Cele mai frumoase obiective turistice din Sighisoara si din imprejurimi

Cele mai frumoase obiective turistice din Sighisoara si din imprejurimi

Andreea Gluh, redactor

Este vara, anotimpul perfect pentru a vizita diverse regiuni ale tarii incarcate de istorie. Astazi iti propunem sa facem un popas in Sighisoara, o veche cetate medievala, care gazduieste anual, in luna iulie, un festival ce atrage un numar impresionant de turisti. Pe langa acest eveniment, poti vedea si o serie de obiective turistice care iti vor ramane in memorie garantat.

Vino si tu intr-o scurta calatorie prin Sighisoara si in imprejurimi, ca sa iti aratam ce obiective turistice merita vizitate in cetate si in imprejurimi!

Cateva cuvinte despre Sighisoara

Acest minunat oras-cetate a fost inaltat pe raul Tarnava Mare, in judetul Mures. La ultimul recensamant, aici locuiau peste 26 000 de persoane. In perimetrul suburban, se gasesc sapte sate: Angofa, Aurel Vlaicu, Hetiur, Rora, Soromiclea, Venchi si Viilor.

Sighisoara a luat nastere gratie mesterilor si comerciantilor sasi (deci de origine maghiara), care s-au stabilit in zona ca urmare a invitatiei regelui Ungariei, Geza al II-lea, in secolul al XII-lea. Scopul acestuia din urma era sa colonizeze regiunea cu o populatie capabila sa apere frontiera tinutului pe care el il stapanea. Astfel, de-a lungul a catorva veacuri, Sighisoara a jucat un rol important atat in domeniul comercial, cat si in cel strategic.

Cu toate ca, in timp, asupra orasului s-au abatut razboaie si molime, mai ales in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, Sighisoara a reusit sa razbata, ocupand, in prezent, un loc important pe lista locurilor apartinand Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sighisoara: Obiective turistice din oras, care merita vizitate


Cand o sa ajungi pentru prima oara in Sighisoara, cu siguranta vei auzi vorbindu-se despre turnurile de aparare, care, initial erau in numar de 14. Astazi, au mai ramas doar cateva dintre ele, multe apartinandu-le breslelor: Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Cositorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cositoarelor si Turnul Aurarilor.

Pe langa acestea, vei putea admira si Turnul cu Ceas. Aceasta din urma constructie are o inaltime de 64 de metri si a suferit unele modificari de-a lungul timpurilor, capatand, pe alocuri, influente baroce. De asemenea, in secolul al XVII-lea, aici a fost instalat un orologiu dotat cu un mecanism mobil ce infatisa sapte zeitati: Marte, Mercur, Jupiter, Soarele, Diana, Venus si Saturn. Astazi, orologiul din Turnul cu Ceas a fost modernizat, folosindu-se tehnologie elvetiana, in vreme ce pentru figurine s-au construit cateva nise speciale. Edificiul poate fi vizitat de catre turisti, intrucat a devenit muzeu inca din secolul al XIX-lea.

 

Un alt obiectiv turistic din Sighisoara care trebuie trecut pe lista ta este Casa Vlad Dracul. Conform datelor istorice, aici s-ar fi nascut Vlad Tepes, in anul 1431. Cel ce avea sa devina domnitor al Tarii Romanesti a trait aici in primii patru ani din viata sa.

Biserica Leprosilor este o constructie aflata pe malul Tarnavei, care si-a primit numele in urma construirii unei leprozerii in incinta sa, in secolul al XVI-lea, prin donatia unui preot. Desi nu este o cladire de dimensiuni impresionante, avand o singura nava si un turn cu clopotnita din lemn invelit in tabla de cupru, aceasta biserica iti va ramane, cu siguranta, in memorie. Atmosfera este fermecatoare, transportandu-te in perioada medievala, gratie decorului tipic sasesc.

