajele sunt absolut încântătoare și atmosfera de basm. Campingul este foarte aproape de plajă și există cinema în aer liber.

Unde merg cu cortul la munte

Aerul curat, peisajele montane superbe și sentimentul de liniște pe care-l ai pe culmile munților sunt cu adevărat deosebite și trebuie trăite cel puțin o dată-n viață. Pentru a te bucura pe deplin de ceea ce are natura de oferit, campingul la munte în România este cea mai bună opțiune. Iată câteva locuri speciale unde trebuie neapărat să poposești în vacanța ta:

Bâlea Lac – Sibiu

Cabana Balea Lac

Sursa foto: Facebook

Lacul Bâlea este situat la o altitudine de 2040 m în Muntii Făgăras, Judetul Sibiu. Campingul aparține de Cabana Bâlea Lac și se află chiar lângă lac. Peisajul este spectaculos, iar aerul de munte te va energiza. Poți găsi mâncare la Cabană, iar dacă vrei să mergi pe munte, sunt nenumărate trasee pe care te poți aventura.

Camping Pusta Bulz - Bihor

Camping Pulz Bihor

Sursa foto: Facebook

Situat în localitatea Bulz din județul Bihor, pe malul Crișului Repede, într-o zonă deosebit de pitorească, Complexul Pusta Bulz oferă cazare în căsuțe, dar există și posibilitatea de campare cu cortul sau rulota pe zona verde. Rulotele au apă, cablu tv și curent. Bucătăria este comună pentru toți oaspeții (cortul, rulota și căsuțe), la fel și locul de joacă.

Zone camping Iași

Zona Moldovei este frumoasă și trebuie neapărat vizitată. Sunt multe locuri pitorești pe care merită să le vezi, iar Iașiul este unul dintre acestea. Dacă ți-ai propus să ajungi acolo cu rulota, poți campa în comuna Mogoșești, în Campingul turistic A& A. Acesta se află aproape de Iași, pe drumul către Mânâstirea Hadâmbu și lângă Poligonul militar. Este un spațiu special amenajat pentru rulote, caravane și corturi, iar locația are baie și bucătărie.

Rulota pe iarba la Mogosesti Iasi

Sursa foto: Facebook

Prețuri camping rulote

Când mergi cu rulota, plătești atât accesul autovehiculului în interiorul campingului, cât și pentru curent. Prețurile diferă de la un camping la altul, însă, în general accesul rulotei este de maxim 50-75 de ron, iar pentru curent va trebui să achiți în jur de 10-15 ron.

Off camping România

Să faci off camping în România înseamnă să-ți campezi cortul sau rulota undeva în mijlocul naturii, însă nu în locuri special amenajate. Dezavantajul este că nu ai parte de facilitățile oferite de o zonă de camping, însă avantajale sunt multiple. Poți înnopta în orice loc care îți face cu ochiul, nu te deranjează vecinii gălăgioși și ai parte de multă liniște și relaxare.

Rulota vintage parcată langa o pădure

Peisajele României sunt absolut încântătoare, așadar oriunde te-ai duce, cu siguranță vei avea parte de o experiență extraordinară. Iată, totuși, câteva recomandări de locații excepționale pe care nu trebuie să le ratezi:

Off Camping Piatra Singuratică – Harghita

Parcul Naţional Cheile Bicazului este plin de peisaje care îți taie respirația. Situată în Munții Hășmaș, Piatra Singuratică este o formațiune de roci sedimentare din perioada jurasică și este un loc pe care iubitorii de natură și drumeții nu ar trebui să-l ocolească. Accesul la Piatra Singuratică se face pe jos pe trasee de 3-4 ore din Bălan, însă merită tot efortul. Odată ajuns acolo, te poți caza la cabană sau îți poți amplasa cortul pe pajiștea din fața cabanei. 

Off Camping Nucșoara - Argeș

Un loc deosebit de frumos, cu râu, pădure de brad și mult aer proaspăt este zona localității Nucșoara din județul Argeș. Se ajunge ușor din Pitesti și este un loc ideal și pentru plimbările cu bicicleta!

Off Camping Plaiul Foii – Brașov

Județul Brașov are foarte multe de oferit. Peisajele sunt extraordinare, oamenii minunați și totul este foarte aproape de București. Dacă vrei să mergi cu cortul, îți recomandăm zona Plaiul Foii. Acolo există și un loc special amenajat de camping, cu apă caldă, curent, toaletă, însă vei găsi și foarte multe locuri pentru off camping.

Off camping litoral

Barbat care canta la chitara langa cort la mare

Foarte multe persoane asociază cortul cu muntele, însă o alegere interesantă este și camparea cortului la mare. Zonele de off camping pe litoral sunt din ce în ce mai puține, dar alternativa sunt campingurile amenajate. Tuzla sau Eforie Sud se numără printre puținele locuri unde se mai poate face off camping la mare. Conform indicațiilor de pe forumurile de auto-rulote, distanța de la drumul național până la zona de off camping este de aproximativ 2 km și ajungi acolo luând-o ”la stânga pe ultima strada din Eforie Sud.” Plaja este sălbatică, marea frumoasă, așadar ce mai aștepți?

Moto Camping România

Bărbat pe motocicletă enduro în pădure_Enduranch

Sursa foto: Facebook

Pasionații de motociclete sunt aventurieri adevărați, așadar au nevoie de locuri spectaculoase unde să poposească. Enduranch este un parc natural și de aventură off-road unde poți avea parte de senzații tari, precum teste moto, competiții sportive și multe altele. Enduranch se află în comuna Bârnova, județul Iași și este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi. Te poți caza acolo în căsuțe de lemn, însă există și locuri de campare special amenajate pentru corturi sau rulote.

În concluzie, campingul în România îți poate aduce o experiență de neuitat. Bucură-te de natură, libertate și relaxare deplină, dar nu uita să fii civilizat și nu lăsa gunoaie în urma ta!

Citește și: Vacanțe de vis în România: Cele mai frumoase locuri pe care trebuie să le vizitezi anul acesta

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.