Sinagoga este o cladire construita in 1903 si este situata intr-o zona in care locuiau, altadata, evreii. Avand in vedere faptul ca nu mereu ai ocazia sa iei contact cu aspectele unei alte culturi din tara noastra, nu rata ocazia de a vizita acest lacas de cult.

Scara Scolarilor este, de asemenea, un obiectiv ce nu trebuie ratat cand ajungi in vechea cetate medievala. Constructia, realizata in 1662, a avut un scop practic: facilitarea accesului elevilor la institutia de invatamant care supranumita Scoala din Deal. Daca te vei incumeta si tu sa urci aceasta scara, trebuie sa stii ca ea este alcatuita din nu mai putin de 300 de trepte.

Scoala din Deal, pe care am amintit-o anterior, a fost construita in secolul al XVII-lea (1607-1608). Astazi, cladirea este renovata, iar institutia pe care o gazduieste este cunoscuta sub numele de Liceul Romano-German Joseph Haltrich.

Casa Venetiana este si ea un obiectiv turistic ce merita vizitat in Sighisoara. Cladirea a fost construita in secolul al XVI-lea de catre primarul de atunci, Stephanus Mann, si este inspirata din stilul gotic venetian. Casa i-a servit drept resedinta lui Mann.

Daca ajungi in orasul-cetate, cu siguranta vei admira si Piata Centrala. Tipica unei astfel de asezari din perioada medievala, ea servea drept loc de intalnire al comerciantilor si de organizare a proceselor de judecata cu public. Drept urmare, vei observa ca in Piata Centrala se afla si un asa-numit stalp al infamiei, care este, de fapt, o coloana prevazuta cu inele de fier, de care erau legati hotii si criminalii.

Obiective turistice de vizitat in imprejurimile Sighisoarei

Cand vine vorba despre atractiile turistice ale zonei, nu numai in cetatea Sighisoarei ai ce vedea, ci si in imprejurimile acesteia. Pentru inceput, te poti opri sa admiri monumentul botezat sugestiv La Chip. Acesta se afla pe drumul spre Targu-Mures si, in ciuda faptului ca poate te astepti sa vezi o sculptura reprezenatnd figura unui personaj medieval, monumentul este, de fapt, un turn cu sapte laturi. Exista doua legende privitoare la constructia acestuia. Conform celei dintai, turnul a fost ridicat pe locul unde un tanar pasa a fost doborat de o sageata aruncata de un arcas foarte priceput care statea in Turnul Aurarilor, deci in oras. Cea de-a doua legenda spune ca cele sapte laturi ale constructiei sunt in stransa legatura cu legea pe care matei Corvin a instituit-o, in secolul al XV-lea, in ceea ce privea cele sapte scaune sasesti.

Un alt obiectiv turistic ce merita vizitat odata ce ai parasit Sighisoara este Biserica Biertan. Aceasta se afla la 28 de kilometri de oras, pe drumul spre Medias. Monumentul a fost construit in perioada 1490-1520 si este inspirat din stilul gotic tarziu. Cladirea este de tip hala si are trei nave. Daca o vei vizita, iti vei desfata privirea cu elemente gotice si renascentiste, care te vor transporta in timpuri de poveste.

La 20 de kilometri de Sighisoara se afla Dumbraveni, unde trebuie sa faci un popas pentru a vizita Castelul Apaffy. Monumentul a fost construit in secolul al XVI-lea de catre membrii familiei Appafy, neam din care s-a tras principele Transilvaniei, Mihai Appafy, cel care a fost la conducere vreme de noua ani, in perioada 1681-1690. In cladirea devenita astazi muzeu vei putea admira o colectie impresionanta de obiecte apartinand populatiei transilvanene de origine armeana.

Daca vei vedea obiectivele turistice din Sighisoara si din imprejurimi, te vei indragosti cu siguranta de aceasta zona minunata a tarii noastre. De aceea, noi iti propunem sa nu ratezi nici orasul Sibiu, care iti va lasa aceeasi impresie.

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.